horia-georgescuIntr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele Agentiei Nationale de Integritate a declarat ca inainte sa se inample evenimentele din “martea neagra”, era sigur ca parcursul reformei si independentei Justitiei este aproape ireversibil. “Acum spun ca nimic nu este imposibil, dupa evenimentele din decembrie 2013”.

Acesta a vorbit de noul Raport MCV care evidentiaza performanta institutiei pe care o conduce si a declarat ca doreste sa imbunatateasca modul de lucru in asa fel incat conflictele sa fie sesizate inca din faza de licitatie. “In aceste conditii, spune Horia Georgescu, inspectorii ANI nu pot face fata unui fenomen devenit de masa si trebuie mers la sursa lui, printr-un nou sistem informatic, care va identifica situatiile de conflict inca din faza de licitatie, inainte de semnarea contractelor”.

“Pe de alta parte, sunt consemnate si presiunile la care sunt supuse constant institutia si conducerea ei, sunt aratate elemente ce tin de interventia Parlamentului pentru a submina legislatia privind integritatea si, cel mai grav, faptul ca decizii definitive si irevocabile ale instantelor de judecata nu sunt puse in aplicare de Parlament. Asa se face ca se ajunge la Curtea Constitutionala, care va deveni un fel de instanta de fond, ceea ce este inacceptabil pentru un stat de drept, membru UE si NATO”.

Prezentam mai jos interviul acordat Ziare.com

Raportul MCV pe justitie este unul pozitiv sau negativ pentru Romania?

Am sa ma limitez la ANI, pentru care raportul identifica performanta institutiei intr-un mod fara echivoc. Este remarcat atat istoricul de cazuri al agentiei cat si faptul ca 80% din cazurile de integritate sunt confirmate de instante si raman definitive.

Pe de alta parte, sunt consemnate si presiunile la care sunt supuse constant institutia si conducerea ei, sunt aratate elemente ce tin de interventia Parlamentului pentru a submina legislatia privind integritatea si, cel mai grav, faptul ca decizii definitive si irevocabile ale instantelor de judecata nu sunt puse in aplicare de Parlament.

Asa se face ca se ajunge la Curtea Constitutionala, care va deveni un fel de instanta de fond, ceea ce este inacceptabil pentru un stat de drept, membru UE si NATO.

Despre ce hotarari este vorba?

Avem un deputat PDL, Stefan Bucur, si un senator PNL, Akos Daniel Mora, pentru care exista decizii definitive de incompatibilitate. Noi am solicitat revocarea lor, Parlamentul nu a dus la bun sfarsit procedura. CCR a decis ca mecanismul trebuie finalizat, ceea ce nu s-a intamplat nici pana azi.

Raportul MCV critica sever „martea neagra”. Imediat dupa consumarea ei, spuneati intr-o declaratie pentru Ziare.com ca de la atacarea legii ANI la CCR nu ati mai experimentat un asemenea asalt asupra institutiei. De ce s-a produs el tocmai acum?

S-a creat o masa critica impotriva Agentiei pentru ca am abordat aceste fenomene intr-un mod strategic si am atins punctele cele mai sensibile, in special in zona conflictelor de interese unde se gestioneaza miliarde de euro din bani publici.

Pe unii i-a speriat, probabil, ca majoritatea cazurilor noastre sunt castigate in instanta, membri ai Parlamentului sunt trimisi in judecata, isi pierd mandatele, sute de alesi locali sunt in stare de incompatibilitate, pierd accesul la resurse, pierd privilegii si de aceea a fost generata o astfel de reactie fata de Codul Penal. Cu doua saptamani inainte, o initiativa de modificare a codului de conduita al parlamentarilor restrangea instrumentele ANI si crea o superimunitate.

Pe o scara de la 1 la 10, la ce nivel este extinderea fenomenului conflictului de interese in Romania?

La 10. Conflictul de interese este un fenomen de masa si are consecinte grave, directe, asupra vietii cetatenilor. Ei platesc impozite la stat, ele creeaza bugete autoritatilor locale si centrale, ulterior sunt urmate proceduri de achizitie care sunt viciate, contractele ajung la rudele decidentilor din administratia publica locala si centrala. Se incheie contracte cu firmele familiei si ale unor terti apropiati.

Urmarile sunt o calitate mediocra a serviciilor prestate, o slaba competitivitate a firmelor care castiga contracte, vedem o viciere masiva a transparentei in mediul de afaceri. De aceea nu avemdrumuri bune si deszapezite si alte multe lucruri care ar face viata cetatenilor mai buna. Cetatenii pierd bani care in loc sa fie transpusi in servicii publice de calitate ajung in buzunarele unor alesi sau ale unor functionari.

In conditiile in care extinderea conflictului de interese a ajuns la nivelul maxim, inspectorii ANI pot face fata acestui fenomen?

Nu, nu pot face fata la nivelul la care a ajuns conflictul de interese si trebuie actionat strategic si mers la sursa fenomenului. De aceea avem un proiect care se numeste „prevent” si care va identifica toate conflictele de interese inainte de semnarea contractelor. Va fi un sistem informatic care va analiza automat datele.

Cum, in mod concret, daca vorbim despre contracte nesemnate?

Cand un presedinte de CJ, de exemplu, initiaza o procedura de licitatie la care participa rudele sale pana la gradul 2, sistemul va identifica situatia automat si va avertiza persoana ca se afla in conflict de interese. Daca nu va lua masuri, ulterior nu va mai putea invoca in instanta nicio scuza in favoarea sa.

Cand va intra in functiune acest sistem?

Licitatia e in derulare, proiectul este finantat, avem sprijinul guvernului si imediat ce terminam procedurile, finalizam proiectul.

