Grup Feroviar Roman (GFR) a cerut Ministerului Transporturilor sa desecretizeze contractul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa si a solicitat implicarea directa a ministrului Ramona Manescu, pentru a evita un esec al privatizarii.

CFR Marfa 1

 

 

 

 

 

 

 

„In calitate de cumparator, Grup Feroviar Roman, care si-a indeplinit pana acum cu onestitate si la termen toate obligatiile care-i reveneau, considera ca atitudinea Comisiei de Privatizare a fost de natura a-i leza buna-credinta, interesele si eforturile financiare pe care le-a facut pentru succesul acestei privatizari de importanta strategica pentru statul roman. Cu toate acestea, GFR este in continuare dispus sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica impreuna caile legale prin care poate fi evitat esecul unei licitatii care ar afecta negativ mediul economic si ar descuraja investitiile straine. Grup Feroviar Roman conteaza pe sustinerea conducerii Ministerului Transporturilor pentru prevenirea acestei situatii”, se arata intr-un comunicat transmis de GFR, detinut de omul de agaceri Gruia Stoica.

Stoica: „Propunerile care ni s-au facut sunt absolut inacceptabile”. GFR solicita desecretizarea contractului de privatizare

In opinia reprezentantilor Grup Feroviar Roman, comisia de privatizare „a evitat in mod repetat formularea unor raspunsuri clare la solicitarile noastre facute inca din 30 august 2013 – demers reluat pe 4 octombrie 2013 -, privind situatia la zi a aprobarilor din partea bancilor creditoare ale CFR Marfa in privinta schimbarii de actionariat al companiei”.

“Cu regret trebuie sa spun ca pana in ultimul moment, vineri, cand am fost convocati de urgenta la minister pentru rezolvarea impasului generat de incapacitatea comisiei de privatizare de a se achita la timp de responsabilitati, atitudinea comisiei a fost una pe care o consideram inacceptabila fata de un investitor serios. Noi ne-am dus sa discutam si sa cautam solutii la problemele vanzatorului, nu ale noastre, iar propunerile care ni s-au facut sunt absolut inacceptabile si nu pot fi luate in serios de o companie responsabila, care a platit deja 30 de milioane de euro pentru aceasta privatizare”, afirma in comunicat presedintele Grampet Group, Gruia Stoica.

In incheiere, GFR isi exprima disponibilitatea de a face public continutul contractului de privatizare, solicitand in mod public Ministerului Transporturilor renuntarea la clauza de confidentialitate, „pentru corecta si completa informare a opiniei publice”.

Vineri, Gruia Stoica, patronul GFR, a sustinut ca are banii pentru CFR Marfa si ca este dispus sa plateasca restul de 170 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni chiar si inainte ca avizul pentru privatizare sa fie dat de Consiliul Concurentei. Aceasta insa sub rezerva indeplinirii, de catre stat, a „restului conditiilor asumate” prin contractul de privatizare.

„Eu sunt pregatit sa platesc chiar daca nu am avizul Consiliului Concurentei. (…) Pot sa platesc mai devreme, imi asum acest lucru, de a plati mai devreme, dar cu o conditie: vanzatorul sa isi indeplineasca restul conditiilor asumate prin contract”, a declarat Gruia Stoica.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a explicat joi ca mentinerea termenului de 13 octombrie pana la care omul de afaceri Gruia Stoica trebuie sa plateasca restul de 170 de milioane de euro pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa a avut ca motiv angajamentul Guvernului in fata FMI de a vinde pachetul de 51% din companie pana cel mai tarziu pe 15 octombrie. Ea a justificat astfel renuntarea la proiectul de Hotarare de Guvern prin care termenul de plata pentru GFR se amana pana in decembrie.

„E prevazut termenul in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International. Aceasta privatizare nu se putea face mai tarziu de 15 octombrie”, a spus Manescu, intrebata despre motivele pentru care proiectul sau de HG nu a mai fost discutat miercuri in sedinta de Guvern.

GFR considera ca in acest moment, comisia de privatizare invoca termenul de obtinere a avizului din partea Consiliului Concurentei drept motiv pentru un anticipat esec al tranzactiei, pentru a ascunde faptul ca in mod flagrant nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.