Totul a început cu protestele contra preşedintelui de la Kiev, Viktor Ianukovici. Între timp, criza din Ucraina s-a transformat într-un conflict cu implicaţii globale.
Noiembrie 2013: Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, respinge în mod surprinzător semnarea Acordului de Asocierere cu UE, negociat încă din 2007, orientându-se spre Rusia. Decizia liderului de la Kiev declanşează ample proteste în Ucraina.
Decembrie 2013: Demonstraţiile contra preşedintelui Ianukovici iau amploare, concentrându-se în Piaţa Indepdendenţei din Kiev, Maidan. Protestatarii ocupă primăria şi Casa Sindicatelor din capitala ucraineană. În confruntarea cu poliţia sunt rănite numeroase persoane.
Ianuarie 2014: Parlamentul ucrainean adoptă o serie de legi, menite a îngrădi dreptul la demonstraţie. În acelaşi timp sunt înăsprite pedepsele cu închisoarea aplicate opozanţilor care ocupă clădiri guvernamentale. Măsurile dure la adresa demonstranţilor dau naştere la un nou val de proteste. Sute de mii ies în stradă. Guvernul intervine contra demonstranţilor cu unităţi speciale. Se produc ciocniri puternice între opoziţie şi forţele de securitate. La finele lunii ianuarie, guvernul se arată dispus să renunţe la o parte din măsurile punitive adoptate contra demonstranţilor. Parlamentul decide amnistierea opozanţilor arestaţi, solicitând în schimb demonstranţilor să pună capăt blocadelor pe străzi şi eliberării clădirilor asediate.
Februarie 2014: Operaţiunile forţelor de securitate contra demonstranţilor devin din ce în ce mai brutale. Cunoscutul campion mondial la box, Vitali Kliciko, devine o figură carismatică a mişcării de opoziţie din Ucraina.
20 februarie: La Kiev, violenţele escaladează. Poliţia deschide focul asupra demonstranţilor. 80 de persoane îşi pierd viaţa. Miniştrii de externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei îşi încep misiunea de mediere.
21 februarie: Guvernul şi opoziţia încep negocierile cu medierea UE şi Rusiei. Preşedintele Ianukovici anunţă organizarea de alegeri anticipate şi anunţă revenirea la Constituţia din 2004, care prevede prorogative reduse pentru preşedinte. Mulţi opozanţi nu acceptă propunerile lui Ianukovici şi cer demisia imediată a acestuia. Devine limpede că mişcarea de protest e formată din diferite grupări, între care şi forţe ultranaţionaliste. Vitali Kliciko, Oleg Tiagnibok şi Arseni Iaţeniuk semnează un compromis negociat cu Ianukovici. Cu toate acestea, protestele de pe Maidan continuă.
22 februarie: Parlamentul decide prin vot majoritar demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici, reproşându-i-se abuz de putere. Se hotărăşte totodată organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai. Ianukovici dispare fără urmă. După doi ani şi jumătate petrecuţi după gratii, Iulia Timoşenko e eliberată din închisoare. O zi mai târziu, legislativul de la Kiev îl desemnează pe Alexander Turcinov drept preşedinte interimar. Acesta anunţă promovarea unei politici pro-occidentale. Ex-preşedintele Ianukovici se refugiază în Rusia. În Ucraina e acuzat de crime în masă.
27 februarie: Politicianul pro-european, Arseni Iaţeniuk, devine şeful guvernului interimar de la Kiev. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ordonă ample manevre militare la frontierea cu Ucraina. La capătul confruntărilor dintre adepţii şi adversarii noii conduceri de la Kiev, miliţii pro-ruse ocupă sediul Guvernului şi Parlamentul din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea. Mii de tătari crimeeni demonstrează contra scindării Ucrainei, în timp ce protestatarii pro-ruşi cer alipirea Crimeei la Rusia.
Începutul lunii martie: Bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne naţionale preiau controlul asupra unor puncte strategice din peninsulă. Potrivit Kievului, Rusia staţionează mii de soldaţi în Crimeea. Se decide ca referendumul privind viitorul statut al Crimeei să aibă loc ceva mai devreme, la 30 martie. În pofida masivelor poteste din occident, Rusia continuă staţionarea de trupe în Crimeea. UE şi SUA ameninţă Moscova cu sancţiuni. Plebiscitul se desfăşoară şi mai devreme, pe 16 martie.
16 martie: Controversatul referendum relevă că majoritatea doreşte o separare a Crimeei de Ucraina. Puţin mai târziu, preşedintele Rusiei semnează un tratat, care prevede primirea peninsulei în Federaţia Rusă.
24 martie: În contextul anexării Crimeei, Rusia este exclusă din grupul G8 şi se contramandează summitul care ar fi urmat să aibă loc în iunie, la Soci. ONU condamnă alipirea Crimeei la Rusia, iar NATO sistează colaborarea cu Moscova.
