Barack Obama a respins, cu cateva zile inainte de intalnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, sugestiile potrivit carora Vestul ar putea face fata unui Iran inarmat nuclear si a avertizat ca Statele Unite ar putea lua masuri militare pentru a preveni obtinerea unui arsenal militar nuclear in Orientul Mijlociu, relateaza Huffington Post.

Obama a precizat ca va incerca sa-l convinga pe Netanyahu ca un atac surpriza israelian asupra facilitatilor nucleare iraniene ar putea transforma, la nivel international, Teheranul in victima. El a mai spus ca o asemenea actiune militara doar ar incetini, nu ar preveni, achizitionarea de arme nucleare de catre Iran.

Declaratiile Presedintelui Obama au fost facute intr-un interviu acordat revistei  “The Atlantic” si au dat un semnal Israelului ca SUA isi vor proteja aliatul impotriva amenintarii iraniene, in acelasi timp sustinandu-si punctul de vedere  ca Israelul nu ar trebui sa rezolve singur aceasta problema .

“Cred ca guvernul israelian isi da seama ca nu glumesc . De asemenea, nu fac publice intentiile noastre exacte (…) dar cred ca ca ambele guverne ii dau seama ca atunci cand spunem ca este inacceptabil ca Iranul sa aiba o arma nucleara, vorbim serios”,  a declarat Presedintele Obama pentru The Atlantic.

Presedintele american a mai precizat ca va respecta angajamentul  ONU si  nu va lua masuri militare, pana cand nu vor fi parcursi pasii de “izolare diplomatica” si “sanctiuni economice “ la adresa Iranului.

Cu toate ca oficialii americani sustin ca SUA nu duc o politica de ingradire a Iranului, Barack Obama avertizeaza ca, in curand, o cursa de inarmare a Orientului Mijlociu nu va mai putea fi controlata, asa cum s-a intamplat in timpul Razboiului Rece.

“Ar fi un pericol imens daca o arma nucleara iraniana ar ajunge in mainile unei organizatii teroriste, iar alte cateva natiuni din regiune s-ar putea simti obligate sa recurga la achizitionarea de astfel de arme, tocmai pentru a se proteja de amenintarea unui Iran nuclear(…) Ceea ce este pozitiv este faptul ca Iranul inca nu are o arma nucleara, iar daca vor avea una vom fi avertizati la timp”, a spus Obama.

Declaratiile Presedintelui SUA au fost facute inainte de sosirea lui Netanyahu la Washington, unde va avea loc si o conferinta, organizata de cel mai influent  grup de lobby israelian, pe tema inarmarii nucleare a Iranului si a pericolelor pe care aceasta le-ar reprezenta pentru Orientul Mijlociu.

12 COMENTARII

  1. cautam hibe postacilor de pe aceasta pagina.n-am gasit nimic.si nu regret deloc.

  2. Asa ziceam si eu cate lucruri importante nu se intimpla in lumea asta si noi tot cu caprele noastre raioase.Adevarata manipuliada – se potriveste termenul. 😆

  3. rusinee televiziunilor din ROMANIA ,ca au ramas blocate in manipuliada asta politica si nu trateaza serios acest subiect…sau sunt conduse de cine cred eu….si au acest rol de a ne distrage atentia de la adevaratele lucruri care se intimpla pe GLOB…ma intrebam si eu..

  4. fratilor ce ne mai ascundem ,acest razboi e inevitabil..depinde doar de RUSIA si CHINA,daca se baga….daca se inteleg la impartire ,IRANUL ,e atacat….nu uitati de 11 sept,cind americanii au premeditat totul ca sa atace IRAKUL.AFGANISTANUL..si ce au gasit,sau mai bine zis unde sunt bombele chimice???stim foarte bine ca banca federala americana scoate dolari pe piata si ca sa le dea valoare are nevoie de petrol..fara petrol care se vinde numai in dolari,dolarul nu ar insemna nimic…nu uitati ca SADAM avea embargou si vindea petrol europenilor in ,GADAFFI ,voia sa scoata dinarul de aur african,acum,IRANUL a sistat vinzarile de petrol catre multe state europene,iar de la sfirsitul lunii martie nu mai vinde petrol in dolari…se vb ca ,CHINA,cumpara petrol foarte ieftin de la IRAN,(CONTRABANDA ,CA LA NOI),foarte necesar pt o economie ca a CHINEI…aceste tari se opun marii unificari globale si stim multi ca in spate se afle gruparile asa zise ,,oculte,,care conduc lumea,iar tinta lor este RUSIA,CHINA,KOREA…noi europenii am participat la toata mascarada asta militara peste tot,ne-au murit soldati, am platit mult,si pt ce???de ce noi platim carburantii mult mai mult ca americanii???de ce nu putem sa luam petrol in moneda euro???de ce americanii nu intervin si in alte state din africa unde mor oameni si e saracie mare???…eu cred ca suntem la un pas ,,razboiul sfint,,in care lacomia lumii oculte vrea sa acapareze totul,si cred ca stiti bine ca atunci cind se va ajunge la un singur conducator..va fii vai de capul nostru..fiind multi ei nu ne pot controla pe toti,si tr sa mai murim …acest razboi va avea ecou asupra intregii omeniri si eu cred ca este programat ,la fel ca toate razboaiele de pina acum…nu intimplator a venit asa numita criza mondiala…asta e parerea mea,iar razboaiele din trecut m-au facut sa vad altfel tendinza omenirii…DUMNEZEU SA NE AJUTE.

  5. Nu am auzit in nici o stire ca Iranul ameninta o alta tara terta! Daca Israelul detine ogive nucleare, Iranul, stat independent de ce nu ar detine? Pretexte pentru a pune mana pe resursele naturale! Bush nici acum nu ne-a aratat bombele nucleare detinute de Irak…dar petrolul irakian curge vartos catre americani! Noi ma cedat de bunavoie chiar si americanilor! Numai Behtel poate spune cate miliarde de euro a incasat moca in tara asta! De parca nu se gaseau companii europene pentru constructii de autostrazi!

      • Dle Muresan, daca va referiti la „dictatura” din actualitatea nationala, va reamintesc ca Behtel a activat in guvernarea PSD CDR si PNL…
        Daca faceti referire la subiectul din pagina, altul este contextul…

  6. dada…mare nevoie de un razboi cu iranul acuma, prea au ei petrol si nu-l dau la americani ieftin

  7. Oriana, subscriu la cele spuse de tine. Iranul trebuie incurajat sa se deschida, nu ingradit si inrait. Calea diplomatica, pentru asta a fost inventata, ar trebui sa primeze.

  8. Americanii vor gasi in Iran exact acelasi arsenal militar nuclear si aceleasi arme de distrugere in masa care le-au gasit, cu succes, in Irak, in 2003. Daca ma gandesc mai bine de data asta s-ar putea sa le gaseasca israelienii, tot fara acordul Consiliului de Securitate al Nat. Unite, dupa moda veche, in numele libertatii, instaurarii democratiei si eliberarii poporului iranian. Mai baieti, chiar ne credeti oligofreni ???

Comentariile sunt închise.