UPDATE 3:

Pretul benzinei si al motorinei a crescut, astazi, cu cate 8 bani pe litru. Petrom si Rompetrol au fost primele companii ce au ridicat pretul carburantilor, motivand ca aceasta decizie a fost impusa de situatia cresterii cotatiilor la produsele petroliere, generata de tensiunile crescande din Iran, dar si de evolutia cursului valutar.

Aceasta majorare a pretului vine, la mai putin de doua luni, de la ultima scumpire, mai exact pe 1 ianuarie. La acea vreme, marile companii au motivat decizia de scumpire prin faptul ca fusese actualizat cursul de schimb la care se plateste acciza, dar si prin cresterea valorii in euro a accezei motorinei. Atunci, Petrom a scumpit motorina cu 9 bani pe litru si benzina cu 2 bani pe litru.

UPDATE 2:

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe a declarat pentru Adevarul ca Petrom va continua politica de crestere moderata a preturilor la combustibili, tinand cont de cotatiile titeiului si de fiscalitate. Ea a mai spus ca profitul istoric inregistrat de Petrom pentru anul 2011 vine in mare parte din vanzarile de la pompa.

UPDATE:

Profitul Petrom raportat pentru anul 2011 este mai mare decat suma platita de OMV la achizitia companiei, in urma cu aproape opt ani. Valoarea de piata a companiei romanesti a fost estimata, in 2003, inainte de privatizare, la aproximativ doua miliarde de euro. OMV a negociat cu statul roman suma de 1,4 miliarde de euro, echivalentul unui portofoliu de 51% din actiuni. Compania austriaca a achizitionat doar 33,34% din capitalul social al Petrom pentru suma de 669 de milioane de euro, urmand ca pentru restul de pana la 51% sa faca majorari de capital in valoare de 800 de milioane de euro.

Potrivit Bursei de Valori Bucuresti, compania Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit de 887 de milioane de euro, cu 72% mai mare decat in anul precedent. Cresterea profitului se datoreaza, in primul rand vanzarilor record de 22,61 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), in crestere cu 21% fata de anul 2010, dupa ce in ultimul trimestru din 2011 nivelul acestora a urcat cu 17% la 6,39 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro).

Pe de alta parte, veniturile companiei s-au ridicat in urma cresterii preturilor, petrolul scumpindu-se cu 40%, anul trecut.

“2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila. Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar si preturilor favorabile la titei”, a declarat, printr-un comunicat, directorul Petrom Mariana Gheorghe.

In 2012, Petrom vrea sa investeasca 1 miliard de euro. Reprezentantii companiei estimeaza ca “performanta va depinde atat de conditiile economice pe plan extern, cat si de implementarea cu succes a  unor politici economice adecvate pe plan intern. Desi cresterea economica se estimeaza la 1,5% in 2012, exista riscuri semnificative ca aceasta proiectie sa se dovedeasca a fi optimista”.

 

30 COMENTARII

  1. Ca la noi la nimenea, degeaba se lauda americanii ca tara lor e tara tuturor posibilitatilor uitati-va la noi. Cred ca vor sa vada cat rezistam.

  2. Daca azi sau maine cotatia euro ar scadea, ar scadea si pretul la pompa? NU. Cand pretul barilului a scazut, a scazut si pretul la pompa? Nu. Cand nivelul fiscalitatii scade sau ramane constant perioade lungi de timp, scade sau ramane constant si pretul la pompa? NU.
    Toate sunt doar abureli cu care suntem obisnuiti de 22 de ani. Vreajeala, vrajeala si iar vrajeala pe spatele nostru. Astia chiar ne cred prosti!
    O singura zi de „greva” la pompa nu i-ar durea prea tare, o saptamana ar mai merge, sa trecem la biciclete daca se poate. Ar scadea pretul, va asigur ca da. Dar pentru o perioada f. scurta. Exact cat ar dura greva, dupa care, pe motiv de pierderi (datorate grevei) vor creste pretul la loc si daca se poate mai mult.
    Nervii lor sunt tari si se bazeaza pe nervii nostri slabi. Nu au nici bun simt si nici respect. Asta e cand nu mai ai alternativa. Oricata greva ai face tot trebuie sa alegi o pompa pana la urma si cum cartelul benzinarilor nu a fost spart, oriunde te vei duce, pretul e la fel de mare. Nesimtit de mare!

