ponta si antonescu Guvernul USL a incetat sa mai existe odata cu declaratiile de marti seara ale sefului liberalilor, Crin Antonescu, care a anuntat oficial iesirea de la guvernare. In actuala sa formula (chiar daca cu modificari marunte- inlocuirea ministrilor Stroe, Fenechiu s.a.) Guvernul actual si-a inceput activitatea in urma cu un an si doua luni, la 21 decembrie 2012, dupa ce din aprilie 2012 pana in decembrie am avut un Guvern Ponta I care preluase mandatul de la Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu. Macinat de scandaluri de coruptie desi fusese anuntat ca fiind cel mai cinstit, Guvernul Ponta II si-a inceput mandatul pe un fond de puternice promisiuni liberale si discrete promisiuni socialiste, incheindu-si-l simetric, cu solide realizari socialiste si discrete impliniri liberale. Acum, ca liberalii au plecat din Guvern, socialistii par a avea mana libera la masuri de stanga. Cine sa-i mai opreasca?

  • Promisiuni nerealizate

Citam din programul de guvernare cu care Ponta si-a inceput mandatul:

1. REDUCEM TREPTAT, in urmatorii 4 ani, CAS-UL DATORAT DE ANGAJATOR cu 5 puncte procentuale Nerealizat.

Desi solicitata de mediul de afaceri, guvernantii au tot facut studii de impact, au negociat cu Troica, dar in cele din urma nu s-a facut nimic. Drept este ca teoretic, masura poate fi luata, dar daca tragem o linie la finalul Guvernului USL, nu putem sa nu constatam ca masura nu a fost pusa in practica. Ce ar fi insemna ea?

1) pe partea de venituri, reducerea CAS cu 1 pp conduce la reducerea veniturilor bugetare cu 1 miliard lei, calcul aferent pentru 11 luni din anul 2014;

2) pe partea de cheltuieli, reducerea CAS cu 1 pp inseamna o reducere a cheltuielilor cu CAS la angajator in sectorul bugetar de 320 milioane lei, pentru acelasi interval.

Asadar, doar la o prima vedere in ecuatia algoritmului, pentru reducerea CAS cu 1 pp, impactul bugetar net va fi de  680 milioane lei. Altfel spus, statul va avea in buzunarul veniturilor mai putin cu 1 miliard, in timp ce in buzunarul cheltuielilor vor aparea 320 mil. mai putin. Astfel ramaneau, ca suma neta, 680 milioane lei.

2. TVA VA REVENI LA NIVELUL DE 19%- Nerealizat

AIn mai 2013, ministrul Finantelor de atunci, Daniel Chitoiu, a declarat ca incepand de la 1 ianuarie 2014 are in vedere reducerea TVA la 19%, in functie de analiza datelor din semestrul al doilea pe masurile de imbunatatire a colectarii si controlului fiscal. Totodata, Chitoiu a precizat ca un alt criteriu care va fi luat in calcul pentru aplicarea reducerii TVA sau a contributiilor sociale tine de impactul asupra economiei. De redus a fost redus TVA la produsele de panificatie, urmand sa fie analizata o masura similara pentru carne.
Argumentele pentru care nu a putut fi operata pana acum aceasta reducere tin de sursa „acoperirii” golului bugetar determinat de scaderea incasarilor bugetare din TVA.

3. REDUCEM la jumatate NUMARUL DE TAXE PARAFISCALENerealizat
Taxele parafiscale sunt acele taxe care nu apar in Codul Fiscal, fiind fixate de institutiile care le percep. Acestea cuprind taxele de timbru fiscal, taxele de licentiere in diverse domenii si pe cele platite pentru obtinerea unor documente (de identitate, cazier judiciar sau fiscal, etc), taxe de mediu, contributia companiilor de utilitati publice la bugetul Autoritatii pentru Serviciile de Gospodarie, taxa de autorizare pentru servicii postale, taxa de inscriere a agentilor imobiliari, tarifele pentru acordarea etichetelor ecologice, timbrul folcloric si multe altele. Sunt circa 300 de asemenea taxe.

