„Există câteva motive pentru care cineva ar vrea să rămână în România”, spune Andreea Roşca, stundentă la medicină, în timpul unei beri de ghimbir într-un bar din Bucureşti. „Îţi iubeşti ţara, ai familie, prieteni. Poate visezi să schimbi sistemul. Eu nu cred că acest ultim lucru se va întâmpla”.
Conform estimărilor unei asociaţii medicale, în ultimii şapte ani au plecat din România 10 000 de doctori şi asistente.
Mulţi dintre cei care pleacă sunt tineri, la începutul carierei. Ei spun că nu pot trăi din salariul de început de 250 de euro şi, spre deosebire de doctorii mai în vârstă, nu au destulă experienţă pentru a înfiinţa practici private paralele cu serviciul lor în spitalele de stat.
Un specialist poate câştiga 1,200 euro pe lună de la stat şi cel puţin dublu dacă lucrează în sectorul privat.
Aşadar, Andreea, în vârstă de 27 de ani, plănuieşte să îşi facă bagajele imediat după ce termină Facultatea de Medicină din Bucureşti şi să îşi încerce norocul în Franţa sau Elveţia.
„Nu simt obligaţia morală să rămân aici, ţinând cont că nimeni nu face nimic pentru ca noi să rămânem şi să avem o viaţa decentă.”
„Prea săracă”
Mai mult de jumătate din generaţia ei intenţionează să părăsească România, conform Andreei- către Germania, ţările nordice, Franţa sau Regatul Unit.
„30% din populaţia României nu plăteşte asigurări medicale pentru că este prea săracă”, explică Dr. Cristian Posea, director medical la spitalul Cantacuzino din Bucureşti. „Cu toate acestea, are dreptul la îngrijire medicală de la stat.”
El este mândru de echipamentul de la spitalul său şi de eforturile de „ariergardă” pe care el şi alţii le fac pentru a convinge doctorii şi asistentele să rămână în ţară.
„Îngrijirea echipamentului este problematică”, admite Dr. Posea.
În secţia de terapie intensivă pentru naşteri premature, număr cinci bebeluşi în incubatoare aflaţi în grija unei singure asistente.
În spitalele din vestul europei, raportul este cam de o asistentă la doi bebeluşi, precizează Dr. Marian Martin. În cazul copiilor sănătoşi, este o asistentă la 14 bebeluşi.
„Este dificil, dar aceasta este situaţia.”
„Conducere proastă”
În sala de aşteptare a unei alte clădiri, femeile însărcinate stau în tăcere şi urmăresc uşa. Înăuntru, Dr. Ilonka Gussi se odihneşte puţin obosită pe un pat. Specialistă în sarcini dificile, ea a lucrat 80 de ore în timpul săptămânii trecute- jumătate în acest spital, jumătate pentru practica sa privată.
Aceasta susţine: „Multe spitale oferă doar cazare şi personal, în timp ce se aşteaptă ca pacienţii să aducă propria medicaţie. Spitalul este doar un intermediar.”
Dr. Gussi simte că principala problemă ţine mai mult de conducerea proastă decât de lipsa de resurse. Ea spune că şefii de spitale din România sunt numiţi pe baza unor criterii precum loialitatea politică şi mai puţin în funcţie de abilitatea profesională.
Într-o cafenea din preajma spitalului, Costin Minoiu îşi deschide laptopul pentru a-mi arăta ultimele oferte de lucru din străinătate, mediate de organizaţia sa numită „Careers in White” („Cariere în alb”).
Există oferte în Regatul Unit pentru asistente pentru 12-14 lire pe oră, pentru doctori în Irlanda pentru 50 000 de euro pe an şi una pentru un specialist în Danemarca pentru un salariu anual de 83 000 de euro- numere care ar face ochii oricărui doctor român să lăcrimeze. Întreb de ce rămâne cineva aici.
„Unii oamenii nu vor să îşi mute familia; unii sunt pur şi simplu îndrăgostiţi de Europa estică şi vor să rămână aici să schimbe ceva- sunt mulţi doctori care gândesc aşa.”
Costin Minoiu nu are nicio reţinere în a ajuta personalul medical să plece din România.
