CSM isi va alege luni o noua conducere dupa prezentarea Raportului de activitate pe anul 2013, in mandatul de presedinte al procurorului Oana Schmidt Haineala si cel de vicepresedinte al judecatorului Adrian Bordea. Prezentarea Raportului CSM va fi facuta in prezenta Presedintelui Traian Basescu, urmand ca in a doua parte a sedintei sa fie desemnati presedintele si vicepresedintele Consiliului pentru anul 2014.
Mandatul Oanei Schmidt Haineala a expirat in data de 4 ianuarie, iar vicepresedintele Adrian Bordea – care si-a inceput mandatul la sfarsitul lunii februarie 2013 -, si-a inaintat demisia incepand cu data de 7 ianuarie 2014 pentru a vacanta functia in vederea alegerilor simultane.
Pana in acest moment, in cursa s-au inscris trei candidati: judecatorul Adrian Bordea pentru functia de presedinte al CSM si procurorii George Muscalu si Bogdan Gabor pentru cea de vicepresedinte al institutiei. Totusi, potrivit regulamentului membrii Consiliului se mai pot inscrie in cursa si in timpul sedintei daca depun un proiect de management.
CSM este format din 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in instante si in parchete si doi reprezentanti ai societatii civile, toti validati de Senatul Romaniei. Pe langa acestia, exista trei mandate de drept care apartin ministrului Justititiei, presedintelui ICCJ si Procurorului General al Romaniei.
Pentru cele doua functii vacante nu pot candida decat reprezentantii judecatorilor si ai procurorilor. Desi nu este precizata in mod expres, exista cutuma ca posturile vacante sa fie ocupate in tandem de un judecator si un procuror, pentru ca interesele tuturor magistratilor sa fie reprezentate prin conducerea institutiei.
La alegerile din urma cu un an, judecatorii au contestat alegerea unui procuror in functia de presedinte al CSM si au incercat sa-i sanctioneze prin revocare pe judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet care au votat in favoarea Oanei Schmidt Haineala ca sef al Consiliului.