armata americanaStatele Unite ale Americii ar putea sa revizuiasca prezenta fortelor sale armate de pe teritoriul Europei, in contextul recentelor actiuni militare ruse din Crimeea. Derek Chollet, insarcinat cu afacerile pentru securitatea internationala la Pentagon, a declarat ca situatia din Ucraina si actiunile rusesti din Europa si Eurasia „ar putea determina Statele Unite sa reexamineze dispozitivul lor militar si nevoile in materie de viitoare desfasurari de forte, exercitii si antrenamente in regiune”.

In discursul sustinut in fata Camerei Reprezentantilor, oficialul de la Pentagon a subliniat faptul ca americanii nu „cauta o confruntare” cu Moscova, insa „interventia ilegala a Rusiei in Ucraina” schimba „peisajul securitar in Europa si provoaca instabilitate la frontierele NATO”.

In momentul de fata, aproximativ 67.000 de militari americani sunt stationati in Europa: Germania – 40.000 de oameni, Italia – 11.000 si Marea Britanie – 9.500. La destramarea URSS-ului, in 1991, numarul acestora era de 285.000.

In ceea ce priveste situatia din estul Ucrainei (Donetsk si Harkov), Derek Chollet avertizeaza asupra implicarii fortelor ruse in „manifestatiile spontane” din cele doua orase. Oficialul considera ca interventia Moscovei in aceste zone rusofone „ar constitui evident o escaladare foarte serioasa a crizei”.

Potrivit transcriptului discursului sustinut in Pentagon, citat de AFP si HotNews, Derek Chollet ar fi notat ca presiunile Rusiei nu se limiteaza la teritoriul Ucrainian, insa acest pasaj nu a fost rostit in Camera Reprezentantilor.

„Moldova, de exemplu, are forte rusesti pe teritoriul sau, in teorie forte de mentinere a pacii, dar care sustin in realitatea regiunea separatista Transnistria”, se mai precizat in documentul citat.