Noul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificareeste este unul critic la adresa actualei clase politice care a incercat in repetate randuri sa schimbe legislatia in favoarea lor dar si a incercarilor de intimidare a unor institutii cheie. Evenimentele din decembrie 2013, supranumite de presa romana „Martea neagra”, au reamintit ca principiile fundamentale si obiectivele privind reforma sunt departe de a fi asigurate.
Raportul recunoaste rezultatele DNA, ANI, CSM si Inaltei Curti, critica voturile date de Parlament in momente-cheie, critica Guvernul pentru numarul prea mare de Ordonante de urgenta si pentru modul in care au fost schimbatii adjunctii DNA si Parchetului General, apreciaza colaborarea dintre Ministerul Justitiei si sistemul juridic, si ridica un semn de intrebare in legatura cu intelegerea dintre presedintie si Guvern pentru numirile in fruntea DNA si Parchetului general, informeaza Hotbews.
Tot in acest raport se remarca rezistenta Curtii Constitutionale in fata numeroaselor tentative de a schimba legislatia dar si consolidarea ei dupa evenimentele petrecute in vara lui 2012.
Raportul subliniaza si lipsa de vointa a Parlamentului in a demite anumiti senatori sau deputati gasiti incompatibili. De-a lungul anului trecut, ANI si-a consolidat bilantul, desi a facut fata unei serii de atacuri si critici. Acesti pasi semnificativi sunt insa afectati de nesiguranta creata de incercarile succesive ale Parlamentului de a-i submina eficacitatea cadrului legislativ, printre care incercarile de a regulile incompatibilitatii pentru alesii locali din vara lui 2013 sau recentele incerari de a modifica Codul penal, care ar fi dus la scoaterea unor categorii intregi de persoane din sfera ANI.
Amendamentele facute in graba si in lipsa de transparenta la Codul Penal din decembrie 2013 au starnit ingrijori la scara larga, chiar daca Curtea Constitutionala le-a declarat neconstitutionale.
Acest tablou are consecinte asupra gradului pana la care procesele de reforma din Romania poate fi considerat sustenabil.
Pe ansamblu raportul MCV noteaza ca Romania a facut progrese in sensul in care institutii cheie precum DNA, ICCJ, CSM, ANI si CCR au facut fata la numeroasele atacuri si incercari de intimidare venite din partea Parlamentului si a guvernantilor.
Recomandarile Comisiei:
Independenta justitiei
Asigurarea faptului ca noul Cod de Conduita pentru parlamentari include prevederi clare ca parlamentarii si procesele parlamentare trebuie sa respecte independenta Justitiei si deciziile sistemului judiciar
Asigurarea conditiilor necesare astfel incat Consiliul Superior al Magistraturii sa-si consolideze munca in ceea ce priveste protejarea independentei Justitiei.
Mentionarea in viitoarea constitutie a obligatiilor executivului si legislativului de a respecta independenta Justitiei
Integritate
Asigurarea faptului ca nu exista exceptii in ceea ce priveste aplicarea legii incompatibilitatilor, a conflictului de interese si a averilor ilicite
Parlamentul trebuie sa sprijine deplin legislatia dezvoltata de ANI
Lupta impotriva coruptiei
Asigurarea faptului ca legile anticoruptie se aplica egal pentru toti
Imbunatatirea fortei disuasive a pedepselor aplicate in cazuri de coruptie, in toate curtile din Romania
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/are-nevoie-mediul-de-afaceri-de-o-lege-a-lobby-ului-320177.html
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=10808
http://www.realitatea.net/gigantul-exxon-face-prospectiuni-in-marea-neagra-cu-firma-lui-gabriel-comanescu_1294878.html
Ceea ce face acum ANRM prin informari publice despre gaze de sist (repeta informarile RMGC cu sustinatori adusi acolo) se incadreaza usor la lobby.
Legislatie pentru gazele de sist nu exista, ei ni le baga pe gat.
Lobby-ul nu este reglementat in Romania.
Deci, noi strigam si ursul trece.
Pana ne facem caini mai barbati.
Comentariile sunt închise.