Purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale a declarat ca datele furnizate intr-un raport de ancheta al Ministerului Transporturilor, nu erau coordonate si nu aratau locul accidentului, ci o locatie aflata la o distanta de patru kilometri spre nord de locul prrabusirii. Mai mult, coordonatele nedecriptate de ISU si ROMATSA nu proveneau de la STS.
Raportul de ancheta al MInisterului Transporturilor care descrie cum au actionat institutiile implicate in operatiunea de salvare a supravietuitorilor accidentului aviatic din Apuseni au aratat o ignoranta socanta a angajatilor ISU si ROMATSA. Iata un fragment relevant din raport, un dialog intre un angajat al ISU si unul al Romatsa:
„Supervizor sala: Va salut, de la Centrul de Dirijare al Zborurilor
ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastra, dar inca nu au ajuns colegii acolo.
Supervizor sala: Dar coordonatele geografice le aveti dumneavoastra de acolo?
ISU Cluj: Am.
Supervizor sala: Mi le spuneti si mie?
ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023, Longitudine 22,98421
Supervizor sala: Dar de unde le aveti pe acestea?
ISU Cluj: De la STS
Supervizor sala: Au un format care nu ne este familiar noua. Cand aveti vesti va rog sa ma sunati. Spuneti-mi coordonatele acelea pe care le-ati transmis dumneavoastra sunt intr-un format care noua nu ne este familiar. Nu aveti o transformare in format cu minute, secunde?
ISU Cluj: Nu.
Supervizor sala: Si nu stiti cum se transforma?
ISU Cluj: Nu stiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele astea.”.
Dialogul a avut loc intre 18.51 si 19.01, luni, 20 ianuarie, la trei ore de la prabusirea avionului.
Coordonatele nedecriptate „nu provin de la STS”
Insa purtatorul de cuvint al STS, Adrian Fulea, a declarat pentru „Romania libera” ca STS nu este sursa acelor coordonate: „Coordonatele de latitudine si longitudine mentionate in raportul de ancheta al Ministerului Transporturilor nu provin de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale”. Fulea nu a facut alte precizari si nici nu a mentionat alte institutii de la care ar fi putut proveni coordonatele.
STS detinea, totusi, coordonatele de latitudine si longitudine ale pilonului antenei operatorului de telefonie mobila si ale celor doua colturi ale „conului” reprezentat de zona delimitata ca fiind acoperita de semnalul antenei de telefonie (asa cum se vede si din harta alaturata).
E foarte simplude aflat coordonatele, fara sa le transformi in minute si grade. Intri pe GoogleMaps https://maps.google.ro si in caseta de cautare introduci coordonatele, fara grade si minute, ci, asa cum sunt ele native. 46.5543527777778, 22.9809305555556 . Acestea sunt coordonatele ale locului in care a avut loc accidentul.
Comentariile sunt închise.