cartela-prepaidMinistrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a anuntat la sfarsitul sedintei Guvernului de miercuri ca a fost aprobat un proiect de lege privind inregistrarea detinatorilor de cartele telefonice pre-platite.

„In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. Si, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila”, a spus Cazanciuc.

Proiectul de lege a fost trimis catre Parlament.

 
Ludovic Orbam: Mi se pare o absurditate fără margini!

Inițiativa a atras deja critici extrem de dure, inclusiv printre politicieni, unul dintre cei mai duri critici fiind liberalul Ludovic Orban. Într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, deputatul liberal a criticat dur proiectul de lege aprobat în guvern.

“Practic vor să te oblige când cumperi o cartelă să te duci cu buletinul? Păi pe linia asta, în curând o să mă oblige să mă duc cu buletinul şi când mă duc să cumpăr roşii. (…) Mi se pare o absurditate fără margini. Cum adică, să îţi dai buletinul când cumperi o cartelă pre-pay?”, a declarat Ludovic Orban.

 
ONG-urile cer retragerea legii

Organizaţiile neguvernamentale îşi exprimă dezacordul faţă de adoptarea de către Guvern, în şedinţa din 9 aprilie, a proiectului de lege privind înregistrarea deţinătorilor de cartele telefonice preplătite şi le cer parlamentarilor să nu voteze proiectul.

‘Acest proiect de lege a fost adoptat la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a fost invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet – cunoscută şi ca ‘Directiva Big Brother’ – pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal’, se arată în documentul ONG-urilor.

Apelul este semnat de Maria Nicoleta Andreescu, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Bogdan Manolea, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI), Mircea Toma, ActiveWatch – Asociaţia de Monitorizare a Presei, Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Aceştia consideră că ‘şi proiectul de lege adoptat de Guvern în şedinţa din 9 aprilie urmează acelaşi caracter disproporţionat al directivei recent invalidate de instanţa europeană, întrucât, sub pretextul protejării securităţii naţionale, toţi cetăţenii sunt consideraţi suspecţi şi sunt supravegheaţi în stil orwellian, specific unei societăţi totalitare’, în plus, aceasta ar fi ‘a patra tentativă de a impune o astfel de reglementare în România în ultimii trei ani (…), toate fiind respinse până acum în diverse stadii în Parlament’.

‘Proiectul este neclar şi are influenţe asupra mai multor domenii decât cartelele telefonice preplătite. De exemplu: toţi cetăţenii care se conectează le sisteme WiFI gratuite vor trebui identificaţi; toţi cei 10 milioane de utilizatori de cartele prepay trebuie să se înregistreze în termen de 6 luni de la data adoptării legii, în caz contrar serviciul le este dezactivat; înregistrarea utilizatorilor se face în condiţii incerte, nu se ştie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.’, mai susţin semnatarii apelului.

 
Iniţiativa a fost lansată de Sebastian Ghiţă

Initiativa inregistrarii cartelelor pre-platite s-a discutat pentru prima data in iulie 2013, atunci cand deputatul PSD Sebastian Ghita a depuns un proiect de lege care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Intentia lui Ghita a starnit controverse, deoarece prin acea initiativa legislativa s-ar fi permis posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. La acea vreme, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita care intr-un interviu din 17 iulie 2013 catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna aceasta initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

 
Cartelele neînregistrate vor fi blocate

Ministrul Robert Cazanciuc a precizat ca intr-o perioada de sase luni, toti detinatorii de cartele pre-platite trebuie sa depuna un act de identitate.

„Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate”, a spus Cazanciuc.

Aceste masuri se vor aplica si in cazul firmelor, acestea urmand sa fie obligate sa prezinte documente de constituire a societatii. „De asemenea, acest lucru va fi valabil si pentru persoanele juridice, obligatia de a depune documente de constituire a societatii”, a precizat Cazanciuc.

 
Prevederi din proiectul de lege

+ Pentru identificarea unui abonat sau utilizator vor fi inregistrate numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, tara emitenta (in cazul cetatenilor straini), denumirea si codul de identificare fiscala in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice

+ Identificatorul serviciului reprezinta codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicatii, inclusiv prin internet.

+ Contractele se incheie in scris, cu un font lizibil, avand marimea de cel putin 10p, pe hartie sau alt suport durabil, vizibil si usor de citit sau in forma electronica ori, dupa caz, prin mijloace de comunicatie la distanta.

+ Abonatii au obligatia sa notifice furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de indata, dar cel mult in 24 de ore din momentul in care a luat cunostinta, despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicatii electronice, in vederea restrictionarii utilizarii acestora.

+ In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.

+ La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul acestei legi, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor, trebuie distruse, prin procesuri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni.

+ In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, abonatii si utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice preplatite pot opta pentru mentinerea serviciului si incheierea de contracte scrise cu furnizori de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunta la serviciile preplatite, cu restituirea proportionala a contravalorii sumelor achitate si neutilizate corespunzatoare perioadei pentru care nu beneficiaza de respectiva prestatie.

+ In cazul in care abonatii si utilizatorii nu isi exprima optiunea in termen de 6 luni, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de comunicatii electronice suspenda serviciile pana la indeplinirea obligatiei.

+ Legea va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2015.

Proiectul de lege modifica Ordonanta de Urgenta 111/2011 privind comunicatiile electronice. Practic, in termen de sase luni din momentul in care legea intra in vigoare, toti cei care detin astfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorii de telefonie. Aceleasi obligatii le vor avea si cei care doresc sa achizitioneze cartele noi, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

Proiect Lege Privind Cartelele Pre Platite

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.