RISE Project a investigat afacerile deputatului Sebastian Ghiță, om de bază al premierului Victor Ponta, urmărind traseul banilor într-o rețea complicată a tranzacțiilor simulate, a interpușilor de tot felul, a funcționarilor “de încredere”, a afacerilor cu serviciile secrete, cu fonduri europene și, în general, cu mulți bani publici.
LIFE STYLE DE PLOIEȘTI
Există două cârciumi de fițe în oraș, hotelul Angelo D’oro și restaurantul Vienna Cafe, unde Sebastian Ghiță își întâlnește prietenii la chermezele de grup. Ambele aparțin senatorului Radu Ștefan Oprea, dar și asociatului acestuia, Mihai Ștefănescu zis “Treflă” – cumătru cu fiica baronului PSD de Prahova și audiat de procurori în dosarul penal “Cosma-Păvăleanu”.
Ultima petrecere a grupării Ghiță a fost săvârșită săptămâna trecută, pe 27 mai, la hotelul Angelo D’oro situat pe strada Maramureș, numărul 9. Se distrează acolo, de regulă, Alex Iacobescu (managerul postului România TV, al clubului de baschet Asesoft și cel care a împrumutat peste 90 de milioane de euro de la Sebastian Ghiță), Vlad Iacobescu – fratele mai mic al lui Alex, dar și Gabriel Anghel, zis “Ceață”, de la firma Glar Construct, plus soții și prietene.
N-a lipsit nici deputatul Sebastian Ghiță care a sosit la locul faptei într-o limuzină BMW seria 5, parcată vizavi de hotelul senatorului Oprea într-un stil aparte pe care-l puteți studia în fotografia de mai sus.
BMW-ul condus de Ghiță este înmatriculat pe firma Aseosoft Internațional, fondată tot de Ghiță. Confuzia rezidă în faptul că același Ghiță susține oficial că a vândut firma acum trei ani.
Tot pe Asesoft Internațional este înmatriculată și duba neagră Mercedes, cu geamuri fumurii, în care Sebastian Ghiță este transportat discret prin București. Aceste două instantanee au fost luate tot săptămâna trecută, imediat după ce mogulul PSD a acordat un interviu portalului Hotnews.
Grupul de litere ASG, imprimat pe plăcuțele de înmatriculare, este specific flotei auto deținute de grupul Asesoft și reprezintă inițialele deputatului Aurelian Sebastian Ghiță.
În 2011, Ghiță a mai trecut printr-o aventură rutieră cu un Mercedes (B-98-ASG) din colecția firmei, fiind surprins de radar cu o viteză dublă față de cea admisă. A fost doar un incident dintr-o lungă serie, vezi detalii AICI.
“MICA ENTITATE SOFT”
De ce folosește Sebastian Ghiță logistica unei firme private, atât timp cât declarația sa de interese depusă la Parlament nu menționează absolut nicio afacere personală?
RISE Project a dezvăluit AICI că Asesoft International, firma-fanion înființată de Ghiță, este controlată acum de cumnatul mogulului prin intermediul unei companii offshore din Cipru. Și că funcționează pe post de nucleu-beneficiar al unei platforme de zeci de companii în care banii publici se plimbă-n zig-zag, alimentând permanent un fel de sistem integrat, un imperiu financiar ai cărui stăpâni reali sunt disimulați prin interpuși. Detalii, AICI și AICI.
Sebastian Ghiță nu vrea să vorbească cu RISE Project, pur și simplu, despre niciun subiect. Ascultă înregistrarea AICI.
