(Update 11.15)- Aproximativ 20 de protestatari au mai ramas in fata Senatului Romaniei in asteptarea deciziei.
(Update 10.45)- Votul se amana pentru ora 12. Deputatul Ciuhodaru le transmite cateva mesaje protestatarilor cu ajutorul unui telefon si a unei portavoci.
(Update 10.00)- Protestatarii asteapta decizia plenului Senatului. Cei 40 de protestatari scandeaza in fata Senatului „Refuz, rezist gazelor de sist!”.
(Update 9.25)- Cativa dobrogeni s-au alaturat protestului. Contestatarii celor 2 proiecte scandeaza „Refuz, rezist gazelor de sist!” si ” Uniti, salvam toata Romania!”. Numarul participantilor la flashmob nu depaseste 40 de persoane.
(Update 9.05)- Mai multi protestatari s-au alaturat cauzei. Jandarmeria continua legitimarile.
(Update 8.50)- Numarul jandarmilor a crescut semnificativ. Protestatarii refuza legitimarea invocand articolul 3 din Constitutia Romaniei.
(Update 8.35)- Cativa dintre razesii de la Pungesti s-au alaturat grupului de protestatari.
(Update 8.30)- 12 protestatari se afla in fata Senatului Romaniei. Jandarmeria a inceput legitimarea.
Contestatarii celor doua mari proiecte, exploatarea Rosiei Montane si a gazelor de sist, s-au strans la Senat pentru a trage un semnal de alarma cu privire la votul politicienilor de astazi. Senatorii dezbat legea care interzice exploatarea prin fracturare hidraulica pe teritoriul Romaniei, urmand ca cei din comisia speciala sa ofere un raspuns cu privire la prima jumatate a proiectului de exploatare a aurului prin cianurizare.
Protestele statice care se desfasoara pasnic in exteriorul unei institutii publice nu au nevoie de declarare prealabila, conform art. 3 din Legea nr. 60/1991. Notiunea de autorizare a unui protest nu exista in lege, cel mult exista obligatia notificarii la Primarie a celor care nu se incadreaza la exceptiile de la articolul mentionat, pentru a se cunoaste traseul, a beneficia de sprijinul politiei rutiere pentru gestionarea traficului in zone si a se verifica respectarea limitarilor impuse. Iar pentru protestele spontane, fara organizatori declarati oficial, nu avem reglementare, deci sanctionarea contraventionala in baza legii de mai sus e destul de fortata. Afara de asta, avem persoane amendate cu procese-verbale incheiate in mod abuziv si mincinos, fara a fi aduse la cunostinta acestora de incheierea unui astfel de PV. Agentii constatatori au completat cu informatii false, ceea ce se pedepseste conform Codului Penal
Legat de problema adunarilor publice, in masura in care se mai insista pe faptul ca trebuiau notificate si ca lipsa acestei formalitati ar atrage ilegalitatea lor, puteti sa invocati art. 3 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, care prevede ca: “Nu trebuie declarate în prealabil adunarile publice […] care se desfasoara în exteriorul […] sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public”, coroborat cu urmatoarele articole din Constitutie: art. 25 – dreptul la libera ciculatie, art. 30 – dreptul la libera exprimare si art. 39 – libertatea intrunirilor. Iar legitimarea, care se poate solicita in baza Legii nr. 61/1991, trebuie sa aiba o justificare pe care sunt obligati sa o aduca la cunostinta, ca totusi nu suntem un stat politienesc in care cetatenii sa poata fi chestionati fara motiv iar daca s-au emis pv-uri de contraventie in baza justificarii mentionate in acest post, instanta va constata nulitatea lor.
Se pare ca avem niste puiuti de comunisti securisti pe-aici . Unu-i Mitica Traienica iar celelalt Mitu-muschi. Ii poti recunoaste dupa vocabular.
Din pacate Senatul Romaniei e plin de politicieni carora nu le pasa de poporul tarii.
Comentariile sunt închise.