„Într-o lume ideală, aceştia ar lucra câţiva ani în străinătate, ar câştiga experienţă utilă, apoi s-ar întoarce. Dar nu se întâmplă prea des asta.”
Lipsuri
Într-o sâmbătă dimineaţă, în oraşul predominant vorbitor de maghiară numit Sfântu Gheorghe, managerul de spital Robert Nagy mă duce la secţia pentru accidente.
Acesta verifică numerele: 3 300 de oameni au ajuns la această secţie în primele 40 de zile ale anului.
Spitalul serveşte întreg judeţul Covasna. Dr. Alexandru Mundru susţine că a rămas pentru că îşi iubeşte serviciul: „Am lucrat în domeniul de asigurărilor- dar mi-a fost dor să fiu doctor.”
În timpul acestei dimineţi, el este singurul doctor de serviciu, ocupându-se de două camere de aşteptare pline cu pacienţi. Lipsa de doctori este acută în special în trei domenii: accidente, anestezie şi chirurgie.
În secţia de terapie intensivă de la etajul trei, gemetele bătrânilor cu măşti de oxigen acompaniază discuţia mea cu Dr. Emese Jakab.
Aceasta spune că „majoritatea doctorilor tineri ar vrea să rămână, dar nu au nicio alternativă în afară de a pleca, în general în Germania.”
O parte importantă a muncii lui Robert Nagy constă în străbaterea ţării în încercarea de a recruta personal medical înainte ca acesta să plece sau să fie atras de alte spitale. Pentru a-l ajuta, consiliul judeţean oferă cazare gratuită timp de cinci ani doctorilor care se mută în oraş.
Dr. Nagy susţine: „Ce-i mai rău urmează- înlocuirea doctorilor care se pensionează.”
Acest articol a fost realizat de Nick Thorpe.
Traducere de UVT.
ptr moment sunt bugetar in UE, m-au acceptat printr-un simplu telefon, desi nu am conformitatea diplomei de specialist (e in lucru la minister, TOCMAI CE MI-AM PUS O PILA…), dar pe sefii de clinica nu-i deranjeaza, oricum esti ptr o perioada de proba la inceput, cand esti supervizat de el… dar pana ajungi sa dovedesti, ca stii, ca pot sa aiba incredere in ce spui mai dureaza… seful meu nu ma pune de garda inca, ptr ca considera ca-i prea devreme in 3 saptamani, desi multe diagnostice au fost cum am zis eu de la primele date legate de pacient… sunt foarte reticenti, ei pana nu verifica cu CT sau RMN, nu te cred… desi le-am explicat frate in Romania, nu facem CT si fibroscan la orice suspiciune de ciroza atrofica, il vedem clinic, cerem o eco si daca are semne de hipertensiune portala facem sau nu endoscopia ptr evidentierea sau nu a varicelor… sau imi chinuie batranii cu tot felul de radiografii de coloana ca sa demonstreze ca are ARTROZA, mai fratilor, are 100 de ani, e normal sa aiba artroza, ei nu, batman, batman: il nous faut LA PREUVE, ici on prle que sur preuve… adica documentarea paraclinica, dovada… e frumos, spre deosebire de Romania nu trece saptamana fara satisfactii profesionale… ceea ce nu era cazul in Romania ptr ca imi lipseau mijloacele tehnice sur place, eu facand mai mult ambulator… Mai mult, AICI CASTIGI de 10x decat in tara, DAR SI MUNCESTI ATAT… Seful de clinica, munceste cot la cot cu noi, seniorii si este oricand disponibil ptr a discuta cazul !!! NU EXISTA TERMEN DE COMPARATIE !!! Personal, consider ca AM AJUNS IN RAI, e un vis frumos din care REFUZ SA MA TREZESC, dar puiuta mea care a ramas departe de mine, nu ma lasa…Doamne ajuta!!! Si nu mai lasti pe cei care n-au parasit decat ptr congrese tara sa va vorbeasca despre cum e in UE, nimic mai fals…
