psd ra-appsAfacerea prin care PSD şi UNPR şi-au cumpărat în decembrie de la stat sediul central la un preţ de cel puţin 2,5 mai mic decât cel al pieţei este protejată de Regia Protocolului de Stat. Astfel RA-APPS ţine secret numele firmei de evaluare, invocând „clauze de confidenţialitate”. Mai mult din investigaţia Gândul de mai jos veţi vedea cum Regia Protocolului de Stat face evaluări pentru vânzarea imobilelor de protocol cu 7 evaluatori, selectaţi în baza unei cereri de ofertă. Raportul de evaluare, care stabileşte preţul pieţei este cel de la care pleacă preţul cerut cumpărătorului. Patru dintre aceste firme au o relaţie de afaceri mai veche cu RA-APPS, deţinând contracte cu statul chiar şi sub fosta guvernare. Interesant este şi cazul firmei ROMANIAN EXPERT CONSULTING, condusă şi deţinută de Marian Dumitraşcu, soţul Elenei Dumitraşcu, inspector la Corpul de Control al Prim-Ministrului şi fosta şefă a acestuia în perioada guvernărilor Boc şi Ungureanu. Puteţi citi în continuare cum au reacţionat reprezentanţii acestor firme când au fost întrebaţi despre raportul de evaluare din cazul sediilor partidelor.

Gândul a publicat în luna februarie informaţii privind modul în care PSD a apelat la noua lege prin care sediile formaţiunilor politice se pot cumpăra, în rate, fără credit bancar, direct de la stat. Contractele au fost încheiate în decembrie, la două luni după ce Guvernul Ponta a adoptat, prin Hotărâre, normele de aplicare a legii votate în Parlament în 2013. Detalii despre actul normativ ce a făcut posibilă tranzacţia, dar şi modul în care acesta a fost votat în Parlament găsiţi aici.

Preţul tranzacţiilor încheiate cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) este, în final, de aproximativ 300 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care aceeaşi Regie a vândut în 2013, în zonă, apartamente cu 1600 de euro pe metrul pătrat.

În plus, o analiză Gândul – Ziarul Financiar a tranzacţiilor recente ale marilor jucători din imobiliarerelevă că preţurile vilelor istorice din zona bulevardelor Aviatorilor şi Kiseleff, unul dintre cele mai scumpe cartiere rezidenţiale din Bucureşti, sunt de aproape trei ori mai mari pe “piaţa liberă”.

Sediul central al PSD

Ca justificare, RA-APPS a transmis pe 25 martie cotidianului gândul că „preţul de vânzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat”. La solicitarea numelui acestuia ca şi a raportului de evaluare care să justifice acest preţ, Regia Protocolului de Stat a refuzat însă să facă publice aceste informaţiiinvocând existenţa unei „clauze speciale de publicitate, confidenţialitate şi responsabilitate”. Astfel, RA-APPS ţine secrete numele celor fac evaluări ale bunurilor aflate în patrimoniul statului, asigurând totodată evaluatorul că nu va divulga aceste date „fără aprobarea scrisă şi prealabilă” a acestuia.

Gândul a găsit însă lista celor 7 firme cu care RA-APPS a încheiat anul trecut un contract-cadru pentru evaluarea clădirilor scoase la vânzare. Una dintre acestea (Tehnic Rom Expert Consulting SRL) nu mai funcţionează, iar reprezentanţii altor patru (Romanian Expert Consulting SRL, Lero Advanced Consulting SRL, Siomax SRL şi NP Global & Partners SRL) susţin că nu au nimic de-a face cu cele două rapoarte de evaluare. Cel care, ca şi RA-APPS, invocă existenţa clauzei de confidenţialitate este Mihai Vicoveanu, directorul Fenco SRL, în timp ce Vertigo Valuation SRL nu a răspuns solicitării gândul de a face o precizare în acest sens.

Clauza salvatoare. RA-APPS nu dă informaţii „fără aprobarea scrisă a evaluatorului”

Cum evaluatorul este cheia chilipirului de care PSD şi UNPR au beneficiat plătind, în rate întinse pe trei ani, 4.334.909,6 lei, echivalentul a 963.000 de euro pentru o clădire cu 876 de metri pătraţi amprentă la sol, dar ridicată pe patru niveluri în Kiseleff nr 10 şi, respectiv, 498.601,60 lei (110.000 de euro) pentru un sediu cu două niveluri şi 170 de metri pătraţi suprafaţă construită la sol, gândula cerut RA-APPS, în repetate rânduri, să precizeze numele celor care au întocmit rapoartele de evaluare şi să facă public conţinutul documentelor.

Ca răspuns, Regia a precizat doar, după mai mult de 30 de zile, că „a respectat întocmai prevederile legale privind selectarea evaluatorilor” şi că aceştia ar fi protejaţi de o „clauză specială de publicitate, confidenţialitate şi responsabilitate”.

RĂSPUNSUL INTEGRAL AL RA-APPS

„R.A.-A.P.P.S. trebuie să respecte clauzele speciale de publicitate, confidenţialitate şi responsabilitate. Aceste clauze sunt inserate în fiecare raport de evaluare. Astfel, se precizează:«Prezentul raport este întocmit la cererea şi în scopul informării clientului. Nu este permisă folosirea raportului de către o terţă persoană fără obţinerea, în prealabil, a acordului scris al clientului şi evaluatorului. Acest raport nu va putea fi inclus, în întregime sau parţial, în documente, circulare sau declaraţii, nici publicat sau menţionat în alt fel, fără aprobarea scrisă şi prealabilă a evaluatorului. Consimţământul scris şi aprobarea trebuie obţinute înainte ca raportul de evaluare (sau oricare parte a sa) să poată fi modificat sau transmis unei terţe părţi, sau altor categorii de public, prin prospecte, memorii, publicitare, relaţii publice, informaţii, vânzare sau alte mijloace». Conform celor menţionate, R.A.-A.P.P.S. nu vă poate furniza informaţiile solicitate fără acordul scris al părţilor implicate”, susţine RA-APPS că ar avea nevoie tocmai de acordul evaluatorului pentru a clarifica semnele de întrebare legate de tranzacţie.

Articolul complet publicat pe Gandul.info.