Începutul lunii aprilie: Activişti pro-ruşi ocupă sedii administrative regionale din estul Ucrainei, de pildă la Doneţk şi cer organizarea unui referendum pe tema separării de Ucraina. NATO estimează că în regiunea de graniţă cu Ucraina s-ar afla până la 40.000 de militari ruşi. Moscova respinge acuzaţia. În schimb, avertizează Kievul să nu recurgă la forţă contra separatiştilor pro-ruşi. În caz contrar ar putea izbucni un război civil.
12 aprilie: Militanţi pro-ruşi în uniforme de camuflaj ocupă sediul poliţiei şi serviciului secret din Sloviansk, în estul Ucrainei. Şi în Kramatorsk şi Doneţk separatiştii preiau controlul asupra catierelor generale ale poliţiei. O zi mai trâziu, soldaţi ucraineni încep „operaţiunile anti-teoriste” la Sloviansk. Se înregistrează morţi şi răniţi.
25 aprilie: În apropiere de Sloviansk, opt observatori OSCE, între care patru germani, calificaţi drept ‘prizonieri de război’ sunt capturaţi de miliţii pro-ruse. UE şi SUA adoptă sancţiuni suplimentare contra Rusiei.
17 aprilie: La negocierile de la Geneva, cu participarea Ucrainei, Rusiei, Uniunii Europene şi a Statelor Untie, se convine asupra unui acord privind dezarmarea grupărilor ilegale şi abandonarea sediilor administrative ocupate de separatişti. Acordul n-a avut însă niciun efect.
1 mai: Separatiştii acupă sediul procuraturii din Doneţk. Au loc ciocniri puternice cu forţele de poliţie.
2 mai: Cea mai sângeroasă zi de la răsturnarea de la putere a preşedintelui Ianukovici. 9 persoane îşi pierd viaţa în timpul unei ofensive militare contra separatiştilor la Sloviansk. Militanţii pro-ruşi doboară două elicoptere de război ucrainene. Pe străzile oraşului portuar Odesa şi în timpul unui incendiu produs la Casa Sindicatelor sunt ucişi peste 40 de oameni.
3 mai: În urma intervenţiei unui mediator rus, separatiştii îi repun în libertate pe observatorii militari ai OSCE.
4 mai: Ofensiva trupelor guvernamentale contra separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei continuă. Se recapătă controlul asupra mai multor oraşe. Se înregistrează morţi şi răniţi. Între timp, separatiştii s-au baricadat în majoritate la Sloviansk. Soldaţii ucraineni au început operaţiunile de încercuire a oraşului.
Articol publicat de Deutsch Welle
„CAUZA” EVENIMENTELOR DIN UKRAINA:
Parteneriatul Estic al UE a fost lansat în 2009 și era proiectul cel mai important pentru Comisarul Stefan Fule, foarte important și pentru Catherine Ashton și Manuel Barroso. In Noiembrie 2013 a avut loc summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius (PaE), UNDE UKRAINA AR FI TREBUIT SA SEMNEZE ACORDUL DE ASOCIERE CU U.E. …
Dar a urmat decizia unilaterala a presedintelui Ianukovici de a suspenda orice negociere pentru semnarea Acordului de Asociere cu UNIUNEA EUROPEANA. Aceasta decizie a fost luata si anuntatata unilateral de catre presedintele Ianukovici, la presiunile extraordinare ale Rusiei lui Putin. Cu Ucraina, șahul putinian a durat până în ultimul moment, e greu de știut cu ce promisiuni si/sau amenințări l-a convins Putin pe Ianukovici.
Inainte de întâlnirea Ianukovici-Putin, un alt lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, l-a avertizat pe preşedintele ucrainean faţă de orice iniţiativă de intrare a ţării în Uniunea Vamală condusă de Moscova.
Din cauza blocajului politic din Ucraina, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, a anunţat suspendarea discuţiilor pentru acordul de asociere, iar miniştrii europeni de Externe au încercat să îl asigure pe omologul lor rus Serghei Lavrov că o eventuală asociere a Ucrainei cu UE nu va avea un impact negativ asupra Rusiei.
Rusia a santajat Ucraina să renunțe la Acordul de Asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie. Sub presiunile Moscovei, guvernul condus de premierul Mykola Azarov a anunțat la 21 noiembrie suspendarea procesului de apropiere față de UE și relansarea relațiilor comerciale cu Rusia și cu alte state din CSI.
Semnarea Acordului dintre Rusia si Ukraina de către Putin și Ianukovici, IN LOC SA APLANEZE NEMULTUMIRILE „MAIDAN”-ului, A IRITAT SI MAI TARE POPORUL UKRAINEAN IUBITOR DE LIBERTATE SI DEMOCRATIE ADEVARATA, ALATURI DE CIVILIZATIA EUROPEANA, SI FERITA DE CARAMBUL CIZMEI RUSESTI PE GRUMAZ!!!
Adevarata CAUZA ESTE VANZAREA UKRAINEI CATRE RUSIA DE CATRE PRESEDINTELE TRADATOR IANUKOVICI!!!
Un link folositor:
https://www.nasul.tv/2013/12/07/ianukovici-si-putin-la-o-intalnire-surpriza-pentru-a-discuta-un-parteneriat-strategic/
Comentariile sunt închise.