Chestiunea vizelor americane pentru Romania si alte 4 state membre a ajuns, din subiect ce „completa” Acordul de Liber Schimb, in problema tratata in doua randuri si jumatate din cele 10 pagini ale Declaratiei Finale de la Summitul SUA – UE. Initial, obligativitatea vizelor pentru cele 5 state europene (Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia) a fost vazuta ca o problema complementara negocierilor pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), punctul principal al discutiilor economice transoceanice.
Inainte ca presedintele american Barack Obama sa ajunga la Bruxelles, in documentul de prezentare al Summit-ului SUA – UE, oficialii europeni se aratau convinsi de necesitatea unei discutii ample privind regimul vizelor stabilit de americani pentru Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia.
„UE si SUA sunt profund interconectate, de asemenea, in mobilitate. In 2011, peste 11 milioane de cetateni americani au vizitat Europa si aproape 12 milioane de europeni au vizitat Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu toate statele membre ale UE se bucura de reciprocitate completa in privinta vizelor, in conditiile in care cinci state membre nu sunt acoperite de Programul Visa Waiver (VWP). UE se angajeaza sa ridice aceasta problema. Extinderea tratamentului egal pentru toti cetatenii UE este un pas fundamental pentru a consolida parteneriatul transatlantic, pentru a activa business-ul si contactele om-la-om, si completeaza negocierile TTIP”, se arata intr-o prezentare a Actiunii Externe a UE.
Pe de alta parte, discutiile dintre presedintele american, Barack Obama, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu s-au axat pe aceasta problema, „angajamentul” Uniunii Europene de a ridica problema vizelor de America pentru cele 5 state membre UE a ajuns sa se traduca in 2 randuri si jumatate din totalul de 10 pagini ale declaratiei comune.
„Ne reafirmam angajamentul de a finaliza aranjamentele de calatorie fara vize intre Statele Unite si toate statele membre ale UE cat mai curand posibil si in concordanta cu legislatia nationala aplicabila”, se arata in declaratia finala a Summitului UE-SUA, la punctul 11, din 33.