Jurnalista Sabina Fati scrie intr-un editorial despre sansele pe care le-ar avea Crin Antonescu la prezidentiale. “Un tandem Crin Antonescu-Klaus Iohannis poate produce schimbări importante atât în optica liderilor occidentali, care continuă să se uite la şeful liberalilor cu oarecare circumspecţie, cât şi în ecuaţia electorală.”
Primarul neamţ al Sibiului este împins de liberali în prima linie a frontului pentru a forţa ruperea USL pe o falie credibilă, dar şi pentru a schimba imaginea PNL, perceput ca un partid care se află la remorca PSD.
Crin Antonescu se pregăteşte să devină prezdenţiabilul “dreptei”, după ce a coabitat cu “stânga”, cu Dan Voiculescu şi Antena 3, acceptând pe nemestecate pretenţiile şi condiţiile acestora. Mai mult pentru a se salva pe sine, decât pentru a ieşi din zona nefrecventabilă în care s-a complăcut atâta vreme, liderul liberal mizează acum toate cărţile pe Klaus Iohannis. Primarul Sibiului, aflat pe locul al treilea în topul credibilităţii, are imaginea neamţului serios, care spre deosebire de politicianul balcanic, vorbeşte puţin şi face mult. Are în spate rezultate palpabile, ştie administraţie, este bine văzut în afară, a câştigat primăria mereu cu scoruri apropiate de 80 la sută şi nu a fost amerstecat în jocurile dâmboviţene. Privit de departe Klaus Iohannis este un altfel de politician, care nu s-a căţărat pe spezele nici unui partid pentru a ajunge în vârf şi care şi-a construit prin propriile forţe profilul de învingător. Crin Antonescu are nevoie de el în confinguraţiile imediate pe care le-au gândit consilierii străini ai şefului PNL: atât pentru a-l pune în dificultate pe Victor Ponta, cât şi pentru cursa prezidenţială de la finele acestui an.
Un tandem Crin Antonescu-Klaus Iohannis poate produce schimbări importante atât în optica liderilor occidentali, care continuă să se uite la şeful liberalilor cu oarecare circumspecţie, cât şi în ecuaţia electorală. La o adică, dacă Antonescu intră în turul doi al prezidenţialelor alături de Ponta, va avea mai multe şanse avându-l în dreapta sa pe Klaus Iohannis, construit între timp pentru funcţia de premier. Primarul Sibiului ar putea, de pildă, revigora bazinul electoral transilvănean, care a votat mereu “soluţiile pro-occidentale”, dar care are amintiri neplăcute despre interimatul lui Crin Antonescu din perioada suspendării lui Traian Băsescu, aducând în tabăra sa şi voturi din tabăra celorlalte partide de dreapta.
Propunându-l pe Klauss Iohannis pentru un portofoliu de vicepremier, Crin Antonescu îl forţează pe Victor Ponta să ia o decizie abruptă: fie îl acceptă pe primarul neamţ în fruntea guvernului, cu riscul de a-şi submina autoritatea şi de a determina comparaţii în defavoarea lui, fie îl respinge provocând o rupere a USL şi aruncă vina asupra liberalilor pe motiv că aceştia se cramponează de funcţiile guvernamentale. În acelaşi timp, refuzându-l pe Klauss Iohannis, unul dintre personajele politice cu cele mai multe succese electorale şi edilitare din România, Victor Ponta nu va face decât să-i sufle vânt în pânze liderului liberal. Această mişcare nu-i va afecta pe votanţii PSD, dar ar putea fi amendată de susţinătorii Uniunii Social Liberale (USL), care-şi doresc perpetuarea uriaşei alianţe, care guvernează acum cu o susţinere de peste 70 la sută în parlament. Pentru această eventualitate tacticienii din jurul premierului au creat, însă, USD, Uniunea Social Democrată formată din PSD, partidul lui Dan Voiculescu (PC) şi minuscula formaţiune a vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR): o trilaterală roşie, care poate deveni un paliativ pentru alegătorii care-şi doresc o mare uniune şi care ar putea înlocui USL în imaginarul lor.
După ce PSD a refuzat să meargă pe liste comune cu PNL la europarlamentare, divorţul celor două formaţiuni părea inevitabil, mai ales că partidul lui Victor Ponta îşi doreşte propriul candidat la preşedinţia României. Visătorii liberali care au crezut că PSD se va mulţumi să aibă funcţia de premier şi îl vor susţine pe Crin Antonescu să câştige fotoliul de la Cotroceni încep să devină tot mai sceptici, în condiţiile în care proiectul noii Constituţii, prin care se reduc atribuţiile şefului statului, nu are şanse să treacă de votul popular.
Crin Antonescu a înţeles în ultima perioadă că a fost păcălit prin proiectul USL şi că trebuie să ia iniţiativa dacă vrea să rămână în politica mare, de aceea a început să joace pe cont propriu. Klauss Iohannis poate fi mutarea câştigătoare a liberalilor, dacă nu cumva scheletele din dulapul primarului din Sibiu ies la iveală şi îi strică socotelile.
Articol publicat de Romania libera