ion iovcevAnchetat de separatiştii din Tiraspol pentru nesupunere în faţa regimului, profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” s-a prezentat ieri în faţa procurorilor şi le-a spus clar că el vorbeşte numai în limba română, refuzând discuţia în ruseşte. Miliţenii au fost obligaţi să aducă un translator, pentru a-i pune întrebări celui pe care regimul din stânga Nistrului îl cataloghează deja “activist politic român de origine bulgară”.

M-am gandit că acest material ar putea fi intitulat “reportaj din iad”, după tot ce-am aflat de la profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. Dumnealui şi contabila şcolii au fost chemaţi la aşa-zisa procuratură din Tiraspol în ziua de 14 februarie, să dea explicaţii, în anchetă, anume de ce, până la urmă, nu vor să predea liceul în mâinile separatiştilor. Aşa pot fi definite, succinct, toate întrebările care li s-au pus.

Translatorul

Dar ce trebuie remarcat, în primul rând, este gestul de demnitate al profesorului Iovcev, care s-a dus în faţa ancehtatorilor rusofoni şi le-a cerut translator. Adică cineva care să traducă din rusă în română toată discuţia. Profesorul a spus clar că el vorbeşte doar în limba română, pentru că, după cum se ştie, limba română este oficială în Republica Moldova. Transnistria însăşi face parte din teritoriul Republicii Moldova. Cu atât mai mult cu cât, tot în ziua de 14 februarie, a fost comemorat marele poet basarabean Grigore Vieru. Se vede astfel că separatiştii adresează citaţiile pentru anchetă, către Ion Iovcev, în anumite zile de mare importanţă. Anul trecut, l-au chemat în prima zi de Crăciun.

Ore întregi de anchetă

Văzând ieri îndârjirea de care dă dovadă Ion Iovcev, procurorii separatişti n-au avut ce face şi au cautat, destul de mult timp, pe cineva, din instituţia lor, care ştie limba română. A fost un nou prilej de umilinţă la adresa profesorului, obligat mult timp să aştepte pe hol, în picioare, până când urma să fie invitat să raspundă la întrebări. Directorul liceului fusese citat pentru ora 9.30, iar contabila de la 9 dimineaţa. Dar pe contabilă au ţinut-o în anchetă trei ore. Era schimbată la faţă când a ieşit de acolo, povesteşte profesorul. Cei doi au fost insoţiţi de un avocat din Chişinău, dar şi de un jurist al Ministerului Educaţiei din Republica Moldova.

Ce vor să ştie anchetatorii nistreni

Anchetatorii regimului separatist au pus, în principal, câteva întrebări care se leagă de urmatoarele aspecte – de ce directorul Iovcev, când a fost “vizitat” la liceu de procurori, în ultimele săptămâni, n-a dat declaraţii în scris despre ceea ce era întrebat, de ce n-a prezentat atunci documentele care se referă la salariile angajaţilor din acest liceu, de ce n-a pus la dizpoziţia separatiştilor actele financiare ale şcolii, de ce nu sunt achitate impozitele către regimul transnistrean şi de ce profesorii liceului românesc nu se înscriu în codul fiscal de la Tiraspol. Ultima întrebare a fost legată de viitor – sunt pregătiţi profesorii acestei şcoli să se înscrie în codul fiscal transnistrean? Culmea e că, în timpul anchetei, parcă dorind să-şi păstreze cumpătul, dar să şi arate că nu se teme de nimic, Ion Iovcev intervine peste translator, care nu se descurca bine cu limba română, neştiind să traducă fiecare cuvânt în ruseşte. Profesorul transmite astfel corect anchetatorilor rusofoni ce spusese anterior în limba română.

“Activist politic roman”

Un alt fapt care merită menţionat e felul în care profesorul Ion Iovcev este, mai nou, catalogat de regimul separatist de la Tiraspol – “activist politic român de origine bulgară”. Este un mod prin care, consideră dascalul, “două popoare sunt umilte de separatişti” – românii şi bulgarii. Atmosfera este mai apăsătoare zilele acestea, în comparaţie cu ce-a fost până acum, dascalul fiind director al Liceului “Lucian Blaga” din 1992, timp în care presiunile regimului separatist asupra acestei şcoli au fost necontenite. Dar parcă niciodată n-au fost ca acum. “Sunt terorizat şi hărţuit de când activez în această instituţie, din 27 mai 1992. Dar acum, în ultimul timp, încapând cu 5 noiembrie 2013, practic în fiecare zi. Credeţi-mă e foarte greu”, sunt cuvintele unui om decis, cum îl simt, în ciuda tuturor problemelor pe care le are, inclusiv cele de sănătate, să nu cedeze. Ca să vă daţi seama la ce presiuni e supus de câteva luni încoace, trebuie reamintit că în toamna trecută a fost citat la o judecătorie din Tiraspol, sub acuzaţia de nesupunere în faţa regimului rusofon. Nu s-a dus la anchetă. Dosarul a fost închis ulterior. N-a trecut mult timp după aceea şi conturile Liceului “Lucian Blaga” au fost blocate. Mai nou, în ziua de 5 februarie 2014, profesorul Iovcev şi contabila liceului sunt reţinuţi de miliţia nistreană sub penibila acuzaţie de contrabandă cu salariile profesorilor acestei scoli. De atunci, anchete peste anchete.

Presiunea impozitului

Pe lângă faptul că profesorul Iovcev a primit o nouă citaţie la procuratură, pe 20 februarie, mai e chemat şi la inspectoratul fiscal din Tiraspol. De acolo altă citaţie. Peste toate acestea, Liceului “Lucian Blaga” i-a fost deja atribuit un cod fiscal specific Transnistriei, “fără ştirea noastră”, precizează directorul, ca şi cum separatiştii vor să smulgă pur şi simplu această şcoală de sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Profesorilor liceului li se pune în acest fel în vedere să achite, către Tiraspol, impozitele din salariu, fiind evident, în caz contrar, riscul desfiinţării acestei şcoli. Asta, în condiţiile în care ei achită impozitul pe salariu către statul moldovean. Altul este înţelesul acestei stratageme, arată profesorii liceului, fiind în acest fel constrânşi să nu mai lucreze în şcoala românească.

Apel pentru siguranţa elevilor români

Situaţia devine pe zi ce trece mai gravă, iar apelul pe care-l face profesorul Iovcev este elocvent în acest sens – “cerem să fim susţinuţi şi ocrotiţi, să fie garantată securitatea noastră”. Dar, atenţie, dascălul nu se gândeşte la siguranţa proprie, ci în primul rând la copiii din liceul pe care-l conduce. “Trebuie să fie apăraţi aceşti frumoşi şi educaţi copii de fărădelegile care se petrec în Transnistria”, exclamă profesorul.

Spectacol pentru Grigore Vieru

Poate că unii se întreabă ce fac profesorii şi elevii Liceului “Lucian Blaga”. Exact în ziua în care directorul lor era anchetat, pe 14 februarie, a fost organizat, în şcoală, un spectacol pentru cinstirea memoriei poetului Grigore Vieru. Ziua dedicată iubirii are pentru aceşti oameni un cu totul alt înţeles – dragostea pentru limba romana.

 

Sursa: Romania libera

1 COMENTARIU

  1. roman adevarat ar trebui statul si ponta sa il ajute nu sa se duca la jocurile de la soci

Comentariile sunt închise.