4. CONSOLIDAREA CEC SI EXIMBANK, impreuna cu specializarea obiectivului de activitate: Eximbank – pentru exporturi si industrie; CEC -pentru IMM-uri, mici intrepinzatori, agricultura si activitati independente- Nerealizat

Deocamdata se lucreaza la schimbarea presedintelui CEC Bank cu un apropiat al sistemului, modificandu-se intreg sistemul de administrare al bancii de stat. Nu este clar daca schimbarea are legatura cu creditul dat de institutia de stat fiicei Presedintelui Basescu, dusmanul de moarte al premierului sau este doar materializarea unor intentii legate de viitorul CEC Bank. In acest moment Ghetea are un sprijin puternic atat din partea Guvernatorului BNR cat si din partea lui Traian Basescu.

5. DEZVOLTAM SATUL ROMANESC- Modernizam infrastructura de utilitati: canalizare – de la 62% in prezent, la 90% pana in 2016; electrificare – de la 83% in prezent, la 100% in 2014Nerealizat

Electrificarea gospodariilor fara acces la reteaua nationala, adica 2.240 de localitati, se va derula in perioada 2012-2016, dupa investitii de peste un miliard de lei (231 milioane euro), din care 90% de la bugetul de stat si 10% de la autoritatile locale, potrivit Ministerului Economiei.

Programul va fi derulat de minister prin Agentia Romana de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de institutie.

„Costul unitar necesar pentru racordarea la reteaua de distributie a unei locuinte izolate, este de aproximativ 11.000 de lei”, potrivit proiectului.

Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 pana in prezent au promis ca vor electrifica satele si localitatile care nu beneficiaza inca de acest serviciu. In 2003 investitia era estimata la 150 milioane de dolari, finalizarea proiectului fiind programata pentru 2005. In 2007 Guvernul a aprobat o HG potrivit careia obiectivul presupunea costuri de 150 milioane euro si urma sa fie atins in 2009.  Nici acest termen nu a fost insa respectat, astfel ca Ministerul Economiei anunta, in 2010, ca va electrifica in 2012 toate satele din Romania, implicand in finantarea lucrarilor si companiile straine care opereaza retele de distributie a energiei in Romania. La inceputul anului in curs, Guvernul a extins pana in 2016 perioada de derulare a programului, estimand costurile la 990 milioane lei.

6. INFIINTAM CENTRE DE COLECTARE, SORTARE SI DEPOZITARE a produselor agricole, finantate prin PNDR si ajutoare de stat si sustinem initiativa privata in acest domeniu- nerealizat

Aici prea multe lucruri nu sunt de spus. Probabil pe fondul lipsei de strategie in aceasta directie, lipsa interesului factorilor implicati , lipsa fondurilor materiale (desi nu foarte consistente), fac ca produsele agricole sa fie luate de marile lanturi de hypermarketuri din import, producatorii locali neputand face fata frecventei si volumului solicitat de marii retaileri.

7. Implementam un PROGRAM NATIONAL PENTRU INFIINTAREA DE MICRO FABRICI locale de procesare care sa deserveasca producatorii de legume si fructe din zona respectiva.- Nerealizat
La fel si promisiunea de a implementa PROGRAME NATIONALE PENTRU SECTORUL LEGUMEFRUCTE (construirea a 40 de depozite a 500 de tone fiecare, puse la dispozitia asociatiilor profesionale, cu restituirea investitiilor in 10 ani. No comment.

8. REDUCEM CHELTUIELILE CU BIROCRATIA SI FISCALITATEA, prin desfiintarea unor tarife, avize, autorizatii si simplificarea cadrului legislativ- Nerealizata

9. Introducem TAXA PE TRANZACTIILE FINANCIARE pe model european, in acord cu toate statele UE- Nerealizata

 

  • Partile bune ale guvernului USL

A reusit sa mentina un nivel al deficitului bugetar in limitele acordului convenit

Echilibrele macroeconomice nu au fost deteriorate

Au reusit sa reduce usor numarul salariatilor din sectorul public

Accelerarea si simplificarea rambursarii TVA

Au fost reduse penalitatile de intarziere la plata taxelor si impozitelor prin inlocuirea penalitatii de 15% aplicabile pentru depasirea termenunlui de plata cu mai mult de 90 de zile, cu o penalitate de 0,02% pe zi de intarziere, adica 7,3% pe an.