in fine, NIMIC din ce prezentasesi nu convenea si care mai de care nu faceau decat SA MA JIGNEASCA de parca eram PE MAIDAN, in periferia marilor metropole si nu intr-o faimoasa clinica universitara unde este mare sef tare nea astarastoae… am scris peste TOT, 7 institutii ale STATULUI ROMAN si 10 minti luminate, NIMIC… la ultimele cereri de clarificare NICI N-AM MAI FOST BAGATA IN SEAMA !!!! CMR dupa vreo 4 luni a stabilit o data de comisie disciplinara, pentru peste o luna, sa judece atitudinea comisiei de examinare; ca principiu erau ei intre ai, iar dupa ce ministerul sanatatii si spitalul, IMI SUBLINIAU cA S-A RESPECTAT LEGEA si nu fac decat sa calomniez, mi-am refacut viata, mi-am bagat picioarele si am lasat justitia sa-si faca treaba, ptr ABUZ IN SERVICIU si FRAUDAREA REZULTATELOR UNUI EXAMEN PE POST IN SPITALELE PUBLICE… intre timp am parasit Romania, dar sunt ORICANT la dispozitia justitiei, daca este cazul, NU MA MAILUPT ptr acel post, ci ptr PRINCIPIUL EGALITATII DE SANSE la un examen pe postintr-un spital public din Romania, fie el si universitar…
firma ca sa ma pot angaja, ptr ca era austeritate si nu se scoteau posturi la concurs, a incercat sa ma mituiasca propunandu-mi aceeasi chestie, adica iar contract pe firma, i-am spus d-le manager, de ce eu sa-mi fac firma si nu ea care a beneficiat de o comisie familiala – lucrase cu fiecare din cei 5 membri ai comisiei pe durata formarii ei in rezidentiat, mai mult, postul era in clinica unde era rezidenta, de fapt ramasese voluntara dupa rez, si astfel stia exact ce diagnostice are pacientul internat de o saptamana ea figurand cu 2 zile inainte pe lista de garzi…, care am fost nedreptatita ptr NU S-A RESPECTAT LEGEA, adica codul bunelor maniere la un exemen pe post in spitalele publice din Romania, MEMORANDUMUL privin ocuparea prin examen pe post a locurilor vacante din spitalele publice din Romania, unde am gasit articole intregi de lege nerespectate, tot eu sa-mi fac firma, care la o restringere de fonduri, SUNT PRIMELE CONTRACTE CARE PICA, si nu ea, care mi-a suflat la musteata postul, fiind favorizata prin punctaj undeva la 212 pct fata de 196pcte daca mi-aduc bine aminte… oricum fix nimic… ptr un post in spital universitar… sa va mai spun ca individul examinator ce duhnea a alcool a inceput sa ma jigneasca, ca se mira cum de sunt specialist, ca si prim comentariu la evolutia mea, unde recunosc, nu am avut exprimare academica ptr ca eu nu mai eram demult in universitar, eu eram amaresteanul din teren, care nu mai stia exact, expresiile academice ale prezentarii cazului, ADICA, NU AM GRESIT DIAGNOSTICUL, BOLNAVUL MEU NU A MURIT, il salvasem, sau chiar il scosesem din morti, dar NU PREZENTASEM ACADEMIC acest lucru… of Doamne, adica le-am dat Un INEL DE DIAMANT INTR-O HARTIE IGIENICA, iar ei au zis ca nu-l vor, ca pute a caca, chiar daca hartia era neutilizata, abia desigilata, dar daca ei MARI DOCTORI universitari asa simteau, s-au mai intalnit ei cu hartia igienica si de fiecare data putea, n-avea de ce la acea data sa fi fost altfel
in primul rand, decizia de a pleca, nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la cele 2 momente din viata mea cand am decis sa fac acest lucru, va spun cu mana pe inima/ NU ESTE O DECIZIE DELOC USOARA !!! Ganditi-va CA LASI TOTUL IN URMA si te duci, DE NEBUN, undeva sa fii si tu doctor, daca tot ai facut atata scoala si ti-ai irosit tineretea in SALA DE LECTURA si in saloanele PUTAND a dejecte si sosete murdare… Iar, cand, chipurile te vezi cu diploma de specialist la chescherea, stai sa vezi, ca-n TARA TA ptr tine, daca NU ESTI PILA NIMANUI, NU AI NICIO SANSA SA TE ANGAJEZI!!! Iarasi, AM