Una din ramificaţiile reţelei de corupţie concentrată în jurul lui Adrian Duicu se regăseşte la Orşova. Un funcţionar care este şi martor în dosarul lui Duicu a povestit pentru Gândul cum administraţia locală a fost subjugată total intereselor de partid şi intereselor reţelei de corupţie patronată de şeful Consiliului Judeţean. Funcţionarul pe care până şi Duicu l-a vrut eliminat din sistem susţine că 70 la sută din bugetul local intra în conturile firmei deţinute de şeful PSD.
Marian Boţilă este secretarul general al municipiului Orşova şi martor în dosarul lui Adrian Duicu. La prima vedere, pare puţin complicat de înţeles ce legătură are un secretar de primărie cu dosarul de mare corupţie al lui Duicu, despre care procurorii spun că făcea trafic de influenţă în cabinetul premierului Ponta.
După cum gândul a relatat, Duicu făcea trafic de influenţă pentru şeful IPJ Constantin Ponea care şi el făcea trafic de influenţă pentru primul. Schema era următoarea: Duicu avea dosar de incompatibilitate făcut de ANI. Dosarul era judecat la Curtea de Apel Craiova, unde şefa secţiei de Contencios era sora lui Constantin Ponea. Ponea îi promitea lui Duicu că îi va „rezolva” dosarul. În schimb, Duicu s-a angajat să-l menţină pe Ponea la IPJ şi chiar să-l avanseze la Bucureşti în structura centrală a Poliţiei Române. O parte din plata lui Duicu către Ponea era reprezentată şi de două terenuri din Orşova, care urmau să intre în proprietatea tatălui şefului IPJ.
Aici intervine Marian Boţilă. Într-un interviu pentru gândul, el a povestit că, în calitate de secretar al primăriei, a făcut constant observaţii că unele hotărâri erau ilegale, cum ar fi hotărârea prin care tatăl şefului Poliţiei primea terenurile.
Schema de căpuşare a administraţiei locale: şeful filialei locale a PSD îşi pune consilierii să voteze în favoarea afacerii sale
Marin Boţilă a explicat pentru gândul cum funcţiona Consiliul Local Orşova. În esenţă, Consiliul era condus de Constantin Popescu, şeful filialei locale a PSD şi om de afaceri. „Consilierii locali votau numai în baza ordinelor primite de la Constantin Popescu şi Adrian Duicu. Eu am sesizat prefectul în nenumărate rânduri, dar nu au verificat legalitatea hotărârilor”, spune secretarul general al municipiului Orşova.
Cum să faci afaceri bănoase cu administraţia: gunoi şi spaţii verzi
Marian Boţilă a relatat şi cum funcţiona reţeaua lui Duicu la Orşova. Funcţionarul spune că aproape 70 la sută din bugetul municipiului Orşova ajungea în conturile preşedintelui PSD din localitate. Constantin Popescu deţine compania Floricola, societate pe care primăria Orşova a contractat-o pentru mai toate serviciile şi lucrările. „El este operatorul de servicii, canal, salubrizare şi spaţii verzi. La şedinţa de aprobare a bugetului, Constantin Popescu le-a transmis consilierilor USL cum să voteze, astfel încât 65-70 la sută din bugetul local să ajungă la firma sa”, susţine funcţionarul. Bugetul pe 2014 al municipiului Orşova este de 3,5 milioane de euro.
Deşi nu era consilier local, preşedintele PSD participa la toate şedinţele de consiliu şi le dicta consilierilor cum să voteze. „Participa la mai toate şedinţele. Dacă nu era prezent, un consilier local dădea drumul la telefon şi el asculta şi intervenea şi le spunea ce să voteze sau dacă trebuie să se retragă din sală. Înainte de toate şedinţele, îi chema şi le spunea ce să facă. Un consilier trebuia să execute ordinul şefului de partid”, mai spune Marian Boţilă.
Pentru că făcea obiecţiuni la hotărârile de consiliul local, Marian Boţilă spune că a fost eliminat din sistem, adică dat afară din primărie. A fost revocat de două ori. A câştigat în instanţă tot de două ori. Pentru că nu mai putea fi dat afară, a fost detaşat într-o comună. Acolo primarul a constat că trebuie să cheltuiască cu el 8000 de lei.
Locul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu, în reţeaua Duicu
Procurorii spun că în reţeaua lui Duicu, alături de şeful IPJ, se regăsea şi preşedintele PSD Orşova Constantin Popescu. Duicu a apelat la Popescu pentru a satisface una din cerinţele şefului IPJ, Constantin Ponea. Mai precis Ponea i-a cerut ca tatăl său să primească de la Primăria Orşova o serie de terenuri. Constantin Popescu avea control asupra administraţiei locale. În schimbul terenurilor şi a altor beneficii, poliţistul Ponea i-a promis lui Duicu că va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care se judeca cu ANI pe incompatibilitate. Iată ce reţine instanţa în motivarea deciziei de arestare:
► „A promis (Duicu n.red), de asemenea, influenţarea membrilor Consiliului Local al municipiului Orşova, în sensul aprobării scoaterii din domeniu public a unei suprafeţe de teren şi concesionarea de îndată la un preţ bun în favoarea tatălui coinculpatului Ponea a două suprafeţe de teren. În schimbul acestor acte, inculpatul Duicu a cerut coinculpatului Ponea să se folosească de influenţa pe care o are asupra sorei sale, judecătoarea Calotă-Ponea Adina Georgeta, şefa secţiei de Contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Craiova, unde avea dosarul în contradictoriu cu ANI, pentru a obţine o soluţie favorabilă la această instanţă, soluţia favorabilă inculpatului Duciu pronunţându-se până la urmă”.
► „Coinculpatul Ponea a pretins că are influenţă în sensul obţinerii soluţiei favorabile, sora sa fiind preşedinta secţiei de contencios administrativ, solicitând pentru aceste stăruinţe foloase în interesul său şi a familiei sale, respectiv numirea în funcţii de conducere a sa în cadrul IGPR şi a soţiei sale în cadrul DNA sau PICCJ, iar pentru tatal sau, concesionarea a două suprafeţe de teren ( 200 mp)”.
Articol publicat de Gandul.info