A fost prelungit programul Prima Casa

S-au achitat o buna parte din arierate, urmand ca pentru autoritatile locale, plafonul de imprumuturi din Trezorerie pentru achitarea arieratelor sa creasca de la 800 milioane lei (in 2013) la 1,2 miliarde lei (2014)

Majoritatea masurilor bune au fost de sorginte liberala. Acum, ca liberalii s-au retras, ramane de vazut cu ce se va lauda viitorul Guvern, Ponta III.

  • Sase proiecte controversate ale Guvernului USL

1. „Rata lui Ponta”

Cel mai recent este cel vizand „rata lui Ponta”, schema fiscala prin care se doreste stimularea consumului printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obtin de la banca restructurarea creditelor.

BNR sustine ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, denumita de presa „Electorata” sau „Rata lui Ponta”, a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times. Surse din piata financiara spun ca cel care a gandit-o a fost fostul sef al lui Liviu Voinea, actualul prim-viceguvernator BNR, Florin Georgescu.

Masura este confuza, nu se stie cum anume se va aplica, iar costurile pentru clientii bancilor vor fi mai mari.
„Povestea cu creditul fiscal, cel putin atata cat am participat la discutii, nu era foarte clara. Foarte multe banci m-au intrebat care e mecanismul practic de functionare si nu am stiu ce sa le raspund. El intervine in momentul in care se incheie perioada de reducere a principalului, nu era clar daca va fi platit lunar, anual, ce se intampla cu pensionarii..”, a mai spus Cinteza. Din punct de vedere al creditorului, aceste lucruri trebuiau clarificate, a mai precizat el.

2. TVA la incasare- ba obligatoriu ba optional

Sistemul TVA la incasare devine optional incepand cu data de 1 ianuarie 2014, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/ 2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 19 decembrie, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.Sistemul de TVA la incasare, care se aplica de la 1 ianuarie 2013, presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Conform prevederilor anterioare ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2013 doua categorii de contribuabili aplicau obligatoriu acest sistem de TVA – persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic.

3. Taxa pe stalp

Noua taxa pe constructiile speciale, va costa Petrom intre 70 si 100 de milioane de dolari, potrivit calculelor facute de companie, a precizat directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Matje. Taxa se calculeaza ca 1,5% din valoarea bruta contabila a activelor de constructii din bilantul companiilor iar prima plata ar urma sa se faca in martie 2014, a precizat directorul Petrom. „Taxa nou introdusa, de 1,5%, aplicata la valoarea bruta a constructiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii”, precizeaza Petrom.

Impozitul pe constructii speciale vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz. Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal

4. Cresterea accizei de 7 eurocenti la carburanti
Guvernul nu renunta, Basescu e total impotriva, dar se pare ca in final ea se va aplica. Motivul? Potrivit premierului, „bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis si nici inchis fara aceasta taxa”Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI, scrie Mediafax.

Dupa ce presedintele a refuzat sa semneze si proiectul de buget pe 2014, Guvernul a amanat introducerea accizei cu trei luni, pana la finele lunii martie.

La randul sau, premierul Ponta a afirmat de mai multe ori ca, in mod normal, acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

5. Gazele de sist

Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta. Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.

El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu. „Avantajele economice sunt uriase”, spune Ponta.

6. Rosia Montana
Romania trebuie sa isi exploateze resursele naturale, nu sa le blocheze, pe baza unor standarde ridicate de mediu care pot fi preluate din legislatia finlandeza si care, odata respectate, nu mai pot reprezenta un motiv ca exploatarea sa nu fie aprobata, a declarat premierul Victor Ponta.”Aurul se exploateaza cu cianura, nu exista alta tehnologie care sa scoata acest cuvant odios, ca pana la urma cuvantul este problema. Cianura este folosita in multe alte tehnologii, inclusiv in Romania. Si in Finlanda tot cu cianura exploateaza. Nu cunosc foarte bine tehnic, dar putem sa invatam de la ei si sa stim ce ce putem cere ca standarde de mediu de la orice fel de companie, nu de la una anume, ci de la oricine vrea si poate sa investeasca in Romania”, a spus Ponta, aflat in vizita oficiala in Finlanda.

Analiza publicata de Hotnews