O comisie din cadrul Consiliului Superior al Magitraturii a introdus luni pe ordinea de zi, un proiect mai vechi de modificare a legii privind numirea in funtii de conducere a magistratilor, insa discutia a fost amanata pentru marti.
In cazul in care acest proiect ar fi adoptat de Comisia CSM si votat in plenul Parlamentului ar putea schimba radical si relativ rapid regulile numirii in functiile cheie din sistem: procurori sefi, adjunctii acestora, presedinte si vicepresedinte ai Inaltei Curti si sefii de sectii. Acestia sunt numiti in prezent de seful statului, la propunerea ministrului justitiei sau cu aviz de la CSM.
Conform noului proiect magistratii ar urma sa fie numiti sau revocati exclusiv de sectiile de procurori, respective de judecatori din CSM.
In opinia vicepresedintelui CSM, Gheorghe Muscalu noul proiect are menirea sa scoata factorul politic din ecuatie. „Opinia majoritara este aceea de a fi scos total si presedintele si factorul politic, ministrul Justitiei, in speta si de la procurori si de la judecatori. Si de a uniformiza cele doua proceduri de numire pentru functiile de conducere”, a declarat Gheorghe Muscalu.
Introducerea acestei modificari legislative este greu de justificat intrucat posturile de conducere in procuratura si justitie au fost ocupate anul trecut, cu mandate de 3 ani (Inalta Curte, respectiv a procurorilor sefi). In septembrie 2013 a fost aleasa o noua conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Liviu Stanciu presedinte, Ionut Matei vicepresedinte) iar in aprilie anul trecut au fost numiti noii procurori sefi (Parchet General – Tiberiu Nitu, DNA – Laura Codruta Kovesi, DIICOT – Alina Bica, adjunctii acestora si sefii de sectie).
Normal ar fi, ca în cazul adobtări unei astfel de proceduri, să se aplice numai după expirarea mandatelor celor în cauză! Sunt curios cum arată acest proiect?
Comentariile sunt închise.