  3. Iar a scumpit Petrom preturile , iar galagie, iar planuri de sabotare a companiei, iar mii si mii de comentarii sterile…

    E chiar asa de greu de inteles cum functioneaza lucrurile astea? De exemplu, daca i-ai vandut unuia o masina, si-l vezi ca vrea sa-i schimbe tapiseria, sa zicem, poti tu sa te opui? Ce treaba mai ai tu cu vrerea omului? Ai vandut-o, pa, e a lui, face ce vrea cu ea, fie ca-ti convine, fie nu.

    Asa si aici. A, ca n-ai vandut tu, eu, astia care mai scriem pe aici, asa este, nu noi, ci alesii nostri. Mai bine hai sa vedem cine a votat atunci in Parlament vanzarea Petrom?

    Cat despre boicotarea companiei, pe langa faptul ca ar fi efectul apei asupra gastii, oare ce s-ar intampla invers, daca 24 de ore, din motive oficiale si aparent naturale, desigur, Petrom nu ar vinde nicio picatura de carburant.

    In loc sa ne consumam energia pe nimic, mai bine ne-am gandi cum s-ar putea face ca pe viitor sa nu mai repetam „succesul” vanzarii Petrom.

    Oare, in tarile puternice, cum stau lucrurile referitoare la obiective de interes national? Tot asa le-au vandut pe nimic? Stau acum la cheremul altora? Au privatizat energia electrica, au liberalizat pretul gazelor? Adica este ca la noi peste tot?

    Poate cineva, dintre cei stabiliti „afara”, ne va povesti despre aceste aspecte din tarile unde locuiesc.Asta asa, ca sa intelegem pe cine trebuie sa fim suparati cand se mai scumpeste cate ceva peste noapte.

  4. Tulai Doamne, dacă n-ai români în Elveţia, să-i trimiţi. Mulţam fain domn Ştefane.

  5. L-am primit si cu placere il transmit

    Courtesy of Lulu

    Un neam în hibernare

    Autor: Angela Tocila

    În lumina ultimelor evenimente şi a circului naţional televizat, că altfel n-ar avea nici un farmec şi desigur, nimeni nici un interes, am ajuns la concluzia că noi romanii n-am recunoaşte democraţia nici dacă ne-ar plezni peste ochi.

    Vedem în schimb foarte bine că trăim într-o dictatură de nedescris: e haos, dom’le, nu se mai poate… Dictatura se manifestă diferit: pentru unii cînd sunt împiedicaţi să distrugă, pentru alţii cînd li se taie indemnizaţiile de revoluţionar în papuci şi pijama.
    Pentru mine, dictatura, singura pe care o recunosc de la 1989 încoace, e cea a televiziunilor şi a nesimţirii semenilor mei. De gura lor se duc zilele astea pe rîpă mii de tone de combustibil, o uriaşă desfăşurare de forţe, o risipă totală, pentru că omului înzăpezit îi trebuie mîncare, apa plată cu lămîie şi lopeţi la capătul cărora să se afle cineva din structurile statului.

    Nu găsesc absolut nici o scuză în afara bătrînilor neputincioşi, a bolnavilor şi a lăuzelor, celor care aşteaptă acum ca şi la inundaţii să vină armata să-i dezgroape. Nu există nici o justificare că s-au lăsat îngropaţi de vii în primul rînd, că nu şi-au croit încă de la primele ninsori cărări pînă la coteţul găinilor, a porcului şi pînă la lemne. Nu pot înţelege cum într-o familie de ţărani cu un petic de grădină să nu existe în cămară o zacuscă, un bulion, un fir de cîrnat sau o bucată de slănină, un sac de făină pentru pîine, sau mălai pentru mămăligă, un sac de cartofi… Într-o mare de zăpadă imaculată, oamenii plîng că nu au apă şi întind mîna după apă plată, de care nici n-au auzit decît de vreun deceniu – două încoace, după franzele şi conservele căpătate gratis.

