Partidul Ecologist Român (PER) şi-a prezentat, ieri, la Constanţa, lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. La eveniment au participat primii patru candidaţi înscrişi pe lista PER: jurnalistul Radu Moraru, avocatul constănţean Dumitru Bădrăgan, preşedinte delegat al PER, Gheorghe Florin Cârciu, un ardelean care a emigrat în Franţa cu 20 de ani în urmă, şi Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie“ din Bucureşti.
Candidaţii PER spun despre ei că nu sunt politicieni, ci doar cetăţeni care vor să schimbe ceva pentru România. „Sunt oameni care n-au trecut prin furcile caudine ale partidelor politice, (n.r. oameni) din societatea civilă care vor într-adevăr să schimbe ceva pentru România“, a ţinut să menţioneze Radu Moraru. În ceea ce-l priveşte, Moraru a declarat că nu este şantajabil şi că nu se teme de nimeni, în afară de Dumnezeu. „Îi ştiu pe aceşti golani din politică de 25 de ani şi ştiu cum să-i bat. Sunt toţi o apă şi-un pământ. După 25 de ani şi-au arătat întreaga lor măreţie, cu toţii“, a explicat Moraru.
Fonduri europene pentru un spital regional pentru copii
Constănţeanul Dumitru Bădrăgan, fost aspirant la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, a readus în discuţie unul dintre proiectele sale, şi anume construirea unui spital regional pentru copii în judeţul Constanţa. „În 2013 am lansat un proiect privind spitalul regional pentru copii. A fost preluat cu entuziasm de către PSD, dar acest partid a spus «daţi-ne portul şi vom face acest spital». Haideţi să ne reamintim că organismele europene dau bani pentru sănătate, pentru mediu, pentru infrastructură şi să accesăm fonduri europene pentru acest spital regional pentru copii, ceea ce Dobrogea nu are, din păcate“.
Un alt obiectiv extrem de important pentru Constanţa la care Bădrăgan a făcut referire este portul. „Regele Carol I a fost cel care a dezvoltat Portul Constanţa, o poartă către Orient, un punct de bază în strategia euroregiunii Mării Negre, un punct de bază în strategia euroregiunii Dunării. Culmea, aceste două euroregiuni se regăsesc în Dobrogea. Din punct de vedere al europenilor, suntem o zonă de maxim interes, o zonă care necesită guvernanţă transparentă, o zonă care necesită o politică axată pe interesul cetăţeanului, o zonă care necesită demnitate în politică şi de aceea propunem şi un candidat constănţean la alegerile europarlamentare“, a subliniat preşedintele delegat al PER, aspirant la un mandat în Parlamentul European.
„Dezastru total“
Interesante au fost declaraţiile candidaţilor PER cu privire la felul în care arată municipiul Constanţa. În opinia lui Moraru, străzi aşa cum sunt în Constanţa nu sunt nici în Africa. „Dezastru total, şi Constanţa are bani. O nenorocire. Ar trebui să emigreze la el în Madagascar“, a declarat Moraru referitor la Constanţa şi la primarul Radu Mazăre.
Campusul „Henri Coandă“, „cea mai mare eroare“
Gheorghe Cârciu, antreprenor român în Paris, candidat la un mandat de deputat european, apreciază că municipiul Constanţa „arată deplorabil“. În opinia sa, campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă“ este „cea mai mare eroare“ a administraţiei publice locale. „Noi trebuie să integrăm oamenii, să-i ajutăm să evolueze“, a afirmat Cârciu cu privire la ceea ce el consideră a fi, aşa cum a lăsat de înţeles, o segregare. „Numai cinste nu ne face nouă, românilor (n.r. Radu Mazăre)“, a conchis Cârciu.
Menţionăm că am încercat să aflăm punctul de vedere al primarului Radu Mazăre cu privire la declaraţiile făcute, ieri, de candidaţii PER, însă edilul-şef nu a răspuns. În eventualitatea în care ne va transmite un răspuns, acesta va fi ulterior publicat.
Lansarea de ieri a fost urmată de un spectacol la care au fost invitaţi Anna Lesko, VH2, Aurel Tămaş şi Angelica Stoian.
Sursa: ziuaconstanta.ro