Contraatacul mediatic al ministrului Dan Șova, prin care se încearcă pasarea răspunderii returnării garanției de zece milioane de euro a lui Gruia Stoica spre o bancă, nu este nimic altceva decât o manipulare.
După cum rezultă din articolul publicat, ieri, în România liberă, de colegii mei Ondine Gherguț și Doru Cireașă, Gruia Stoica a primit înapoi garanția de 10 milioane de euro, pe care o depusese pentru privatizarea CFR Marfă, pentru că Ministerul Transporturilor a refuzat timp de o lună și ceva să ceară băncii în care era depusă virarea banilor către DIICOT. Iar cînd a făcut-o, a fost prea târziu:
„În data de 20 martie, Ministerul Transporturilor a transmis prin Exim Bank solicitarea de executare a scrisorii de garanție, însoțită de adresa oficială către Raiffeisen Austria în ceea ce privește executarea garanției”, a informat ieri Ministerul Transporturilor. Lipsa de grabă dă de bănuit căci pentru a fi validă, scrisoarea, trimisă prin intermediul Eximbank, trebuia să ajungă cel târziu la 21 martie la Raiffeisen Austria. Nu este clar la ce dată a plecat scrisoarea spre banca austriacă de la Eximbank, iar ieri oficialii băncii româneşti au refuzat orice comentarii invocând secretul bancar. Neexecutarea scrisorii în termenul de valabilitate a făcut ca statul român să piardă cei 10 milioane de euro….”
Unul dintre cei ce au blocat virarea celor 10 milioane de euro către DIICOT este fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu. El era, în perioada în care DIICOT a formulat cererea de a îi fi transferați cei 10 milioane de euro ai lui Gruia Stoica, președintele comisiei de privatizare a CFR Marfă.
Ghibu se disculpa ieri, în discuția cu reporterii României libere, spunând că “decizia aparține ministrului. Numai ministrul poate să dea ordinul de executare a scrisorii de garanție bancară. Pentru a proceda legal, eu am cerut lămuriri de la direcție juridică a ministerului, de la doamna ministru Ramona Mănescu și chiar de la DIICOT deoarece nu sunt jurist de profesie. După ce am trimis adresele pentru a obține clarificările pentru procedură, am plecat din minister și nu mai știu ce s-a întâmplat…”
Iată mai jos câteva documente care demontează argumentele fostului secretar de stat Ghibu, ”locotenentul” lui Relu Fenechiu, cel ce a crezut că dacă rezolvă cumpărarea CFR Marfă de către Gruia Stoica va reuși să scape de condamnarea la închisoare.
Primul este chiar adresa DIICOT. După cum se poate observa, ea este direcționată clar către Comisia de privatizare.
Al doilea este procesul verbal al Comisiei de privatizare a CFR, condusă de Ghibu, desfășurată pe 4 februarie. Deși în declarația dată României libere, Ghibu declară că ”eu am cerut lămuriri de la direcție juridică a ministerului, de la doamna ministru Ramona Mănescu și chiar de la DIICOT deoarece nu sunt jurist de profesie”, adevărul este altul. Comisia de privatizare condusă de el a decis că solicitarea DIICOT îi excede competențele, înainte de a cere vreo clarificare cuiva.
Iată, concluzia ședinței Comisiei de privatizare: ”Soluționarea solicitării DIICOT excede competențelor și atribuțiilor Comisiei de privatizare…”
Al treilea este punctul de vedere al Direcției generale, juridice și de resurse umane care, două zile mai târziu după ce Comisia de privatizare concluziona că solicitarea DIICOT îi excede competențele, pe 6 februarie spunea exact contrariul: ”(…) obligația de a formula răspuns aparține în exclusivitate Comisiei de privatizare”. Existența acestui punct de vedere oficial, din partea singurei direcții care avea competența de a interpreta solicitarea legală a DIICOT și a-i desemna pe cei responsabili să avizeze cererea procurorilor, demonstrează clar că nu a existat nici un argument legal sau procedural care să împiedice Comisia de privatizare a CFR Marfă să avizeze favorabil cererea de transfer a garanțeiei de 10 milioane de euro spre DIICOT. Tot ce s-a întâmplat între 12 februarie și 20 martie a fost doar un lung șir de tergiversări menite să ducă la expirarea termenului până la care Ministerul putea dispune de garanția lui Gruia Stoica.
Al patrulea document, emis în data de 12 februarie, de aceeași Direcție generală, juridice și de resurse umane clarifică și motivul demisiei lui Cristian Ghibu: refuzul de a da curs solicitării DIICOT și de a transfera garanția de 10 milioane de euro depusă de Gruia Stoica.
”Ulterior purtării unei corespondențe interne între cabinetul ministrului, direcțiile relevante din Ministerul Transporturilor și comisia de privatizare, ministrul Transporturilor a dispus comisiei de privatizare să întreprindă toate diligențele și să răspundă adresei DIICOT până la data de 12.02.2014 (….) Imediat după ce a luat cunoștință de această însărcinare, domnul secretar de stat Cristian Ghibu și-a dat în mod intempestiv și fără notificare prealabilă demisia din funcția de președinte al comisiei de privatizare..”
Cristian Ghibu nu este singurul secretar de stat la Transporturi care a preferat să-și dea demisia decît să transfere la DIICOT cele 10 milioane de euro ale lui Gruia Stoica. Același lucru l-a făcut și Marian Nicușor Buică, care a demisionat din funcție chiar în ultima zi când solicitarea de transfer a garanției mai putea ajunge în timp util la Raiffeisen Bank.
Sursa: turturica.ro
Comentariile sunt închise.