Firma Prospectiuni S.A, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, va demara in aceasta saptamana prospectiunile cu exploziv pentru descoperirea de petrol si gaze naturale pe o suprafata de 200 de kilometri patrati din apropierea Timisoarei.
Mihai Mitron, vicepresedintele companiei Prospectiuni S.A a declarant ca cercetarea se va realiza cu ajutorul a aproximativ 10.000 de dispozitive explozive ”de capacitate mica”, fiecare continand 500 de grame de substanta exploziva, formata in principal din nitrat de amoniu. Pentru introducerea acestor explozibili in sol se foreaza gauri de 8 – 10 metri. Pe sol sunt amplasati niste senzori geofonici extrem de performanti care receptioneaza undele de soc produse de explozii.
Acesta a mai precizat ca in prezent compania Prospectiuni S.A are acordul de la 400 de proprietari (aproximativ 50% din numarul total) pentru a intra pe terenul lor in cautarea petrolului si a gazelor de sist.
„In prezent avem acorduri cu 45 – 50% dintre cei aproape 400 de proprietarii. Am inceput cu marii proprietari de teren, pentru ca aici este mai usor de rezolvat problema proprietatii. In cazul parcelelor mici este foarte dificil. Nu sunt succesiuni, terenurile nu sunt inregistrate. Noi avem cinci echipe care sunt permanent pe teren pentru a discuta cu oamenii si pentru a le explica ce inseamna aceste explorari. Fiecare proprietar este despagubit in functie de partea din recolta agricola afectata. Se stabileste clar ce suprafata e afectata, care este productia agricola distrusa sau viitoarea productie. Se calculeaza valoarea de piata si cantitatea ce se produce si se despagubeste”, a declarant Mihai Mitroi.
Pentru a forta mana proprietarilor, pe contractul de despagubire este trecuta si semnatura si stampila primarilor din localitatile in care se afla terenurile. Oficial, primarii semneaza doar ca martori, respectiv ca si o garantie a faptului sa despagubirile sunt obtinute de adevaratii proprietari. Pe de alta parte, implicarea primarilor in aceasta operatiune pur comerciala, vrea sa induca in randul proprietarilor de teren ideea ca operatiunea se face cu acordul oficialitatilor locale. De altfel, chiar vicepresedintele Prospectiuni, Mihai Mitroi, vorbeste despre „implicarea Guvernului Ponta” in acest proiect si despre beneficiile aduse zonei de aceasta concesiune. Pe de alta parte, Mitroi spune ca accesul pe teren se poate realiza chiar daca proprietarul nu este de acord:
„In Romania legislatia spune ca solul este proprietatea persoanei, iar subsolul este al Romaniei. Exista Legea Petrolului care da acces la aceste bogatii pentru exploatare, concesionarul are dreptul sa o faca”.
Comentariile sunt închise.