joe biden traian basescuCasa Alba a dat publicitatii un comunicat in care se anunta ca Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a sunat joi pe Presedintele Traian Basescu pentru a discuta probleme legate de evolutiile regionale si pentru a-si exprima aprecierea pentru contributiile aduse de Romania la misiunile NATO.

In comunicatul Casei Albe se mai arata ca Statele Unite sunt interesate profund ca Romania sa ramana un partener democratic, cu legi si reguli stricte, care sa urmareasca responsabilitatile globale comune si parteneriatul strategic la care cele doua state sunt parte.

„Statele Unite au un interes deosebit in reusita Romaniei ca partener democratic si cu un stat de drept puternic, intrucat ne asumam impreuna responsabilitati globale si un parteneriat strategic”, se mentioneaza in comunicatul Casei Albe.

Convorbirea dintre cei doi inalti oficiali s-a produs pe fondul nemultumirii legate de intrarea in vigoare a celor doua Coduri – Penal si de Procedura penala -, fara modificarile solicitate de CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Administratia Prezidentiala si societatea civila.

De asemenea, Statele Unite sunt ingrijorate in privinta escaladarii situatiei din Ucraina dupa refuzul Presedintelui Victor Ianukovici de a alege calea europeana. Adjunctul Secretarului de Stat responsabil cu politica externa, Victoria Nuland, a facut de curand o vizita la Kiev pentru a gasi solutii pentru detensionarea situatiei. Chiar inainte de a ajunge in Ucraina, Victoria Nuland a fost tinta unui atac mediatic lansat pe internet care reproducea o coversatie privata intre inaltul oficial american si ambasadorul SUA la Kiev. In acea convorbire, Victoria Nuland isi exprima nediplomatic nemultumirea fata de neimplicarea Uniunii Europene in problema ucrainiana: „Fuck the EU”. Ulterior, oficiali ai Casei Albe au afirmat ca Rusia nu este straina de lansarea in spatiul online a convorbirii telefonice intr-un moment cheie pentru  negocierile americano – ucrainiene.