Nu e razboi, nu e marea glaciatiune, dar ne-am impotmolit de tot. Se cheama ca suntem o tara europeana. Ne-a surprins, din nou, zapada. Zapada ne surprinsese si in 2012 si e fix la fel – o buluceala inepta, lipsa de coordonarea, pasarea pisicii…
Drumuri inchise, scoli inchise, minte inchisa. Singurele deshise non-stop sunt televiziunile si ele mai mediaza din cand in cand contactul intre inzapeziti si autoritati, pe principiul ca autoritatile isi pot permite sa tranteasca telefonul in nas cetatenilor, dar nu celor de la TV.
Cateva flashuri de pe televiziuni… Coada de 12 kilometri la Giurgiu, la tiruri, oameni blocati de 50 de ore in nameti, 700 de oameni cu luxatii, cazaturi in Bucuresti, armata e singura care se mai poate misca in anumite zone, Arafat e plimbat precum sfintele moaste din comandament in comandament. Niste cetateni moldoveni amendati ca au sunat la 112 in conditiile in care, lihniti si viscoliti, stateau de ore bune fara vreo interventie a autoritatilor. Alti cetateni, prin Buzau stau de trei zile fara curent. CNADR-ul a hotarat sa nu mai comunice deloc (mai ales nu pe camera si prin viu grai, in direct la televizor) – decat prin comunicate catre popor… 100 de milioane de lei pentru gerul arctic au fost dati in decembrie anul trecut catre primariile care erau de culoarea politica potritriva – dar, ce sa vezi, gerul a sosit in acest an bugetar si probabil ca vor fi alti bani alocati de la fondul de rezerva.
In esenta, curatarea zapezii tine de o stricta coordonare si de interventia la timp sau mai precis interventia inainte de a cadea zapada . Munca pe care am facut-o timp de trei luni cu Department of Public Works din Cambridge, Massachusetts, m-a convins ca un dolar cheltuit inainte ca zapada sa se aseze echivaleaza cu 8 dolari cheltuiti dupa ce zapada deja s-a lasat. Altfel spus, daca intervii dupa ce zapada a cazut, iti complici munca de 8 ori.
1. Exemplul din Cambridge, Massachusetts (SUA )
In SUA, in primariile cele mai performante, un sistem computerizat permite interventia metodica, precisa.Oamenii sunt avertizati cu pana la 8 ore inainte, pentru a putea sa isi ia alimente si alte lucruri de necesitate. Exista un sistem de avertizare a locuitorilor prin sms cu ore inainte. Exista un sistem de placute pentru ca masinile sa fie mutate in caz de zapada – pentru a putea permite utilajelor speciale sa vina la timp si sa aiba loc sa depoziteze zapada. Sararitele incep sa mearga peste tot in zonele centrale cu doua ore inainte de caderea prognozata a zapezii. Apoi, curg amenzile pentru cei care nu isi curata potecile din fata casei. Exista un manual de 147 de pagini care se preocupa de fiecare aspect – scoli, refugii de autobuze, intersectii de drumuri, drumuri majore, drumuri minore. Un orasel mic precum Cambridge, e impartit in 16 districte speciale, coordonate de cate un lucrator care are comanda unica in sectorul lui. Utilajele sunt pre-pozitionate inainte de sosirea zapezii, pentru ca evident odata ce ea a sosit e mai dificil sa le muti unde ai nevoie.
Flexibilitatea contractuala a serviciilor publice isi face si ea simtita prezenta. Pe de o parte, exista notiunea de extra-time, adica posibilitatea (nu obligativitatea) functionarilor de la primarie de a face bani suplimentara municind non-stop (deci si noaptea la ora 4.00 daca e nevoie). Exista si contracte flexibile care sunt atribuite inca din martie-aprilie in fiecare an pentru a functiona incepand cu decembrie, ianuarie. Contractele flexibile sunt facute cu companii private care sunt obligate sa aiba utilajele pregatite “la cheie” si gata de interventie. Dispecerul public poate chema firma pre-contractata si aceasta are obligatia de a incepe efectiv lucrul la maximum doua ore de la apel (sau e amendata, conform contractului). Firma este platita la suprafata curatata si doar dupa ce inspectorul de la autoritatea publica a certificate standardul de calitate cerut. Firmele care nu au performat se elimina in anul urmator de la licitatiile publice. Echilibrul intre “stat” si “privat” este de 50/50, insa raspunderea este in totalitate a primariei locale (care intervine inclusiv atunci cand sectorul privat nu face ce trebuie).
Articol complet pe Contributors.ro.
MASOCHISM ENDEMIC.
De 24 de ani si cati or mai fi fost inainte…Romanii se plang… In pumni, pe la colturi, in jurnale, la tv, pe net, intre vecini si prieteni, in familie…
Am ajuns un popor de plangaciosi, capabili doar sa contabilizam suturile in fund pe care le tot luam fara incetare. Se pare ca… ori ni s-a batatorit fundul, ori ne …place.
Masochismul, aceasta perversiune, are „placerile” ei…Unde sa mai punem ca ne mai „racorim” of-ul, ca mai ne defulam frustrarile.
Urmand insa aceasta terapie la nesfarsit…vom ajunge sa nu ne mai dorim, cu adevarat, sa scapam de aceasta placere masochista. Cum vom mai putea trai oare fara suturi in fund, fara batjocura, fara sa mai plangem?
Comentariile sunt închise.