Si tot avand in vedere extinderea de nivel 10 a conflictului de interese, va asteptati la noi atacuri?

Nu cred ca ceea ce s-a intamplat in martea neagra in Parlament s-a oprit. In urmatoare perioada e posibil sa mai avem incercari de a submina cadrul legislativ al institutiilor implicate in combaterea coruptiei si al altor actori institutionali precum ICCJ.

Dar institutiile, inclusiv ANI, au facut fata cu brio acestui test. Daca acum 2-3 ani campionii raportului MCV erau DNA si ANI, acum langa aceste institutii sunt si ICCJ, CSM, CCR, ceea ce ne ajuta sa mergem mai departe. Unde-s multi puterea creste.

In plus, succesul ANI si al altor institutii vine si din faptul ca de-a lungul timpului au rezistat tuturor provocarilor.

Dincolo de presiunile politice la vedere, exista si presiuni nevazute asupra inspectorilor, asupra dvs? Telefoane, amenintari, rugaminti?

Presiunile pot lua si forma unor declaratii politice publice. Le-am vazut, s-au manifestat la cel mai inalt nivel politic, mai ales, asa cum arata si MCV, in conditiile in care ANI a facut publice rezultatele cazurilor unor oameni politici.

Da, se intampla ca inspectorii ANI sa fie amenintati cu dosare penale, li se da de inteles ca vor avea probleme intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat si altele. Important este ca nu ne lasam intimidati si mergem mai departe.

Presiuni financiare asupra institutiei resimtiti? Vi s-au taiat din bani?

In ultimii doi ani nu am avut nicio problema. Am avut tot suportul guvernului pentru adoptarea bugetului ANI si el este suficient pentru o activitate fara probleme.

Pare un paradox. Pe de-o parte atacuri politice sustinute, pe de alta parte sustinere financiara integrala.

Declaratii politice critice au fost si vor mai fi, rezultatul final este ca din partea guvernului am avut resursele pentru continuarea activitatii. Daca declaratiile politice vin insa de la cel mai inalt nivel, acestea pot genera unele temeri in randul personalului ANI sau pot chiar sa genereze mecanisme prin care ANI sa fi atacata.

Vi se face adesea reprosul ca ar exista un partizanat politic al ANI, ca anchetele ar fi dezechilibrate din acest punct de vedere. Ati facut vreodata o numaratoare a dosarelor pe partide?

Nu tinem astfel de statistici. Ar fi si complicat la cat de des schimba politicienii partidele. Eu cred ca este un argument politicianist si nu tine de realitatea faptica. Cazurile noastre sunt pe portalul ANI si se refera la persoane din toate partidele politice si de la toate nivelurile politice.

Sa va dau un exemplu, in mandatul guvernului Boc am indentificat un conflict de interese la fostul secretar general al guvernului, d-na Andreescu, care a si pierdut procesul cu ANI. Am avut cazul d-lui Dan Mihalache, secretar general adjunct al guvernului Ponta, care se afla in incompatibilitate. Si exemplele pot continua in aceeasi nota.

Activitatea ANI merge pe trei paliere: incompatibilitate, conflict de interese, averi. Unde sunt probleme?

In zona averilor jurisprudenta este inca neunitara, dar si aici avem o rata de succes de 60%. Noi avem 5 cazuri cu solutii definitive la ICCJ. Sumele au fost confiscate si varsate la buget, in total aproape 2 milioane de euro. Este o suma mare avand in vedere procentul de recuperare a prejudiciilor din intregul sistem. Nu am cifrele exacte, dar procentul este foarte mic.

Exista vreo zona politica din care resimtiti cea mai mare adversitate?

Vine din toate partidele. Dupa cum exista membri ai Parlamentului, si ei din toate partidele, care au sustinut ANI. Nu trebuie generalizat. Nu tot Parlamentul a incercat sa submineze cadrul institutional.

S-a creat o cultura institutionala foarte puternica, ma refer la toate institutiile mentionate in raport, dar si la alte institutii implicate in lupta anticoruptie, deci si la serviciile de informatii. Nu se putea vorbi de asta acum 10 ani. Si aceste institutii au devenit in fapt avanposturi de modernizare a statului, de recastigare a increderii cetatenilor in stat, avanposturi de politica externa, de credibilitate, si modele de bune practici internationale.

Dar aceste intitutii nu sunt cumva izolate in peisajul romanesc?

Eu nu as spune ca sunt institutii izolate. Mandatul lor nu e sa isi faca prieteni si si sa fie populare. Desi, intr-un sondaj pe care l-am vazut recent, increderea in aceste institutii e peste 40%, ceea ce spune foarte mult. Eu cred ca asta arata ca cetatenii au prins incredere in lupta anticoruptie. Eu, daca as fi politician, m-as uita mai atent la aceste cifre cand critic fara temei institutiile anticoruptie.

Sunt reforma si independenta justitiei ireversibile?

Inainte de „martea neagra” as fi spus ca parcursul e aproape ireversibil. Acum spun ca nimic nu este imposibil, dupa evenimentele din decembrie 2013.

1 COMENTARIU

  1. INCORECT! Nu totul este posibil…Este posibila doar faradelegea, nedreptatea, hotia, minciuna, coruptia, tradarea.
    Atata timp cat la conducerea societatii se afla partide politice „auto-impuse” printr-un sistem politic dictatorial, in care nu ai de ales decat dintre mafioti…ESTE IMPOSIBIL SA SE PETREACA CEVA NORMAL.
    Este impropiu spus…totul este posibil.
    Dreptatea, adevarul, prosperitatea, profesionalismul…sunt IMPOSIBILE intr-o societate condusa de politicieni.

Comentariile sunt închise.