PROPRIETATEA CUVINTELOR, acum 9 luni, am avut nesabuita sa-mi permit sa candidez la un examen pe post i Spitalul Universitar Sf Spiridon IASI… am o fetita si mi-am zis ca nu pot sa parasesc Romania, e prea mica, si-atunci FAC TOT CE-MI STA IN PUTERE SA RAMAN in TARA!!! N-a fost chip… Desi eram specialist cu 3 ani vechime, contracandidata mea care abia ce-si luase examenul de medic specialist a castigat concursul, in conditiile in care: diferenta intre noi la proba scrisa a fost de 11,2 pcte din 100,00 disponibile, adica eu am primit 77,70, iar colega 88,6; sa va mai spun ca am fost anuntata cu 21 de ore inainte de sustinerea examenului, cum ca are loc examenul, in conditiile in care am batut la greu usile directiei sa-i intreb pe cand este STABILITA DATA EXATA A SUSTINERII PROBELOR SCRISE SI PRACTICE !?! Sa va mai spun ca a fost miercuri in saptamana LUMINATA A SFINTELOR PASTI?!? Adica dupa a treia zi de pasti, miercuri la ora 11:20 sunt sunata pe telefonul mobil de un numar necunoscut, era nici sa nu raspund ptr ca invatam, cum ca a doua zi, adica joi, vom avea proba scrisa a examenului, care cuprinde 73 de subiecte si va asigur ca nu sunt de o pagina fiecare… dfe fapt, AU SPERAT SA MA PICE LA SCRIS !!! N-a fost cazul, SCRIPTUM MANENS si poate fi toujours verificat; SURPRIZA a fost la proba practica, care este un fel de interviu si la care am primit nota minima 50/100, iar colega mea 96,6 in conditiile in care vb de un pacient spitalizat de peste o saptamana in clinica (ceea ce contravine regulilor de buna conduita la examene, un memorandul din 2009 prin ocuparea locurilor vacante in spitalele publice din Romania, cand SE ALEGE, ca la orice proba practica de altfel, UN PACIENT NOU INTERNAT, din noaptea dinaintea examenului, ptr ca cei 2 contracandidati sa plece de la acelasi nivel…); Sa va mai spun ca in comisia de examinare a fost lipsa o persoana ce trebuia sa fie OBIECTIVA, SA NU NOTEZE CANDIDATUL, reprezentantul DSP, care trebuia doar sa se asigure ca se respecta LITERA LEGII legat de desfasurarea probei practice, ceea ce bineinteles nu a fost cazul… ba m-a notat la 2 maini cu 50 de puncte fireste, si mi-a zis ca as putea fi un fel de doctor, dar NU in spital universitar (unde mai lucrasesi de altfel ca specialist, si nu avusesesi probleme de MALPRAXIS sau vreun alt soi de RECLAMATII… aducandu-i acest argument, a spus ca asa simte el, ca e dr universitar d-aia…); sa va mai spun ca reprezentantul CMJ IASI era sub influenta alcoolului – prezenta halena alcoolica, si sunt medic, stiu cum e sa diagnostichezi asta, la ora 9 dimineata, la un examen pe post, iar SPITALUL, CMR si ministerul m-au acuzat de calomnie, in conditiile in care era suficienta o priza inopinanta de sange, unde se pot identifica markeri ai consumului acut, recent sau cronic de alcool, DOAR SUNTEM MEDICI, vb aia, si legisti sau urgentisti, printre ei… Sa va mai spun ca managerul spitalului, care ma stia de cu un an inainte, cand a trebuit sa-mi fac firm
dragii mei, cei tineri SUNT NEVOITI sa plece !!! Cei care n-au fost NICIODATA plecati din tara, vb f frumos, cat de bine platiti sunt doctorii in UE… multe din ce spun astia sunt propriile lor impresii despre cum e afara in UE… NU AU CU NIMIC DE A FACE CU REALITATEA DE AICI !!! si am proprietatea cuvintelor, ADICA MA ASUM in fiecare vorbulita : UE nu-i asa doar o chestie unde faci bani ptr, vii tu din Romania, si vezi, Doamne, ESTI MARE DOCTOR !!! Nimic mai fals… iata de ce:
Comentariile sunt închise.