Guvernul va opera cea de-a doua rectificare bugetara din acest an: se reduc cheltuielile la cateva institutii cheie, in timp ce altele vor primi alocari suplimentare.
Mai putini bani vor primi ministerele Muncii, Dezvoltarii, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sanatatii, Societatii Informationale si Apararii. In acelasi timp si bugetele Presedintiei, Curtii Constitutionale si Agentiei Nationale de Integritate vor scadea.
In schimb, fondurile alocate vor creste pentru Afacerile Interne, Justitie, Externe, Senat, Camera Deputatilor, Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit proiectului de rectificare citat de Mediafax.
Deficitul bugetar va creste de la 2,3% din PIB (14.700 de milioane de lei) la 2,5% din PIB (15.900 milioane lei). Suma de 1,2 miliarde lei se aloca suplimentar pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene.
„Guvernul urmareste un compromis intre venituri si cheltuieli. In fiecare an sunt diferente intre estimari si incasari. Trebuie sa avem in vedere ca salariile institutiilor care au primit bani in plus trebuiau platite pana la sfarsitul anului si ele au fost completate cu aceasta ajustare, este un mecanism care se face in general, in functie de cheltuieli”, a spus Mirel Palada, purtatorul de cuvant al Guvernului, la Digi 24.
Ce bugete vor fi taiate si cu cat:
Ministerul Muncii – 520,4 milioane de lei
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – 315,1 milioane de lei
Ministerul Mediului – 178,1 milioane de lei
Ministerul Transporturilor – 134,3 milioane de lei
Ministerul Economiei – 62,2 milioane de lei
Ministerul Sanatatii – 54,5 milioane de lei. „Taierea de 54 de milioane de lei nu e atat de mare fata de volumul total al Ministerului Santatii si e vorba de proiecte nedemarate pana in prezent”, a precizat Palada.
Ministerul pentru Societatea Informationalaa – 50,8 milioane de lei
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – 46,9 milioane de lei
Ministerul Finantelor Publice – minus 46,5 milioane de lei
Ministerul Apararii Nationale – taieri de 33,5 milioane de lei plus 451,6 milioane de lei la capitolul „Actiuni Generale”
Presedintia – 1,1 milioane de lei
Curtea Constitutionala – 400.000 de lei
Agentia Nationala de Integritate – 1,1 milioane de lei
Ponta, despre taierile bugetare: Basescu ne costa 20 de milioane de lei cu contestatiile la CCR
Cine primeste mai mult si cu cat
Ministerul Afacerilor Interne – 104 milioane de lei
Ministerul Justitiei – 99,2 milioane de lei
Ministerul Afacerilor Externe – 13 milioane de lei
Camera Deputatilor – 12 milioane de lei
Senatul – 9,2 milioane de lei
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – 23 de milioane de lei
SRI – 27,5 milioane de lei
Serviciul de Informatii Externe – 6,1 milioane de lei
STS – 5,1 milioane de lei
Deh, a inceput (sau continua) ungerea prin locurile unde inca mai scartaie si mai exista oameni care nu-s ai lor. Si cred ca, daca reduc fondurile Presedentiei, Traian Basescu nu va mai iesi la 18.30 la conferinta de presa? Ori ca judecatorii de la CCR nu mai se intrunesc deloc sa judece contestatiile privind unele legi? Ori ca astupa gura celor de la Externe care-l ataca pe drept cuvant pe ministrul Corlatean? Sper sa nu 🙂
Comentariile sunt închise.