Dupa esecul privatizarii Oltchim, Guvernul Ponta se confrunta cu un nou esec, cel al privatizarii CFR Marfa.
Ministrul Transporturilor a declarat, luni seara, ca se analizeaza oportunitatea retinerii garantiei depuse de GFR pentru privatizarea CFR Marfa, dar si ca ministerul pe care il conduce si-a indeplinit obligatiile.
„Astazi si-a implinit 60 de zile pe care GFR il avea sa plateasca”, a spus ministrul Transporturilor, luni, intr-o scurta declaratie de presa sustinuta in jurul orei 22.40.
„Comisia de privatizare a asigurat derularea constanta a procesului, statul roman si Ministerul Transporturilor l-au investit cu responsabilitate de conducere a comisiei pe domnul secretarde stat Cristian Ghibu.
Am avut doar doua cerinte precise pentru domnul secretar de stat Ghibu – sa se concentreze pe procesul de privatizare si sa mentina situatia in legalitate”, a precizat Ramona Manescu.
Aceasta a mentionat ca GFR, cumparatorul CFR Marfa, ar fi putut sa renunte la conditiile suspensive si sa plateasca intreaga suma chiar luni.
„Ministerul Transporturilor si-a inteplinit obligatiile contractuale, va spun cu toata responsabilitatea. Cumparatorul ar fi putut plati azi, renuntand la cele trei conditii suspensive”, a precizat ministrul Transporturilor.
Nu in ultimul rand, Ramona Manescu a comentat si posibilitatea returnarii banilor depusi de catre Gruia Stoica: „Comisia de privatizare impreuna cu consultantii analizeaza oportunitatea rentinerii garantiei de catre stat”.
Declaratiile acesteia au fost facute dupa ce privatizarea CFR Marfa a esuat, luni, ca urmare a faptului ca nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.
Intrebat daca se va ajunge la un proces, in cazul returnarii celor 30 de milioane de euro deja depuse, Stoica a raspuns: „Nu stiu ce sa va spun vizavi de acest aspect, daca se va ajunge la proces. Conform contractului, banii trebuie returnati”.
Procesul de privatizare va fi reluat, insa, de la zero, cel mai probabil marti, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor.
Ministrul Ramona Manescu anunta esecul privatizarii CFR Marfa, intr-o declaratie de presa: „Ministerul Transporturilor si-a indeplinit obligatiile contractuale. (…) cumparatorul ar fi putut plati astazi, renuntand la conditiile suspensive. Comisia de privatizare si consultantii analizeaza posibilitatea sau oportunitatea retinerii garantiei de catre stat. Va fi reluat procesul de privatizare”
- Astazi, dupa cum bine stiti, s-a implinit termenul de 60 de zile pe care GFR l-a avut ca sa plateasca. Tot asa cum prea bine stiti, GFR nu a platit. Am cerut Comisiei de privatizare si consultantilor un punct de vedere asupra consecintelor care decurg din aceasta situatie.
- Trebuie sa stiti ca inca de la demararea procesului de privatizare, chiar daca la conducerea Ministerului s-au derulat mai multi ministri, Comisia de privatizare, asistata de consultantii Deloitte si Musat si Asociatii, au asigurat derularea constanta a procesului.
- Statul roman, Ministerul Transporturilor l-a investit cu responsabilitatea de a conduce aceasta Comisie de privatizare pe dl secretar de stat Cristian Ghibu, cel care a si semnat contractul de privatizare cu castigatorul licitatiei, in septembie 2013.
- Inca din debutul mandatului meu de ministru, am avut doar doua cerinte precise pentru dl secretar de stat Ghibu: sa se concentreze asupra procesului de privatizare si sa pastreze situatia in deplina legalitate, ceea ce pot sa spun ca s-a si intamplat.
- Ca ministru, am primit o situatie data, cu parametri fixati, negociati si precisi. In aceasta situatie, rolul ministrului s-a redus la responsabilizarea Comisiei de privatizare si la a ma asigura ca Ministerul Transporturilor si-a indeplinit toate obligatiile.
- Fara a intra in foarte mullte detalii, va spun cu toata responsabilitatea ca Ministerul Transporturilor si-a indeplinit obligatiile contractuale. Am vazut comunicatul GFR, cumparatorul ar fi putut plati astazi, renuntand la conditiile suspensive, conform contractului.
- Au fost trei astfel de conditii suspensive la care s-a facut referire: finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra societatii la data semnarii contractului – o conditie suspensiva indeplinita de catre vanzator, de catre stat.
- O alta conditie suspensiva se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurentei. Acesta era exclusiv in sarcina cumparatorului, care ar fi putut face notificarea imediat dupa ce a castigat licitatia, insa a facut-o la 22 de zile de la semnarea contractului, si aceasta doar dupa ce a fost notificat de Comisia de privatizare.
- Obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a acordului acestora cu privire la modificarile structurii actionariatului, modificari care, desigur, decurgeau din finalizarea acestei proceduri de privatizare. Notificarile au fost trimise de catre Comisia de privatizare, la timp; nu toate bancile au avizat favorabil, o parte au avizat favorabil, o parte nu au avizat favorabil inca.
- Ca atare, tinand cont de acest fapt, opinia legala si a Comisiei de privatizare si a consultantilor este ca se aplica acel articol din contract care spune ca daca intr-o perioada de maxim 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a HG 526/2013, prezentul contract se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, in conditiile in care conditiile suspensive nu sunt indeplinite.
- In momentul acesta, Comisia de privatizare impreuna cu consultantii analizeaza posibilitatea sau oportunitatea retinerii garantiei de catre stat.
- Va fi reluat procesul de privatizare, analizam cu Comisia de privatizare si cu consultantii.
Gruia Stoica, luni seara, la iesirea din sediul Ministerului Transporturilor:
- „Astazi am fost invitati sa ne informeze ca nu putem sa facem plata, pentru ca nu s-au indeplinit conditiile suspensive de catre vanzator”
- Intrebat daca va cere despagubiri: „Asta am concluzionat in 20 de minute, ca nu s-au indeplinit conditiile suspensive, si stam de sase ore si jumatate ca sa ne convinga sa dam declaratie ca nu ne putem indrepta asupra comisiei de privatizare”
- Intrebat ce a decis GFR: „Decidem maine”
- „Voi participa de 100 de ori daca va fi scoasa la privatizare de 100 de ori, pentru ca e tara mea aici si atat timp cat ma duc in alte tari sa particip si sa si castig licitatiile, mi se pare corect sa particip aici la privatizare”
UPDATE 2: Gruia Stoica, ulterior, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV:
- (Daca toate condiitiile erau indeplinite, dvs aveati banii?) Joia trecuta am primit o adresa, mandat din partea investitorilor, partenerii nostri din SUA, in care erau de acord sa facem aceasta plata in conditiile in care se indeplineau conditiile suspensive
- (Puteti dovedi acest lucru cu o scrisoare de la creditorii dvs?) O sa cer acordul lor si se poate face acest lucru
- Eu nu inteleg o chestie, de ce trebuie numai eu sa indeplinesc conditiile? Ai 10 milioane, n-ai 10 milioane, ai 20 milioane, n-ai 20 milioane… Ce trebuie sa faca o firma romaneasca ca sa demonstreze ca este serioasa? (…) Trebuie sa-si indeplineasca fiecare obligatiile pe care si le-au asumat prin contract, eu mi le-am asumat
- Nu stiu daca ma pot considera parte vatamata, dar in conditiile in care esti invitat pentru a ti se aduce la cunostita ca nu poti sa faci plata pentru ca nu s-au indeplinit conditiile suspensive¬ e jenant
- Eu niciodata nu am spus statul roman, Guvernul roman, Ministerul Transporturilor, eu intotdeauna am accentuat pe vanzator. Este un vanzator ca oricare vanzator si l-am tratat ca atare. Deci vanzatorul nu si-a indeplinit clauzele suspensive. Iar dvs le stiti din Hotararea de Guvern: una din clauze este conversia datoriilor in actiuni, a doua este acordul bancilor pentru a se schimba actionariatul societatii CFR Marfa, iar a treia clauza suspensiva, dar independenta de vanzator, este aprobarea Consiliului Concurentei.
- Nu, astazi n-am semnat niciun document, pentru ca au fost facute anumite presiuni ca sa semnam un document in care noi sa-i disculpam oarecum pe cei din Comisia de privatizare. Si nu am fost de acord sa fac acest lucru, pentru ca nu vreau sa dau curs comentariilor care au fost de opt luni de zile, iar noi de trei zile incercam sa spunem ca nu este real ce s-a vorbit de opt luni de zile – ca a fost oarecum un aranjament. Nu, n-a fost niciun aranjament, participam la licitatii in modul cel mai serios, asa cum am participat in Croatia si am fost dati castigatori, asa cum am participat in Ungaria si am pierdut in fata austriecilor de la Rail Cargo, desi in Croatia i-am batut si pe cehi si pe austriecii de la Rail Cargo, si participam in continuare in Grecia la privatizare.
- (Se va ajunge la proces pentru cele 30 de milioane?) In acest moment nu stiu ce sa va spun vizavi de acest aspect, daca se va ajunge la proces. Conform contractului, banii trebuie returnati.
Madama asta e aeriana rau. Si a invatat sa minta la comanda. E drept, are profesor un maestru in arta mitomaniei. Parsivel.
Comentariile sunt închise.