miting sistBihorenii ies astăzi în stradă, în centrul municipiului Oradea, pentru a-și exprima nemulțumirea față de controversatul proiect minier de la Roșia Montană, dar și față de explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Totodată, participanții vor să-și exprime solidaritatea cu localnicii din zonele afectate de aceste exploatări.

Mitingul va fi precedat de o acțiune de informare organizată de Academia Civică Bihor în comuna Tulca. Întâlnirea va fi organizată de lectorul universitar Orlando Balaş, coordonator al programelor de educaţie ecologică a Academiei Civice Bihor şi are ca scop informarea localnicilor din zonă privind gazele de şist şi riscurile pe care le implică exploatarea acestora prin metoda fracturării hidraulice.

„Moții doresc să-și exprime solidaritatea cu țăranii bihoreni care sunt în pericol de a fi afectați de exploatarea gazelor de șist, așa cum și locuitorii Munților Apuseni pot fi afectați de proiectele de minerit cu cianuri de la Roșia Montană sau Certej”, a declarat Orlando Balaş, citat de Vocea Translvaniei.

La întâlnire va lua parte și un grup de moţi, printre care şi semnatari ai Proclamaţiei de la Câmpeni împotriva proiectului Roşia Montană.

De la ora 17. în Oradea va avea loc un miting de solidaritate cu Roșia Montană și împotriva exploatării gazelor de șist în România. Adunarea publică se va desfășura în Piața Unirii, la statuia lui Mihai Viteazu, fiind organizat de Grupul de Acțiune pentru Roșia Montană și Împotriva Gazelor de Șist Bihor (GARM Bihor).

„Prin această acțiune, bihorenii doresc să-și exprime opoziția față de proiectele de exploatare a resurselor minerale prin tehnologii care pun în pericol viața omului și sănătatea naturii, precum și șansele unei dezvoltării durabile în țara noastră”, a mai spus Orlando Balaş.

La miting vor participa și câteva zeci de moți din Câmpeni, pentru a-și arăta solidaritatea cu locuitorii Bihorului. „Grupul de moți de la Câmpeni a participat la mai multe manifestări de acest fel din țară, inclusiv în București, unde au luat parte la mitingul din 21 decembrie 2013”, a conchis Balaş.

Comunicatul organizatorilor

„Academia Civică Bihor organizează duminică, 12 ianuarie 2014, o întâlnire cu locuitorii comunei Tulca și ai comunelor învecinate, în vederea informării privind gazele de șist și a riscurilor pe care le implică exploatarea acestora prin metoda fracturării hidraulice. Întâlnirea va avea loc de la ora 15 la Căminul Cultural al Comunei Tulca. La această întâlnire va participa și un grup de moți de la Câmpeni, printre care se numără și inițiatorii Proclamației de la Câmpeni. Moții doresc să-și exprime solidaritatea cu țăranii bihoreni care sunt în pericol de a fi afectați de exploatarea gazelor de șist, așa cum și locuitorii Munților Apuseni pot fi afectați de proiectele de minerit cu cianuri de la Roșia Montană sau Certej.

Duminică, 12 ianuarie 2014, de la ora 17. în Oradea va avea loc un miting de solidaritate cu Roșia Montană și împotriva exploatării gazelor de șist în România. El se va desfășura în Piața Unirii, la statuia lui Mihai Viteazu, fiind organizat de Grupul de Acțiune pentru Roșia Montană și Împotriva Gazelor de Șist Bihor (GARM Bihor). Prin această acțiune, bihorenii doresc să-și exprime opoziția față de proiectele de exploatare a resurselor minerale prin tehnologii care pun în pericol viața omului și sănătatea naturii, precum și șansele unei dezvoltării durabile în țara noastră. La acest miting vor participa și câteva zeci de moți din Câmpeni, pentru a-și arăta solidaritatea cu locuitorii Bihorului. Menționăm că grupul de moți de la Câmpeni a participat la mai multe manifestări de acest fel din țară, inclusiv în București, unde au luat parte la mitingul din 21 decembrie 2013.”

3 COMENTARII

  1. TOATA TARA TREBUIE SA IASA IN STRADA!

    Mai putin milogii asistati social si majoritatea penseionarilor care iata ca Numara peste 5 milioane de inconstienti!

    Dar macar 10 milioane care NU au participat la vot, ar putea sa iasa in strada!

    AMOR PATRIAE NOSTRA LEX!

  2. Propun:
    – lista cu toate locatiile cunosute unde au avut loc proteste in ultimul an
    – lista cu toate locatiile cunosute unde exista sau se intravad a exista orice fel de interventii legate de exploatare si gaze de sist – si aici stim deja destule

    Organizarae de proteste, pe rand, in ficeare locatie afectata, cu participanti din toate loalitatile tarii.
    Apoi, concomitent in cateva zeci de locatii.
    Sa vadem atunci de unde or sa mai adune mii de jandarmi.

    Pentru a functiona eficient ce zic mai sus este neesara elaborarea unui sistem de informare in masa, astfel incat lumea de pe tot teritoriul tarii sa poata afla ce se intampla, unde si cine-i de vina.

Comentariile sunt închise.