    Lăuzele, gripaţii şi eternii suferinzi de colecist, aşteaptă elicopterele. Degeraţii aşteaptă să-i scoată alţii din maşini şi-s atît de hotărîţi să nu iasă singuri încît preferă să moară în rablele lor pentru care au plătit taxa auto şi credite la bănci. În imaginile de la televizor vedem o mulţime de gură cască şi băgători în seamă cocoţaţi pe casele troienite uitîndu-se cum un buldozer cu lamă, mută de ici colo troienii şi jandarmii rebegiţi dînd la lopată. Televiziunile nu ne dau însă imagini de la cîrciumă şi evită reportajele cu oameni sănătoşi care scapă lacrimi mincinoase susţinînd că n-au mîncat nimic de-o săptămînă, cu toate că au 5 copii în casă.

    Oamenii n-au lemne de foc însă nimeni nu întrebă la televizor de ce a venit luna februarie şi i-a găsit fără măcar crengi din pădure pentru care nimeni nu te amendează dacă le aduni. Nu întreabă nimeni de ce s-au tăiat pădurile, de ce s-a permis baronilor din imobiliare să treacă în intravilan terenuri agricole unde mai apoi au făcut cartiere rezidenţiale cu case pe parcele de 500 de metri pătraţi, unde copiii tăranilor acelora nepuncioşi de prin Bărăgan locuiesc în vile cu 3 dormitoare şi două băi, iar în curte în loc de două straturi de ceapă şi unul de cartofi şi-au pus gazon şi şi-au clădit grătare pe care să frigă ultima găină din bătătura mămicii şi-a tăticului înzăpeziti acum.

    Asistăm la alienarea unei naţiuni care susţine că agricultura nu e rentabilă şi da, e posibil să nu te îmbogăţească, dar îţi umple cămara şi stomacul cînd domnul şi doamna Important nu se pot duce cu 5 litri de benzină în oraş la supermarket să-şi cumpere pîine şi apă plată.

    Nici zootehnia nu e rentabilă, dar dacă ai 10 găini în curte şi-un porc în coteţ, nu aştepţi să-ţi vină alţii cu conservele în casă iar dacă mai ai o fărîmă de bun simţ, nu te laşi pozat şi filmat în timp ce stai pe margine şi te uiţi cum armata şi jandarmii o scot pe mă-ta de sub zăpadă, că doar aşa ţi se spune ţie la televizor, că ai drepturi, că statul trebuie să-ţi dea, să-ţi bage-n gură… dacă nu şi să-ţi mestece.

    Ceea ce nu ţi se spune însă dar ţi-o spun eu, e că statul nu produce nimic, în concluzie, nu-ţi dă nimic de la el ci de la ceilalţi semeni de-ai tăi de la care statul ia ca să-ţi dea ţie.
    Eşti surprins?
    Ştiai că există oameni de la care statul doar ia şi nu le dă niciodată nimic înapoi pentru că exişti tu, eternul asistat, eternul milog, revoltatul cu gura mare?
    Nu ştiai pentru că nu voiai să ştii şi pentru că la televizor nu ţi se spune decît că tu, amărîtule, leneşule, nesimţitule, trăieşti în dictatura care-ţi ameninţă visul romanesc: acela de a trăi de pe-o zi pe alta din ce capeţi de la alţii.

    • Dupa cum se vede, in general sunt oameni de cel mult mana a 2-a. Ca si Ponta. Si poate este cam mult spus si asa. Cand e vorba de treburile tarii si interesul ei, fac greva. Cand e vorba sa o ia razna prin lume te miri cu ce interese, sunt primii pe lista!
      Ce-i intereseaza pe altii jalbele noastre. Ca tara suverana, ce treaba avem noi sa mergem cu jalba-n protap la altii. Sa faca ce? Cel mult sa rada de noi!

  6. Si la noi s-a scumpit benzina, barilul s-a scumpit deci este clar.

    Nu trebuie dat vina pe profit, fara profit nu exista economie de piata !!!

  7. asa o sa fie de efitin si gazul din exploatarile de sist.noi avem materie prima dar noi sintem saraci.asa si cu agricultura.noi avem mult teren agricol ce anul trecut a produs excelent si tot noi suntem vai de mama noastra.10 lei sa se faca ca sa reactioman cum se cuvine.
    -mai smecheri astia ce nu au petrol si costa putin .austria de exemplu

  8. Nu ma pricep la benzina (desi am si masina si permis de conducere), circul pe jos (face bine la sanatate), iar pe distante mai mari folosesc transportul in comun sau taxi. Dar cred ca daca profitul ramane in tara si este impozitat, tot nu-i asa rau.