Hotnews a obținut însă un amplu interviu online în care, atunci când vine vorba despre Asesoft Internațional, deputatul PSD nuanțează lucrurile astfel:
<<(…) Apoi am intrat în politică și din acel moment am început să vând firmele din IT și să renunț la acțiuni cum au fost acțiunile de la eMag, Flanco, Asesoft Distribution, Teamnet… Banii au venit de aici și nu din afaceri cu statul. Singurele două afaceri despre pe care ați putea crede că le controlez, aparțin fratelui meu care a terminat telecomunicații și e afacerea lui. Eu l-am susținut doar la început, dar acum este afacerea lui. A mai rămas o mică entitate soft unde cumnatul meu a rămas proprietar, dar care nu mai are nici pe departe anvergură în piață pe care o avea Asesoft. (…) Cred că domnul Anastasescu (cumnatul său- n.n.) este acționar direct acum la firma Asesoft, nu cred că mai are niciun offshore. Offshore-urile au apărut cu mult timp înainte să se vândă diverse parti din Asesoft și țineau pe de o parte de o nevoie de a aduce mai multe firme împreună pentru putere financiară mai mare. Pe de altă parte, exista o anume presiune din partea băncilor care vedeau diverse firme ca un grup de firme și exista o problemă cu creditarea. Și atunci toți actionarii au luat această decizie: domne’, hai să facem un holding. La noi în Romania nu există o lege de tip holding, în Cipru există, așa am gândit atunci. Între timp, fiecare și-a luat firma pe numele său și s-a închis această discuție cu offshor-urile. Nu a existat niciun ban care să se ducă din Romania în vreun offshore, în Cipru sau în altă parte.>>
În realitate, corporația Asesoft nu a vândut “diverse părți” componente, ci a externalizat anumite activități plus contractele publice aferente acestora către diferite companii, toate controlate de aceeași mână, dar prin interpuși.
O demonstrează actele financiare ale acestor firme, depuse oficial la Fisc, cum ar fi, de exemplu, declarațiile 394 privind achizițiile și livrările, adică plățile și încasările purtătoare de TVA. Două asemenea documente înregistrate de Asesoft Internațional și Teamnet Internațional, ambele fondate de Ghiță în 2001, arată cu precizie circuitul banilor în “platforma Ghiță” din prezent. Documentele AICI și AICI.
CIRCUITUL Studiu de caz: luna iunie 2013, în urmă cu exact un an.
Tranzacție: Asesoft Internațional încasează 9,7 milioane RON de la XOR IT, o altă firmă de bază a grupului Ghiță, abonată la contracte IT cu statul și implicată în afaceri cu deșeuri, tot cu statul – despre care RISE Project a scris AICI și AICI.
Intermediarul: Însă nu XOR IT este sursa principală a celor 9,7 milioane de RON în condițiile în care, la rândul său, în aceeași lună, a primit 9,4 milioane RON de la Teamnet Internațional.
De unde vin banii: în ceea ce-o privește, cele mai mari încasări raportate de Teamnet Internațional pe luna iunie 2013 se referă la 11,6 milioane RON, bani primiți de la Asesoft Internațional, și încă 4,8 milioane RON plătite de Institutul pentru Tehnologii Avansate.
Altfel spus, sursa reală a celor 9,7 milioane virate în conturile Asesoft de către Teamnet, prin intermediul XOR IT, este tot Asesoft.
BANII SRI ÎN PLATFORMA GHIȚĂ
Singurele supape constante prin care intră fonduri noi în caruselul financiar al familiei Ghiță sunt contractele cu statul. Ori, în acest caz, plata celor 4,8 milioane RON de la Institutul pentru Tehnologii Avansate către firma Teamnet Internațional nu este justificată de niciun contract anunțat în mod transparent pe site-urile de licitatii.
Institutul pentru Tehnologii Avansate este o unitate vitală a Serviciului Român de Informații (SRI), specializată în cercetare, proiectare şi micro-producţie de sisteme de comunicații radio/video, precum și responsabilă cu decriptarea și criptarea telecomunicațiilor, protecția tehnică a informațiilor clasificate și funcționarea echipamentelor de control acces și securitate fizică în instituții strategice.
În interviul acordat Hotnews, Sebastian Ghiță, membru al comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, a exprimat pe scurt relația sa cu serviciul intern de intelligence: << (…) Institutia numită SRI trebuie controlată, și trebuie controlată de oameni care pot exercita control. (…) Sunt unul dintre cei 9 membri din comisie. Dar am puterea în fața celor de la SRI să spun: aici nu cred că faceți un lucru bun. >>
Tranzacția Teamnet-SRI de 4,8 milioane RON a avut loc în iunie 2013, deci patru ani mai târziu după ce George Maior, directorul SRI, ar fi fost avertizat despre presupuse practici dubioase ale companiei Teamnet Internațional în urma unei corespondențe personale purtată cu un afacerist român stabilit la Bruxelles. Părți din această discuție au devenit publice după ce un hacker din Arad, “Guccifer”, a spart contul personal de e-mail al directorului Maior.
