AurSchema din spatele RMGC

Va prezentam in randurile de mai jos schema din spatele proiectului Rosia Montana. Cum a ajuns statul sa aiba datorii catre Rosia Montana Gold Corporation SA de aproximativ 40 de milioane de dolari dar si cum nu va primi nici un ban din dividente pana cand Rosia Montana Gold Corporation nu va achita datorii de aproximativ 1 miliard catre creditorii privati.

 

Cand a fost infiintata firma “Rosia Montana Gold Corporation” SA?

Firma “Rosia Montana Gold Corporation” SA a fost inregistrata la data de 8 decembrie 1999, cu scopul clar de a exploata resursele de aur de la Rosia Montana printr-un procedeu controversat, bazat pe utilizarea de cianuri.

Actionarul majoritar este firma inregistrata in Marea Britanie “Gabriel Resurces” Ltd (detinea la momentul respectiv 80,6% din actiuni), asociata cu statul roman, prin “Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului MINVEST” SA (detinea la momentul respectiv 19,4% din actiuni).

Prima licenta de exploatare a fost acordata, in 1999, statului “Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului MINVEST” SA fara licitatie, iar un an cateva luni mai tarziu, a ajuns, tot fara licitatie, la compania privata Rosia Montana Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources).

 

Schema afacerii Rosia Montana

Schema afacerii Rosia Montana

Ilegalitatile care au stat la baza existentei acestei societati

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat pentru ziarul Financiar care sunt ilegalitatile care stau la baza continuarii existentei acestei societati comerciale. Conform acestuia: “aceasta societate comerciala, RMCG, trebuia desfiintata inca din data de 31 decembrie 2009. Legea societatilor comerciale spune ca orice persoana interesata poate sa ceara constatarea de drept a lichidarii unei societati in cazul in care se constata ca pierderile pe care le are societatea respectiva depasesc jumatate din activul net contabil.

Ei bine, istoria societatii RMCG este asa: In 2008, cei de la RMCG au convocat o adunare generala a actionarilor, la care statul roman (actionar la vremea aceea cu 19%, prin Minvest Deva) nu a participat. De altfel, domnii de la Minvest Deva nu au participat niciodata la nicio sedinta a actionarilor de la RMCG. La acea adunare generala a asociatilor, cei care manageriaza RMCG au spus ca pierderile companiei sunt atat de mari, aproape 650 milioane RON, incat se impune de urgenta investirea unor sume mari de bani in firma. Statul roman in baza celor 19 procente din companie pe care detinea atunci, era obligat sa faca o infuzie de capital de aproximativ 115 milioane RON, bani pe care evident ca Minvest Deva nu i-a avut. Si asa dadusera pe nimic celor de la Gabriel Resurces, concesiunea de la Rosia Montana, chestiune care s-a intamplat in anul 1999.

Revenind la chestiunea dizolvarii juridice a RMGC, trebuie spus ca societatea cu pricina constatand ca a ajuns la asemenea pierdere financiara care depaseste activul net contabil, a convocat acea adunare generala a actionarilor in care ar fi trebuit ori sa constate ca societatea trebuie inchisa, lichidata, ori ca trebuie continuata, dar numai in doua conditii mari si late: reducand capitalul social pana la nivelul activului net contabil, sau reconstituind capitalul social.

Atentie, este vorba despre reconstituirea capitalului social si nu despre majorarea capitalului social! Este o diferenta esentiala intre cele doua operatiuni. Reconstituirea capitalului social presupune conform legii in vigoare aducerea capitalului social la un nivel echivalent cu jumatate din valoarea activului net contabil.

Evident ca cei de la «Rosia Montana Gold Corporation» nu au facut nici reducere de capital social si nici reconstituire de capital social. De reducere nici nu s-a pus problema iar reconstituirea de capital social presupunea ca trebuiesc adusi niste bani de acasa, ca sa explic cat mai simplu. Domnii de la RMGC au apelat insa la o smecherie si au majorat capitalul social, atentie, fara a aduce vreun ban. Au luat niste creante pe care ei, ca actionari majoritari le au si le-au convertit in actiuni. Adica ce au facut ei?!

Au hotarat sa apara in documentele contabile cum ca actionarul majoritar al RMGC, respectiv Gabriel Resurces sa apara cu diverse sume de bani pe care le-ar fi imprumutat de-a lungul timpului companiei RMGC. Evident ca lucrurile au decurs relativ simplu, s-au fabricat niste documente care au fost introduse ulterior in contabilitatea firmei de la Rosia Montana, si ia uite cum le-a aparut canadienilor o mare si frumoasa creanta pe care au convertit-o in actiuni. Nici macar un leu cash nu a fost adus ca participatie la aceasta majorare de capital social.

