Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Lucian Duta aduce acuzatii medicilor ca au pornit aceasta criza privind analgezicele opioide si morfina. Seful CNAS este de parere ca ”este vina acelor medici care au fortat aceasta piata sa consume medicamente mult prea scumpe, in conditiile in care existau pe piata si medicamente cu un pret mai mic”.

Totusi, reprezentantii companiei ce furniza morfina pe piata noastra, au afirmat ca autoritatile stiau de mai mult timp ca firma lor, Mundipharma, intentioneaza sa se retraga din Romania.

De asemenea, reprezentantii companiei au declarat ca un transport de morfina plecase deja spre tara noastra la ora la care Guvernul anunta alocarea de fonduri de urgenta pentru rezolvarea crizei. Medicamentele vor ajunge in vama abia in patru zile, iar intr-o saptamana vor fi disponibile in farmacii si in spitale.

”Firma si-a retras personalul de pe piata romaneasca din cauza intarzierilor de plata si a taxei claw-back. Nu vom intrerupe livrarile, iar publicul trebuie sa stie ca va avea medicamentele necesare, chiar daca firma si-a limitat activitatea in Romania. Din pacate, orice companie, pe plan international, are limite de credit care nu pot fi depasite, deci nu poate livra la nesfarsit, daca nu se achita facturile. Fracturile de aprovizionare depind, deci, de aceste depasiri ale termenelor de plata peste limitele de credit acceptate de regulamentele corporatiei”, a declarat Mihai Bundoi, reprezentat Mundipharma.

8 COMENTARII

  1. Ma mir cum nu exista un contract comercial intre firmele care aprovizioneaza si farmacii!

  2. Am citit undeva ca in Romania ar exista aprozimativ 480.000 de bolnavi de cancer. Suma mi se pare prea mare, ar insemna ca la fiecare al 20-lea om sa fie unul bolnav de cancer. Acum ganditiva si voi cati oameni bolnavi de cancer cunoasteti din sutele de cunostinte pe care la aveti. Eu unul dintre cunostintele mele si ale nevestei, adica sunt 2-300 de oameni nu sunt decat vreo 2 hai sa zicem 3. Hai sa zicem 5. Asta ar insemna ca la fiecare 60 de oameni sa fie unul bolnav, si nu unu la 20 cum este in statistica oficiala. Eu unul sunt convins ca sunt o gramada de bolnavi fictivi de cancer iar banii ii baga in buzunar unii baieti destepti.

  3. Eheeeee, cand vine vorba despre Sanatate, ce mai vaiet, ce mai vuiet…Sa fie o luna de la acel „Adio, dar ramai cu noi, Arafat”?

    Cam repede a trecut presa peste acel episod, explicat, in treacat, de Emil Boc, ca fiind consecinta unei proaste informari de catre subalternii lui si/sau ai presedintelui.

    Nimeni n-a avut curiozitatea sa afle cine sunt (dez)informatorii de incredere ai principalilor oameni in Stat, nimeni n-a anchetat cum a fost posibil ca proiectul noii legi a sanatatii sa fie postat doar pe site-ul Presedintiei si nu si pe site-ul Min. Sanatatii, desi inflamase suficient de multa lume, nimeni n-a vrut sa afle cum a fost posibil sa fie inscrisa o fundatie care poarta in denumirea ei numele unei institutii a statului, SMURD, desi nu este legal, nimeni n-a…nimeni.

    Deunazi, dupa ce Gadea l-a „elogiat” pe seful CNAS, la tv, scriam ca domnul Duta nu-l va da in judecata pe antenist, fie pentru ca daca Boc n-a facut-o, desi Capatos a avut grija sa vedem fundul premierului la tv, n-o s-o faca el pentru niste „nevinovate” cuvinte de ocara, sau, saaaaaaau, are niste tinichele de coada care ar suna tare de tot in cazul in care ar intenta un proces.

    Si iata-l iesind in public, ca la prosti, cum ca d-aia pleaca aia cu morfina, ca dau medicii retete cu medicamente scumpe…

    Despre eficienta o fi auzit domnu’ sef? Despre raportul pret calitate, care in cazul medicamentelor este raportul pret efect curativ, o fi auzit?

    De ce o fi venit sa se vaicareasca? Nu stie ca unii medici sunt agenti de vanzari pentru unele companii farmaceutice? Nu stie ce trebuie sa faca? Ok, atunci demisia este o forma de a spala onoarea. Daca e, sau daca mai e, in cazul in care a fost vreodata.

    Daca firma spune ca a anuntat din timp ca pleaca, de ce a lasat domnul Duta sa se produca o criza? Ca sa se scoata bani din fondul de urgenta? Interesant nu? Iar azi vine sa se planga?

    Oare seful CNAS stie ca un card de sanatate, cel facut din plastic, are aceeasi valabilitate, de 6 luni, ca vechea adeverinta scrisa pe un format de hartie A4? Aici nu conteaza diferenta de pret?

    Mie nu medicii mi-au recomandat plasticul in locul hartiei, asta daca are vreo importanta pentru grija domnului Duta fata de bugetul CNAS.

  4. Ca la noi la nimeni politicieni isi fac mendrele greva ,donatii din banii nemunciti,expuneri la tv …Osul la treba nu aruncati pisica uni altora ,stiti ce este asta? INCOMPETENTA .Imi provoaca lehamite cand ii auzi pe uni cum plange de mila bolnavilor in loc sa stea la masa cu totii si sa caute solutii. Sa va fie rusine.

  5. Omul bolnav este cel mai usor de santajat, de manipulat si poate usor fi convins sa scoata bani din buzunar.De aceea presa are un rol important in prezentarea neregulilor si tragerea semnalelor de alarma atunci situatia o impune pentru ca cei in drept sa ia masurile necesare pentru corectare si intrarea lucrurilor pe un fagas normal. Politizarea excesiva a acestei probleme nu este benefica nici unei parti, putere si opozitie.Guvernul MRU dupa semnalele care se vad s-a implicat deja in rezolvarea problemei. Presa sa vegheze in continuare si sa mentina presingul pe toti factorii implicati. Mi-as fi dorit ca ziaristii de investigatii sa fie mai activi, mai profesionisti

  6. Vrem ,ca un jurnalist de investigatii f.bun si corect sa patrunda si sa descalceasca toate „firele” acestei mafii a medicamentelor si sa ne lamuresca si pe noi ,cei pe al caror spate actioneaza aceasta mafie.Spun „jurnalist f.bun ,corect” pt.ca justitia inca lasa de dorit; a facut pasi prea mici.

  7. LEGEA SANATATII !!!

    Eforturile trebuie sa fie in zona politicului, sa se doreasca IMPLEMENTAREA cat mai urgent si roadele sa fie simtite de NATIUNE.

    Orice tergiversare din momentul de fata va duce la blocarea repetata a sistemului.

    Legea trebuie sa introduca ORDINEA si DISCIPLINA in sistem.

    Dupa specialisti in domeniu si finantistii din UE si Genève « NU BANII SUNT PROBLEMA » in sitemul de sanatate din tara !!!

  8. m-am saturat de bilbiieli si acuze, sa le fie rusine tuturor care sunt implicati in aceasta afacere cu medicamente pe sanatatea si suferinta oamenilor.cred ca josnicie mai mare ca o afacere(super rentabila) pe sanatatea omului nu exista. RUSINE!!!!

Comentariile sunt închise.