In aceasta seara, de la ora 20:00, o editie speciala a emisiunii Nasul realizata in direct de la Arad, la fabrica Astra Vagoane. Radu Moraru se va afla in dialog cu unul dintre cei mai importanti investitori romani – Valer Blidar, omul din spatele unei companii romanesti cu traditie de 120 de ani. Nu ratati o editie speciala a emisiunii Nasul dedicata investitiilor romanesti de succes!
De pe facebook raspuns la emisiune 🙂
.
Farama Adrian Vasile Felicitari pentru emisiune D-nu Radu Moraru si succes in continuare Astra Vagoane Arad un adevarat brand de TaraSee Translation
Unlike · Reply · 2 · 22 minutes ago · Edited..
Antal Gergely Va felicit pentru emisiune,dati-o si la Ponta poate baga la cap si el ceva inteligent.See Translation
Unlike · Reply · 2 · 9 minutes ago
Excelent tipul de emisiune si e bine ca ati avut initiatva si dorinta v am auzit de a continua pe o astfel de tema ,acolo la fata locului de unde se pot vedea si afla mult mai multe .
Recunosc ca imi place sa calatoresc cu trenul cand vin in Ro ,poate peisajul ma face sa aleg trenul ,dar acum nu mai stiu in ce situatie se gaseste cfr ,am cateva experiente comice din anumite statii la un moment dat aveam impresia ca sunt in apoi ca timp si spatiu ,pur si simplu era ceva nu primitiv cat parasit mai bine zis .
Aradul are o istorie destul de bogată şi în ceea ce priveşte construirea aparatelor de zbor, fabrica MARTA excelând în acest domeniu. După ce între 1920-1926 la MARTA s-au produs automobile, iar între 1922-1936 camioane şi autobuze, între 1922-1924 a fost rândul avioanelor.
Primul Război Mondial a adus cu el importanţa aviaţiei ca o armă absolut necesară, aducând succesul celor ce o foloseau. La Arad s-au fabricat în 1912-1918, motoare de avion de tipul Deimler Benz, în licenţă şi avioane Brandenburg. Uzinele MARTA au fost dotate şi dispuneau astfel, de majoritatea utilajelor necesare şi de spaţiu de producţie organizat, necesar tehnicelor aeronautice ale vremii: aeroplane, baloane şi alte articole de profil.
În 1923 la Arad s-a construit prototipul avionului Astra-Şeşefschi, un biplan cu oduă locuri, proiectat de inginerul Stanislav Şeşefschi, având un motor de 250 CP cu 6 cilingri în linie de tip Marta-Benz, fiind primul motor construit în România montat pe un avion. Printre primii piloţi care au mânat avionul se numără şi Petre Macavei, acesta pilotând pe distanţa Arad-Bucureşti, zbor fără escală cu durata de 2,5 ore, avionul având o autonomie de zbor de 4 ore. Un alt avion a fost construit la Arad, în anul 1925. Conceput tot de Şeşefschi, avionul Astra-Proto era destinat misiunilor de recunoaştere. Având o structură de lemn, cu înveliş de pânză împregnată cu lac, avionul a întrunit caracteristicile şi contiţiile impuse de acest tip de aeronavă, fabrica însă nu a primit comenzi pentru fabricarea în serie a modelului. Odată cu înfiinţarea la Braşov a IAR – Insustria Aeronautică Română, în anul 1925, toată producţia de avioane de la Arad a fost încheiată, utilajele şi personalul fiind trimise la Braşov. Realizarea acestor trei modele de aeronave la Arad a însemnat pentru industria aeronautică din România un moment esenţial.
http://blogaradean.wordpress.com/2013/02/23/aradul-si-aviatia/
Buna seara,
Am vazut la Nasul TV acum vreo doua saptamani, un documentar superb, „Un Stalingrad la Dunare”, ma puteti ajuta sa-l iau si eu de undeva, va rog frumos?
Il pot viziona pe vreun site (subtitrat), sau se poate downloada de undeva?
Va rog frumos sa ma ajutati…
Din pacate nu. Documentarul a fost produs de o casa de productie din Germania, iar drepturile de difuzare si redifuzare au fost limitate. Din cate stiu nu a fost postat pe youtube.
Multumesc frumos pentru informatie Cristina.
Pe teritoriul actualei fabrici de vagoane s-au construit pimele autoturissme si autobuze di ROMANIA
In 1909 in ARAD se fabricau autobuze autobuze cu sau fara etaj
Din 1910 începe fabricatia de autoturisme cu diferite caroserii: Dublu-Featon, Landolet, Limuzina, etc. Motoarele erau cu patru cilindri de 20, 30 sau 40 CP.
Astfel a luat fiinta firma Marta ca sucursala a firmei-mama Westinghouse. Ridicarea cladirilor si instalarea utilajelor s-a facut foarte repede, astfel încât un an mai târziu, în 1909 productia începe. Pe lânga motoarele pentru tractiune feroviara ce se fabricau aici, oferta de automobile era foarte cuprinzatoare: autobuze cu sau fara etaj, camioane de trei sau cinci tone sarcina utila.
http://posturi.wordpress.com/2012/01/11/istoria-aradului-in-imagini-partea-iii-fabrica-de-automobile-marta/
Omul sfinteste locul. Se poate si la noi. Dar cu Blidar. Nu cu Fenechiu, sau Sova, sau Marco Ponta.
Nu toate sectoarele industriei au norocul sa fi fost cumparate de investitori seriosi romani sau straini. Faptul ca vine investitorul roman nu este o garantie ca nu-si bate joc de firma pe care a pus mana. Este foarte adevarat ca depinde cum pune mana pe acea fabrica.
Nu I inteleg pe cei care bat mana cu strainii apropos de ieri ,ba da ii inteleg banii ,in rest nu conteaza pt ei ,domnule Radu Moraru ma bucur ca sunteti alaturi de Romania de comapaniile romanesti si de romanii care sunt patrioti si vor sa inveteasca in tara si nu in alta parte .Cinst voua dragi romani ,felicitari!!
De ce spun asta , s a intamplat si la case mai mari ,tot din cauza unora de genul..
http://deathbychina.com/
Comentariile sunt închise.