FIRMELE ȘI OAMENII CHEIE
Corporațiile Asesoft și Teamnet au evoluat împreună, practic, având timp de peste zece ani istorii similare. Sebastian Ghiță le-a înființat în 2001 și, până în 2011, el a fost stăpânul lor absolut, controlând permanent pachetul majoritar din acțiunile fiecăreia. Firmele au cartierul general la aceeași adresă de pe strada Mihai Bravu din Ploiești și s-au dezvoltat la comun, de-a lungul anilor, în special din contracte publice cu aproape toate instituțiile posibile ale statului, de la primării și consilii județene, la ministere și servicii speciale.
Când Sebastian Ghiță a ieșit oficial din ambele afaceri, în aceeași zi din februarie 2011, Teamnet și Aseosoft se transformaseră deja în corporații, funcționând pe principiul divizării operațiunilor în firme satelit. Imediat, Ghiță a fost înlocuit în acționariate de un offshore cipriot pe care tot el îl deținea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor două holdinguri s-au schimbat, fiecare în felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghiță și Teamnet – de prietenii lui Ghiță.
Iar prietenii lui Ghiță de la Teamnet sunt Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Trașcu și Radu Nedelcu, foștii colegi de liceu ai mogulului PSD, dar și oamenii alături de care acesta a fondat afacerea și care, în tot acest timp, i-au fost angajați și parteneri minoritari.
RISE Project a consultat istoricul de muncă al celor trei, așa cum apare el în baza de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă. Încă de la înființarea Teamnet, în 2001, Bogdan Padiu a fost director general al companiei. Acum, are propria lui firma de consultanță, dar rămâne boss-ul Teamnet în acte. Și Ion Ovidiu Trașcu are azi o afacere de consultanță în timp ce, în paralel, activează ca administrator și asociat minoritar al Teamnet. Trașcu a fost angajat la compania lui Ghiță pe post de “mananger proiect informatic”. Deasemenea, celălalt director, Radu Nedelcu, este veteran Teamnet. Nedelcu a fost angajat acolo încă din 2001 și a lucrat, o perioadă, și pentru cealaltă companie a grupului Ghiță: XOR IT, intermediarul celor 9,7 milioane RON pe circuitul închis Asesoft –Teamnet – XOR IT –Asesoft din iunie 2013. La fel, Nedelcu și-a mutat acum contractul de muncă pe o firmă independentă de consultanță, dar lucrează efectiv în conducerea Teamnet.
Cei trei parteneri tradiționali ai lui Ghiță sunt în continuare patroni minoritar ai companiei IT, dar lucrurile se complică în privința pachetului principal de 41,4% din acțiunile Teamnet. Acest procent e deținut de o firmă înregistrată anul trecut, în Londra, Marea Britanie, sub numele Fintech Investment Ltd, pe care Bogdan Padiu o împarte oficial cu o entitate din Vaduz, Liechtenstein, și al cărei director este un avocat specializat în structuri offshore de tip holding, servicii de reprezentare și rezident în micul principat alpin.
Dincolo de schimbările succesive de proprietari la vedere prin care au trecut Teamnet și Asesoft, cele două firme-cheie ale platformei “Ghiță” interferează financiar în așa fel încât traseul banilor arată că beneficiarii reali ai afacerilor cu statul continuă să fie aceeași: rudele apropiate și vechii tovarăși ai deputatului PSD.
Declarațiile 394 pe care atât Teamnet, cât și Asesoft, le-au depus la Fisc în iunie anul trecut scot la iveală și tranzacții directe între cele două. Atunci, Teamnet a mai trimis aproape 940 de mii RON drept spre Asesoft.
SERVICII SECRETE ȘI FONDURI EUROPENE
Banii europeni reprezintă a doua țintă majoră a grupării din Ploiești. Informația provine tot din declarațiile fiscale pe luna iunie 2013 ale companiilor-fanion fondate de Ghiță.
Citeste AICI ancheta integrala publicata de Rise Project