imagesUniunea Europeana a adoptat o serie de sanctiuni politice impotriva Rusie, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele, ameninţând şi cu măsuri economice dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.

Uniunea Europeană intenţionează să semneze Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Rămânem alături de Ucraina şi reiterăm angajamentul european de a semna Acordul de asociere„, a explicat Van Rompuy.

Vom semna capitolele politice ale Acordului foarte curând, înaintea alegerilor„, a spus liderul UE.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, anterior, că liderii europeni nu vor anunţa sancţiuni împotriva Rusiei, joi, la Bruxelles, unde se vor întâlni pentru a discuta pe tema Ucrainei.

Sancţiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mişcă în direcţia bună, a declarat Jean-Marc Ayrault pentru postul de radio RMC şi pentru BFMTV.

Miercuri, la Paris, „au avut loc discuţii cu toată lumea şi Franţa este cea care le-a organizat. Au fost ruşi, dar au fost şi ucraineni. Pentru moment, ei încă nu şi-au vorbit dar la Bruxelles vor fi toţi şefii de stat şi de guvern care vor adopta o linie de conduită„.

Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat mijloacelor de a ajuta Ucraina să răspundă „agresiunii” ruse în Crimeea.

„Ucrainenii cer să trăiască în democraţie. Preşedintele ucrainean care a fost ales a părăsit ţara. Există un Guvern provizoriu, vor fi alegeri la 25 mai pentru că trebuie alegeri cât mai repede posibil. Iar europenii şi Franţa în special au un obiectiv, acela de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei şi suveranitatea sa„, a declarat Jean-Marc Ayrault.

Trebuie să existe o suveranitate şi o integritate totală a acestei ţări care nu trebuie bucăţită. În acelaşi timp, Ucraina trebuie să aibă relaţii bune cu Rusia, deoarece Rusia nu este inamicul nostru, Rusia nu este adversarul nostru„, a continuat premierul.

sursa: mediafax.ro

 

2 COMENTARII

  1. O mare palavrageala , se vede clar ca Rusia nu este interesata de nimic din ce ofera UE, doar asteapta lovitura finala. Pai cum sa vi sa spui tu ca mare uniune sa declari ca semnezi acordul de asociere inainte de alegeri(cu ce imputernicit al statului ce delegat…?), de ce este asa mare frica ca vor pierde Ucraina, Vad asta ca un element de inrautatire a lucrurilor, nu cumva se doreste un conflict in zona sau daca nu si mai general or dori sa nu mai fie UE la mana Rusie cand vine vorba de resurse energetice, si in 38 Germania semna cu URSS pact de neagresiune si la un an s-au impartit europa si a inceput confruntarea intre iei.
    De inteles din punctul meu de vedere este doar atat- Romania nu este protejata de nimeni si de nimic, marea problema este ca nu mai avem nici un fel de industrie mai ales MILITARA avem doar import cu costuri destul de mari si in caz de conflict probleme cu aprovizionarea -rezultat- supunere totala de o parte sau de alta depinde de invingator.
    In ceace priveste arsenalul nuclear nu il va folosi nimeni (din cei care il detin)-explicatie- nu poti folosi un teritoriu cucerit cu astfel de armament, deci nu are logiga -mai pe scurt este folosit doar ca sperietoare si nimic mai mult si sa nu uitam ca pamantul este rotund.
    Pe curand.

Comentariile sunt închise.