Zilele trecute, protestatarii anti-Guvern din Ucraina au ieșit în număr mare (câteva sute de mii) pentru a-și exprima dezacordul față de decizia Președintelui Viktor Ianukovici de a refuza asocierea cu Uniunea Europeană și de a se apropia de Rusia. Manifestanții au dărâmat statuia lui Lenin, simbol al regimului comunist și al istoriei comune pe care statul ucrainean a avut-o cu Rusia.
Liderii opoziției au solicitat îndeplinirea a trei condiții pentru a accepta să negocieze cu Ianukovici: eliberarea deținuților politici, demisia guvernanților și pedepsirea celor responsabili de brutalizarea protestatarilor. Niciuna dintre aceste cerințe nu a fost îndeplinită. În schimb, trupele speciale Berkut au intervenit pentru a ocupa puncte strategice în jurul Pieței Independenței din Kiev și pentru a-i alunga pe manifestanți. Protestatarii care au ocupat clădirea primăriei au fost nevoiți să o transforme într-o așezare militară, în paturile unde înainte dormeau fiind așezați răniții, la capetele cărora se află medicamente și echipamente medicale.
Noaptea, a avut loc descinderea în forță în sediul celei mai importante formațiuni politice opozante, Partidul Patria. Liderul acesteia, Arseni Iațeniuk, a declarat: „Echipamentele au fost distruse, scoase din clădire, au fost făcute perchezitii, s-au spart uşile in intregul sediu al partidului”. Trupele speciale au distrus computerele și serviciul de știri al agenției „Vechrny Visti”.
În ceea ce privește intervenția forțelor de ordine, liderii modiali și-au exprimat părerea unanimă de dezaprobare. Guido Westewelle, Ministrul german de externe, consideră că “ar fi fatal ca un protest pașnic să fie subminat de presiuni, amenințări sau violență din partea oricui“. Joe Biden, Vice-președintele SUA, a declarat că “violența nu își are locul într-o societate democratică“. Opinia generală este că guvernanții din Kiev au pus în aplicare un mecanism represiv.
În același timp, societatea civilă ucrainenă a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii blocarea conturilor familiei Ianukovici. Aceștia argumentează că „regimul autoritar al președintelui Victor Ianukovici a fost susținut prin spălare de bani efectuat cu ajutorul unor companii off-shore și intermediari profesioniși”. În apelul adresat UE și SUA se cere ca „agențiile competente din SUA și Uniunea Europeană să înghețe conturile lui Victor Ianukovici, a fiului său Oleksandr și ale companiilor lor”. Important de menționat este că fiul Președintelui ucrainean deține Banca Națională pentru Dezvoltare și Holding-ul Mako, al căror capital a crescut cu 1000%, respectiv 7000% de când Viktor Ianukovici a ajuns în funcția curentă.