Barack ObamaPresedintele american Barack Obama a evocat eventuale sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, avertizandu-l pe omologul sau rus Vladimir Putin ca Statele Unite si aliatii sai nu vor recunoaste „niciodata” referendumul care a avut loc duminica in Crimeea.

Statele Unite ale Americii „resping” referendumul care s-a desfasurat duminica in Crimeea privind posibila alipire a acesteia la Rusia, un scrutin „contrar legii fudamentale ucrainene” organizat „sub amenintarea violentelor” din partea Rusiei, potrivit Casei Albe, citata de AFP si Reuters.

„Actele Rusiei sunt periculoase si destabilizatoare”, a adaugat purtatorul de cuvant al executivului american Jay Carney intr-un comunicat. „Consiliul de Securitate a recunoscut aceasta stare de fapt ieri intr-o rezolutie careia numai Rusia i s-a opus”, a afirmat el.

Birourile de vot au fost inchise duminica la ora 18.00 GMT in Crimeea in cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne, 93% din alegatori au votat pentru anexarea la Rusia.

La randul lor, europenii se pregatesc sa reactioneze luni dimineata, in conditiile in care ministrii de Externe participa la Bruxelles la reuniunea lunara, dominata de criza din Ucraina.

Potrivit unui comunicat comun dat publicitatii de presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, “UE considera „illegal si ilegitim” referendumul, care este „contrar Constitutiei ucrainene si normelor internationale”

Marea Britanie a condamnat duminica referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificandu-l o „farsa”, si refuza sa recunoasca rezultatul sau, relateaza AFP.

Japonia si Canada s-au alaturat, la randul lor, condamnarilor occidentale. Autoritatile de la Tokyo au cerut luni Rusiei sa nu anexeze Crimeea, iar Ottawa a evocat „ilegitimitatea pretinsului referendum”.

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, si-a exprimat duminica seara ingrijorarea profunda fata de refendumul din Crimeea, subliniind totodata ca „toate canalele diplomatice raman deschise” pentru solutionarea crizei ucrainene, relateaza AFP.

Intr-un comunicat, Mogherini a subliniat ca Italia, la fel ca partenerii sai din UE, „considera ilegitim” acest referendum si a sustinut rezolutia Consiliului de Securitate ONU.

3 COMENTARII

  1. Pasca Claudiu
    cand spui „al lor” ,”al nostru” pe cine incluzi?
    se bat pe sfere de influenta nu este nimic pt tine ,am fost dintotdeauna spalati pe creier cu nationalisme si alte porcarii si am uitat sa mai traim ,acei oameni sunt informati din alte surse ,nu din presa asta ca in ungaria se duce o lupta inpotriva acestor criminali internatinali si mai mult ca sigur de aici intentia lor in acest moment

  2. s-au gasit cine sa dea santiuni, cei mai mari criminali din istoria moderna. ca nu ar fi legal, de parca legile ar fi morale, cand ai 96% cu 85^ prezenta la vot nu mai trebuie decat sa te supui vointei oamenilor ;altfel este cam dictatura

Comentariile sunt închise.