UPDATE (15:08) – Presedintele Traian Basescu s-a autopropus pentru a conduce delegatia UE de negocieri cu Rusia si Ucraina, informeaza Euronews.
SUA si Marea Britanie trebuie sa isi faca obligatiile de garant al securitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei
Presedintele Traian Basescu participa, joi dimineata, la Bruxelles, unde va avea loc o reuniune a Consiliului European pe tema conflictului din Ucraina.
Conform declaratiilor presedintelui Traian Basescu inainte de plecarea spre Bruxelles, Romania va sustine la Consiliul European rezolvarea situatiei in conformitate cu acordul de la Budapesta din 1994 si prin respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului.
“In opinia mea, si acest lucru il voi exprima in Consiliu, situatia din Ucraina pleaca de la cateva premise. Prima este legata de existenta Memorandumului de la Budapesta, in care trei state – Statele Unite, Marea Britanie si Federatia Rusa – se constituie in garanti ai independentei si suveranitatii Ucrainei asupra teritoriului sau. Dincolo de Carta ONU, de legislatia internationala, apreciem ca primele doua state cu obligatii in a negocia cu Federatia Rusa sunt SUA si Marea Britanie, urmare a angajamentului de la Budapesta, din 1994, angajament care a fost prilejuit de dezarmarea nucleara a Ucrainei. De asemenea, o alta premisa de la care plecam in pozitia Romaniei este existenta acordului bilateral intre Ucraina si Federatia Rusa cu privire la stationarea unor structuri militare ale Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei pana in anul 2047, lucruri stabilite prin acordul de la Kiev si acordul de la – scuzati-ma, e si un al doilea acord – in 2010; in 1997 a fost Acordul de la Kiev, care stabilea prezenta numerica si prezenta in unitati de lupta a Federatiei Ruse pe teritoriul Crimeii.
Acest acord prevede ca Federatia Rusa poate avea pe teritoriul Crimeii circa 25.000 de militari, peste 500 de nave militare in portul de la Sevastopol, 100 de guri de tun cu calibrul de 100 mm si mai mult si, de asemenea, 22 de avioane de lupta. Acordul a fost prelungit in 2010, pentru ca Acordul de la Kiev prevedea stationarea acestor efective si tehnica de lupta pana in 2017, dar prin acordul din 2010 s-a stabilit un nou termen de stationare, pana in anul 2047. Deci aceste acorduri bilaterale intre Ucraina si Federatia Rusa trebuie luate in considerare in orice pozitie rezonabila a statelor, pentru ca sunt acorduri bilaterale ratificate de parlamentele celor doua tari. De asemenea, Acordul de la Kiev din 1997 stabileste foarte clar modul de actiune si comportamentul trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Crimeii.
A treia premisa de la care plecam este ca Parlamentul Ucrainei este legitim, iar deciziile Parlamentului Ucrainei, inclusiv acelea de desemnare a unui nou guvern, sunt legitime, deci partenerul nostru este guvernul desemnat de Parlamentul Ucrainei. Si, in sfarsit, a patra premisa este ca cele doua state care au obligatia sa negocieze cu Federatia Rusa, in viziunea noastra, Statele Unite si Marea Britanie, trebuie sa constate nivelul la care Federatia Rusa a depasit intelegerile bilaterale intre Ucraina si Federatia Rusa, cu privire la prezenta acestor trupe in Crimeea si sa gaseasca solutiile pentru ca incalcarile acordurilor bilaterale sa nu se mai produca. Romania considera ca ceea ce a facut Federatia Rusa prin incalcarea acordurilor bilaterale este o agresiune la adresa Ucrainei”, a declarat Traian Basescu la plecarea de pe Aeroportul “Henri Coanda”.
– DE CE COMUNISTO/PDSR-istii, RIDICA SALARIILE PRIMARILOR ? …PENTRU CA ACOLO SUNT URNELE ELECTORATULUI SI AU NEVOIE DE VOTURI . BULETINUL DE VOT,URNA SI PRIMARIA ESTE MONOPOL PDSR-ist/COMUNIST, PRIN ALIANTELE SI DIRIJAREA ASCUNSA A PARTIDELOR : PDSR, PSD , PD, PC , UDMR, USL , USD , PNL, PDL
Comentariile sunt închise.