Activiştii anti-fracturare şi împotriva exploatării de la Roşia Montană au protestat ieri în faţa Facultăţii de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti împotriva unui simpozion ştiinţific, sponsorizat de marile companii miniere.
Facultăţi, institute de geologie, ANRM şi cele mai controversate companii din industria extractivă au organizat evenimentul “Odiseea Resurselor Minerale” în mare secret. Al nouălea simpozion internaţional de geologie economică care are loc vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, se desfăşoară cu uşile închise, reprezentanţilor presei fiindu-le interzis accesul.
Printre sponsorii evenimentului figurează companii miniere precum Samax România S.R.L. Deva Gold, Eldorado Gold Corporation, Roşia Montană Gold Corporation şi Prospecţiuni SA. ”Companiile ce vor să distrugă Rovina, Certej, Băiţa-Crăciuneşti – practic toţi promotorii mineritului cu cianuri din Apuseni, devin partenerii Institutului Geologic Român şi ai instituţiilor participante”, se arată în comunicatul protestatarilor.
„Cred că e vorba de un conflict major de interese în condiţiile în care aceste companii sunt direct interesate de exploatarea resurselor şi pentru asta au nevoie de opinii favorabile din partea forurilor ştiinţifice din domeniul geologiei”.
Surprinzător printre organizatori se numără şi Insititutul Geologic Român care a criticat dur anul trecut studiile geologice pentru Valea Corna, amplasamentul iazului de decantare pentru proiectul Roşia Montană. ”Din cauza conţinutului ridicat în sulfuri, zăcământul de la Roşia Montană se va comporta ca un zăcământ refractar la tehnicile standard de recuperare prin cianurare (cianurare in integrum) şi absorbţie cu cărbune activ. Se vor genera cantităţi mari de sulfocianuri, cu descompunere hazardată. Mai mult, perioada de descompunere a cianurilor din iazul de decantare va fi de 120 de ani”, susţinea fostul director al IGR într-un interviu acordat Epoch Times în septembrie 2013.
Reamintim că Asociaţia Alburnus Maior a adresat o scrisoare deschisă Rectoratului Universităţii din Bucureşti, privind asocierea şi sponsorizarea simpozionului ştiinţific Odiseea Resurselor Minerale de către cele mai controversate companii din industria extractivă.
”Este de datoria Universităţii bucureştene să nu accepte asocieri de niciun fel cu companii şi organisme al căror scop principal nu-l constituie cercetarea ştiintifică sau educaţia. Acest soi de asocieri – neconforme cu etica academică şi profesională – pot dăuna grav credibilităţii instituţiei, dar şi rolului social pe care Universitatea şi-l asumă ca punct nodal în relaţia ei cu comunitatea. Datorită prestigiului Universităţii Bucureşti, considerăm că aceasta trebuie să manifeste responsabilitate şi discernământ în raport cu transferurile de imagine şi de influenţă pe care le acceptă, cu atât mai mult astăzi când problemele de mediu sunt percepute la nivelul Uniunii Europene ca ţinând de sănătatea publică şi de securitatea naţională”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Alburnus Maior, Eugen David.
Pe de altă parte, activiştii pentru mediu s-au adresat în scris şi membrilor Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, cerându-le să ia atitudine în acest caz, dar nu au primit niciun răspuns. La fel cum, în acelaşi spirit de transparenţă totală, au fost împiedicaţi să participe la simpozion.
”Practicile acestea, de a acapara manifestări ştiinţifice prin acordare de sponsorizări şi chiar participare la lucrările simpozioanelor, sunt bine-cunoscute şi fac parte din arsenalul cu care corporaţiile miniere se insinuează în mediul academic, din partea căruia de multe ori au nevoie de studii independente. Cazul de faţă însă este absolut incredibil – 3 dintre cele mai înverşunate firme miniere din peisajul românesc: RMGC, Deva Gold şi Samax, alături de Prospecţiuni SA, cei care în toamna trecută au ajuns celebri pentru numeroasele încălcări ale dreptului la proprietate, stau la masa prezidiului unui simpozion internaţional pe teme de geologie economică organizat de Facultatea de Geologie şi, culmea, de Institutul de Geologie, cel care va avea de elaborat un studiu independent cu referire la proiectul minier de la Roşia Montană, printre altele. Deşi pe pagina evenimentului de azi s-au înghesuit o sumedenie de susţinători ai acestei manifestări şi ai bunelor şi transparentelor intenţii ale participanţilor, majoritatea pentru a ne asigura că putem asista nestingheriţi la lucrările acestei manifestări, azi uşile în Facultate erau ferecate. Ni s-a spus clar de la poartă că de teama controversei au preferat să poarte acest simpozion cu uşile închise, care altfel era deschis publicului. Cam atât despre bune intenţii şi agende ascunse. Aştept cu mare interes răspunsul Comisiei de Etică a Universităţii”, a declarat arhitecta şi activista Claudia Apostol pentru Epoch Times.
”Am ieşit în faţa facultăţii de geologie să protestez pentru că nu mi se pare normal, etic, ca un eveniment ştiinţific cum este Simpozionul de Geologie Economică să fie sponsorizat de companii controversate cum sunt RMGC, Prospecţiuni, Deva Gold şi mai mult decât atât, reprezentanţi ai acestor companii să fie vice-preşedinţi şi membri în comitetul de organizare al simpozionului. Cred că e vorba de un conflict major de interese în condiţiile în care aceste companii sunt direct interesate de exploatarea resurselor şi pentru asta au nevoie de opinii favorabile din partea forurilor ştiinţifice din domeniul geologiei. Acceptând sponsorizarea şi implicarea acestor companii, Universitatea le dă într-un fel, indirect, girul, ceea ce nu mi se pare corect şi demn având în vedere acuzaţiile de practici ilegale care planează în special asupra RMGC, inclusiv modul în care au încercat să impună aprobarea proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montană prin modificarea unui set întreg de legi pe care altfel proiectul le încălca”, a spus la rândul ei o altă activistă de mediu pentru Epoch Times.
Sursa: epochtimes.ro
Comentariile sunt închise.