Sambata, 1 februarie, vasluienii si-au dat intalnire in Centrul Civic al orasului, in cadrul unui protest autorizat. Incepand cu ora 14.00 acestia se vor aduna si vor scanda impotriva abuzurilor comise de autoritati la Pungesti.
George Silvestrovici, organizatorul mitingului, a anuntat ca in cadrul mitingului sunt asteptati sa participe alaturi de oamenii din Pungesti zeci de localnici din Todiresti, Bacesti, Dumesti si Ivanesti.
Prin acest miting, razesii doresc sa aduca la cunostinta oamenilor si probleme de mediu pe care le presupune instalarea sondelor Chevron in Vaslui.
“Am discutat cu multi oameni si toti spun cã sunt împotriva exploatãrii gazelor de sist, însã le este teamã sã iasã public, sã-si spunã pãrerea. Este si o stare de neîncredere, pentru faptul cã nu se vor rezolva problemele în urma acestor miscãri de masã. Dacã lumea va iesi în stradã, cei care ne conduc vor întelege cã populatia judetului Vaslui nu este de acord cu exploatarea gazelor de sist. Mai este un motiv pentru care cred cã vasluienii ar trebui sã iasã în stradã: atunci când oamenii din Pungesti au venit la Dumitru Buzatu sã le spunã pãsurile lor, acesta a spus cã îi întelege prin ce trec, dar cã vasluienii, cei care trãiesc în resedinta de judet, nu vor iesi sã demonstreze în favoarea lor. Vrem sã dãm un semnal autoritãtilor privind problemele de mediu pe care le vor presupune aceste sonde pe care Chevron vrea sã le instaleze în judetul Vaslui”, spune Silvestrovici. Este primul miting de amploare din 2014, împotriva gazelor de sist, iar cei care protesteazã spun cã vor urma si alte mitinguri, chiar si lunar, inclusiv marsuri prin Vaslui. “Mai este un lucru revoltãtor. În noiembrie, când am organizat alt miting în Vaslui, desi am notificat aceastã miscare cu 15 zile înainte, autoritãtile ne-au dat un rãspuns abia cu 2 zile înainte de miting. Acum, am notificat acest miting începând cu 15 ianuarie, iar de la primãrie ni s-a tot spus cã trebuie sã se întâlneascã o comisie localã de avizare a manifestatiilor publice. I-am întrebat din nou în aceste zile si ne-au spus cã se aprobã, însã nu s-a întrunit comisia. Am sã le fac o plângere. Au spus cã mâine (miercuri 29 ianuarie, n.r.) vor rezolva problema” a declarat George Silvestrovici, pentru vrn.ro .
Legea 60/1991, ART. 3
Nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. In cazul in care organizatorii unor astfel de adunari publice detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite, din timp, primariilor si organelor locale ale politiei, sprijin de specialitate.
Puteti sa mergeti chiar la prefectura din Vaslui.
Nu aveti nevoie de aprobarea lor.
Doar sa declarati scopul mitingului, caracterul pasnic si traseul, adica sa le aduceti la cunostinta intentia voastra, ca sa asigure protectia.
Daca nu o asigura, atunci treaba lor.
Cititi legea 60/1991.
Chiar nu trebuie declarat, daca scopul este comemorarea abuzurilor de la Pungesti.
http://www.logos.tm.ro/carte.php?id=103
Richard Heinberg
Ulei de şarpe. Cum ne pune viitorul în pericol fracturarea hidraulică prin promisiunile ei deşarte de câştig şi bunăstare
Anul apariţiei: 2013
Număr de pagini: 162
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
ISBN: 978-973-8131-82-8
Preţ: 15 lei (TVA inclus)
Uleiul de şarpe, medicamentul mincinos care promitea să vindece orice boală şi orice neputinţă, era echivalentul gogoaşei actuale a exploatării prin fracturare a petrolului şi gazelor de şist, care ne minte că va aduce independenţa energetică şi bunăstarea generală.
„Fără îndoială, fracturarea hidraulică este versiunea din secolul XXI a înşelătoriei numite ulei de şarpe. Scopul nostru ar trebui să fie eficienţa energetică şi trecerea la energia solară şi eoliană. A venit timpul unei discuţii realiste şi cinstite despre viitorul nostru energetic. Iată de ce cartea Ulei de şarpe este o lectură esenţială.“
David W. Orr, Paul Sears Distinguished Professor de studii asupra mediului înconjurător şi politică la Oberlin College, autorul cărţii Down to the Wire
„Exploatarea carburanţilor neconvenţionali a fost ridicată în slăvi în mod neruşinat de industria de petrol şi gaze. Richard Heinberg reuşeşte în mod remarcabil să înlăture miturile şi să readucă bunul simţ într-o discuţie care, din păcate, a fost dominată de mentalitatea producătorilor de energie, care imită îndeaproape mentalitatea Wall Street-ului.“
Deborah Rogers, fondatoarea Energy Policy Forum, fost analist financiar pe Wall Street
„Ulei de şarpe demască economia nesustenabilă din spatele aşa-numitului boom al fracturării hidraulice, dezminţind afirmaţiile industriei de petrol şi gaze că Statele Unite ar obţine mari beneficii şi securitate energetică de pe urma gazului de şist. Într-un limbaj clar, percutant, Heinberg arată că, acolo unde a avut loc exploatare prin fracturare, comunităţile au avut de suferit din punct de vedere economic. Pentru cei care vor să ştie adevărul, de ce gazul de şist nu este o punte sau un pod spre viitor, Ulei de şarpe este o lectură obligatorie.“
Michael Brune, director executiv al Sierra Club şi autor al cărţii Coming Clean
Cartea Ulei de şarpe nu este destinată comercializării. Comanda, în cazul acestei cărţi, nu reprezintă iniţierea unui act comercial de vânzare-cumpărare, ci o modalitate de sponsorizare, conform Legii 32/1994 cu modificările ulterioare, o cale de susţinere a publicării şi difuzării cărţii. Suma de 15 lei nu reprezintă preţul cărţii ci cuantumul minim al contribuţiei la sponsorizarea ei.
După completarea formularului de comandă (care în cazul acestei cărţi exprimă disponibilitatea de a contribui cu suma minimă la sponsorizarea lucrării) se va primi pe mail, din partea editurii, un contract de sponsorizare în care sunt menţionate drepturile şi obligaţiile părţilor precum şi modalităţile de plată şi condiţiile de livrare.
Comentariile sunt închise.