Ion-Iliescu-15201Ion Iliescu, primul preşedinte al României de după Revoluţie, spune că deşi situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, n-ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei, anunta in exclusivitate pentru Adevarul.

Şcolit la Moscova în anii ’50, Ion Iliescu a condus România vreme de un deceniu (1990-1996 şi 2000-2004) şi a fost mereu un bun cunoscător al mişcărilor politice din estul ţării noastre. „Evoluţia situaţiei din Rusia, destrămarea ca atare a statului rus, a generat procese interne ce au condus şi la o stare negativă a situaţiei economico-sociale din ţară. Şi toată această răbufnire a ruşilor în legătură cu Ucraina se datorează acestei stări de spirit. Acolo e o afacere internă, vorbim de fosta URSS, Ucraina a fost prima structură a statului rus şi ei se folosesc de aceste precedente istorice. Sigur, e o evoluţie negativă care pentru noi e îngrijorătoare întrucât se află în vecinătate”, consideră fostul preşedinte al României.

Iliescu nu vede însă situaţia din Ucraina escaladând într-un conflict între Rusia şi forţele NATO: „Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie”.

Fostul preşedinte crede că România nu trebuie să se simtă ameninţată în niciun fel de către Rusia. „Totuşi, noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin în legătură cu normalizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Nu-şi pot permite să treacă dincolo de nişte limite. Ei păstrează anumite reticenţe în legătură cu Moldova şi cu Transnistria, dar nu-şi pot permite mai mult. Iar ancorarea noastră în alianţa militară NATO şi alianţa politică europeană ne asigură securitate şi stabilitate”, a declarat Ion Iliescu pentru Adevarul.

 

4 COMENTARII

  1. Ce-am avut si ce-am pierdut? (este o intrebare serioasa!) Ce-ai dat la schimb si, mai ales, of couse, e secreta nu-i asa? De parca-i dat de la mata!

  2. Nu stiu ce va tot uitati in gura acestei mumii!
    Lasati-l sa putrezeasca in anonimat.
    Deja mi-a imputzit computerul si trebuie sa-l aerisesc.

  3. …colegul de facultate a lui Gorbaciov , tot știe el ceva . Asta înseamnă că putem sta liniștiți si să ne ocupam in continuare de …” mafia jidhano- sionisto- masonică ” ! Dă-i in p__a mea de unguri 🙂

Comentariile sunt închise.