CONTRACTUL PRIN CARE FIRMA GABRIEL RESOURCES (JERSEY) LIMITED, FIRMA DE TIP OFFSHORE, A ACORDAT IMPRUMUTURI REPETATE IN VALOARE DE JUMATATE DE MILIARD DE DOLARI LA CARE SE ADAUGA DOBANZI, SUMA AJUNGAND LA APROAPE 1 MILIARD DE DOLARI

Datorii Gabriel Resources catre societati private 1

Datorii Gabriel Resources catre societati private 2

 

 

 

 

 

Datorii Gabriel Resources catre societati private 4

Datorii Gabriel Resources catre societati private 3

 

 

 

 

 

 

De altfel, puteti vedea in incheierea de sedinta de la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Alba, din 29 decembrie 2009, in care a fost respinsa decizia de majorare a capitalului social, sunt trecute toate aceste intamplari. Respingerea data de instanta de la Alba a devenit irevocabila. Iar instanta a spus cat se poate de clar si de simplu: «Aceasta majorare de capital este nelegala, intrucat se incalca articolul 201, alineatul II, din lege. Nu e o creanta certa, nu ati dovedit niciun moment ca ati dat realmente acele sume de bani societatii RMGC, asadar nu se poate lua in discutie majorarea capitalului social si transformarea unei creante care in fapt nu apare nicaieri in actiuni».

Tot in acea decizie irevocabila, subliniez irevocabila, instanta de la Alba a mai spus un lucru: «Actionarul principal de la RMGC nu a respectat dreptul actionarului minoritar (statul roman prin societatea Minvest Deva) de a spune da sau nu la aceasta majorare de capital social. Si nu numai ca nu au fost respectate drepturile societatii Minvest Deva, dar nici macar nu a fost convocata conform legii, adunarea generala a actionarilor»”e xplica avocatul Gheorghe Piperea.

 

Cum a ajuns statul dator catre firma Gabriel Resources LTD aproape 40 de milioane de dolari?

DRAFTUL SI VARIANTA FINALA A CONTRACTULUI PRIN CARE FIRMA GABRIEL RESOURCES (JERSEY) LIMITED A FINANTAT COMPANIA STATULUI, MINVEST SA, CU PESTE 38 DE MILIOANE DE DOLARI.

contractul prin care Gabriel Resources imprumuta Minvest SA 1

contractul prin care Gabriel Resources imprumuta Minvest SA 2

 

 

 

 

 

contractul prin care Gabriel Resources imprumuta Minvest SA 3contractul prin care Gabriel Resources imprumuta Minvest SA 4

 

 

 

 

 

contractul prin care Gabriel Resources imprumuta Minvest SA 5

 

 

 

 

 

In anul 2008, Adunarea Generala a Actionarilor RMGC constata scaderea activului net al Societatii sub jumatate din capitalul social si in consecinta ia decizia de a majora inca odata capitalul social al RMGC. Compania Rosia Montana Gold Corporation prin actionarul majoritar Gabriel Resources Ltd face o majorare a capitalului social cu suma de 200 de milioane USD respectiv 597.679.995 RON pana la data de 16.12.2009, se arata in contractul de imprumut intre Gabriel Resources si Minvest SA. Pentru ca celalalt actionar, Compania Statului Minvest SA nu avea bani pentru aceasta majorare de capital, Gabrie Resources Ltd imprumuta Minvest SA cu suma de 38.628.596 USD (ce reprezinta participatia statului prin MINVEST SA la majorarea de capital a RMGC).

Ce spune avocatul gheorghe Piperea despre aceasta inginerie financiara?

“Fireste ca cei de la RMGC au facut o noua cerere de mentiuni pentru majorarea capitalului social, iar intre timp onor Guvernul Romaniei, in 2010 a schimbat legislatia privind Registrul Comertului, eliminand din lege prevederea conform careia un judecator delegat trebuie sa se pronunte pe legalitatea unei cereri de majorare de capital social, aceasta competenta revenind doar directorului Registrului Comertului din judetul respectiv. Mai pe romaneste spus, Guvernul a scos justitia din joc in privinta pronuntarii pe legalitatea unor cereri facute de societatile comerciale. Dar stati asa ca asta nu e tot!

Culmea este ca aceasta noua cerere facuta de RMGC de majorare a capitalului social a fost din nou respinsa, chiar si asa in conditiile in care guvernul netezise drumul catre aprobarea majorarii de capital social. Numai ca de data asta, baietii de la RMGC au apasat butoanele potrivite si la recursul cerut de ei, conform noii legislatii, au primit in sfarsit aprobarea pentru aceasta majorare ilegala de capital social. Repet,majorare ilegala, ca sa fie foarte clar pentru toata lumea!

Minvest Deva nu a facut nimic, probabil ca asta era intelegerea. De altfel, cu ocazia acestei majorarii ilegale de capital social, Minvest Deva a mai ramas cu doar 0,6% din actiunile la RMGC”, a explicat avocatul Gheorghe Piperea.

Concluzie

Statul roman nu poate obtine bani din dividende de la Rosia Montana Gold Corporation SA pana aceasta firma nu va achita toate datoriile (care se ridica la aproape un miliard de dolari cu tot cu dobanzi) catre Gabriel Resources Ltd, ba mai mult, este dator 40 de milioane de dolari catre Gabriel Resources.

3 COMENTARII

  1. …de ce doarme DNA-ul…?..AUTOSESIZAREA NU MAI EXISTA…..!!!!asa au furat 80-90% din tara…dupa 89 am ajuns tara fierului vechi…!!!!

Comentariile sunt închise.