Jurnalistul Ion Cristoiu atrage atentia pe pagina personala de Facebook ca presa a ajuns subordonata Premierului Victor Ponta, din moment ce niciuna din televiziunile de stiri importante nu a difuzat informatia publicata de Robert Turcescu si confirmata de Andi Manciu, Mediafax, conform careia seful Executivului a chefuit in seara accidentului aviatic la un restaurat de fite din Bucuresti in prezenta presei acreditate la PSD.
Mai mult decat atat, un singur jurnalist acreditat la PSD, Andi Manciu, a avut curajul sa posteze pe reteaua de socializare cateva randuri despre reactia lui Ponta in momentul aflarii vestii ca Adrian Iovan a murit.
Dezvăluirea lui Robert Turcescu despre cheful organizat de Ponta în timp ce victimele tragediei aviatice mureau (n-a fost dezmințită de nimeni, ba chiar a fost confirmată de corespondentul Mediafax, Andi Manciu, pe fb) cuprinde și această precizare:
”Asa se face ca agentia Mediafax, Pro TV, TVR, RTV, Realitatea TV, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Romania TV, Antena 3, Agerpres, Gandul, plus citeva site-uri de știri.”
Așadar, deși la sindrofie au fost prezenți cel puțin 15 ziariști, pînă la dezvăluirea lui Robert Turcescu, știrea n-a apărut pe nici un site, în nici un ziar, pe nici o televiziune de știri.
După opinia mea, acest fapt e de o gravitate ieșită din comun nu numai în planul profesiei de jurnalist, dar și în planul – mai larg – al democrației românești.
Dacă lectorii acestei pagini admit că sunt și eu nițel jurnalist, voi demonstra de ce faptul mi se pare de o gravitate ieșită din comun, pentru democrație mai ales.
Înțeleg că a fost vorba de o agapă sau, cum i-ar fi zis pe vremuri, o masă tovărășească. La această agapă au fost invitați să participe – să mănînce și să bea, adică- ziariștii acreditați la PSD. În ce calitate au fost invitați? De ziariști acreditați? Dacă da, prima întrebare pe care trebuia s-o pună fiecare dintre cei 15 e următoarea: Pot da o știre despre agapă? Dacă i se răspundea că nu, ziaristul trebuia să refuze invitația. Pentru că un ziarist n-are ce căuta la o petrecere cu politicieni, dacă i se spune că nu trebuie să sufle o vorbă despre asta. Cum s-au întîmplat lucrurile în realitate? Foarte simplu. Ziariștii au fost invitați la un chef și nu la o acțiune oficială. Din start li s-a spus că n-au voie să dea nici o știre. Ei s-au grăbit să meargă, pentru că mureau de nerăbdare să bea și să mănînce pe gratis. Ei s-au grăbit să meargă, pentru că între ziariștii acreditați pe lîngă un partid și ștabii partidului are loc o întorlocare de proporții. Ziariștii încep să se tutuiască cu ștabii. Ziaristele se culcă cu ștabii sau cu aghiotanții ștabilor. Mai țineți minte că Ponta scrisese la un moment dat pe fb că o ziaristă i-a trimis un SMS prin care-l mustra hîrjonit despre nu știu ce chestie? Gurnalista (entru că numai jurnalistă nu era) cu pricina trebuia să scrie asta în ziarul la care lucra și nu pe SMS.
Ziariștii acreditați la PSD au petrecut împreună cu Ponta și gașca lui de golănași. Ca ziariști, toți erau conștienți de importanța știrii:
Ponta petrecea în loc să se intereseze ce fac autoritățile pentru salvarea victimelor.
Se spune că ziarele, televiziunile, site-urile sunt într-o concurență sălbatică pentru a da știri în premieră. Știrea despre cheful de partid și de stat n-a apărut în presă pînă la dezvăluirea lui Turcescu. Turcescu a dat-o în urma unei investigații aparte, fără să fi fost prezent. Întrebarea întrebărilor:
Cum dracu de-au ratat știrea ziarele, televiziunile și site-urile care au avut ziariști la agapă?
Altfel spus, cum au putut aceste instituții de presă să rateze știrea, deși angajații lor, cei plătiți să dea știri, au fost prezenți?
Normal ar fi ca toți cei care au ratat știrea să fie sancționați de șefi.
Dacă s-ar fi întîmplat așa ceva pe vremea cînd conduceam Evz, îl dădeam afară pe ziaristul acreditat, și-i sancționam pe șeful de secție de la Politic și pe redactorul șef adjunct care răspundea de Politic.
Nu pentru că fuseseră binevoitori cu Puterea, ci pentru că rataseră o știre importantă.
Credeți că măcar acum, după ce faptul a devenit public, ziariștii acreditați vor fi luați la întrebări?
Firește că nu.
Pentru că șefii lor știau de participarea la sindrofie.
Și șefii lor au acceptat, în complicitate cu ziariștii, să nu se dea știrea.
Așa cum aseară nici o televiziune de știri n-a abordat dezvăluirea privind cheful. Nu neapărat împotriva lui Ponta, ci pur și simplu ca un fapt ieșit din comun, care merită o consemnare, o dezbatere.
E limpede că patronilor li s-a cerut de către Victor Ponta să nu se afle de către opinia publică despre chef.
Întîmplarea îmi confirmă teza – susținută aici, pe fb- că Regimul Ponta e pe cale să dea democrației cea mai gravă lovitură: Transformarea presei din cîine de pază al democrației în pudelul lui Victor Ponta!, scrie Ion Cristoiu pe pagina sa de Facebook.
E incredibil cit presa poate controla acest ticalos national:
Mediafax, Pro TV, TVR, RTV, Realitatea TV, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Romania TV, Antena 3, Agerpres, Gandul,
NU mai citit aceste ziare fratilor si NU va mai uitati la televiziunile lor! PUNCT! Vai de capul tau ceasca! Nici de departe NU aveia atita presa si televiziune cit are acest maimutoi!
…toti ziaristii care au participat la chef sa fie blestemati de neamul romanesc caci au tacut! ….ori sun jeguri ,lepre sau ceva mai mult !?
PRESA…PISICUL DE PAZA AL DEMOCRATIEI…
Jurnalistii, in majoritatea lor, sunt paznicii acerbi, vigilenti si exigenti ai propriului…”buzunar”. Lasand la o parte faptul ca nu au ce pazi, ca democratia este doar un concept clamat si vehiculat, praf in ochi, acesti jurnalisti se lasa cumparati de oricine ofera mai mult. Si cum clasa politica are bani, ca doar fura de 25 de ani, este normal, ca acestia sa aiba ce oferi. NU?!
Asa ca…sa lasam ipocriziile, si mirarile si consternarile…de-o parte. Stim cu cine avem de a face.
Comentariile sunt închise.