  9. „Cresterea profitului se datoreaza, in primul rand vanzarilor record ” – pai, vanzarile record au fost facute la preturi din ce in ce mai mari, fara ca nimeni sa-i intrebe de ce! Luni intregi au scumpit combustibilul la pompa din 2 in 2 saptamani si nu doar ei, toti, la unison. Chiar si atunci cand pretul barilului a scazut. Explicatii se gaseau de fiecare data, ca la „prosti” orice merge, ba alinierea preturilor (nu si a salariilor), ba nu’s ce taxa, etc toate au fost introduse in pret asa ca ei nu au pierdut nimic, totul a fost suportat de noi. Asa afaceri sa tot faci! Iei o resursa nationala pe moca cu tot cu infrastructura, desi este anticonstitutional sa vinzi rezervele tarii, si te apuci sa faci bani. Ce castiga statul prin accize si taxe la cat castiga ei e infim. Deasta ne merge asa de prost. Grosul banilor nu revin tarii ci smecherilor. Adauga aici si faptul ca acesti bani sunt sifonati de sus spre tot felul de alte afaceri cu statul scurgandu-se inapoi in buzunarele „baietilor destepti” si avem imaginea completa a murdariei in care se scalda politicul romanesc. De asta a ajuns romanul se iasa in strada si sa i se sbarleasca parul in cap de cate ori aude cuvantul „privatizare”…

  10. ar tebui sa facem un boicot ! sa refuzam sa folosim resursele tarii! eu asta fac de ceva timp..

    • Unde, cine, cand…. boicot?? Au fost incercari nereusite multiple! Ai vazut vreodata romanii uniti?? Suntem in stare sa suportam orice, suntem lipsiti de reactie la schimbarile din piata.
      Cum ar putea un milion si jumatate de bugetari spagari sa fie solidari cu cei doua milioane de muncitori ce duc toata tara in spate?
      Bugetarii spagari puturosi fac banii de un plin dintr-un foc, pe cand muncitorul de rand face banii de benzina in doua saptamani. Bugetarii spagari puturosi ies in strada sa faca greve si proteste fara sa-si piarda locul de munca! Muncitorul de rand ramane fara servici daca lipseste o zi de la locul de munca. Cate greve au facut muncitorii din sectorul privat???
      Asadar, bugetarul spagar va arde mai tare la spaga iar muncitorul de rand va merge mai rar cu masina. Nimic nu se va schimba in bine!

  11. :))))

    Un betiv incepe sa urle in autobuzul plin de calatori :
    -Voi aia din spate sunteti niste bulangii, aia de la mijoc, hoti, si aia din fata, niste dobitoci!
    Soferul nervos, pune o frina de se dau toti cu cracii in sus si striga la el:
    -Ia mai zi o data, ma, care sunt dobitoci, bulangii si hoti?
    Betivul se culege de pe jos si zice:
    -De unde p*** mea sa mai stiu, ca acuma i-ai amestecat pe toti!…

  12. De la privatizarea Petrom pe nimic…vad ca le merge bine…cand vezi ca in tara asta smecherii si smecheriile merg si aduc bani buni…nu simtiti asa o frustrare..ca in fiecare zi din 2 lei pe care ii ai in buzunar …cineva undeva iti fura 1 leu…

    Legal avem vreo sansa ..sa aducem Petrom inapoi la stat?
    Nu a-ti vrea sa auziti la stiri ..ca sunt bagati la inchisoare marii smecheri…”baietii destepti ” din toate domeniile….eu tare as vrea..

    Dar nu are cine..mi s-a acrit de tara asta de smecheri si contribuabili…
    Care pleaca ultimul sa stinga lumina….sau sa o lase aprinsa…sa plateasca factura Patriciu si Voiculescu.

    • Si cand te gandesti ca un astfel de personaj , este si profesor universitar!
      Oare cum de a obtinut 60%in Mizil la alegerile parlamentare?
      Degeaba are 100 de titluri , unele chiar internationale, ca la capitolul onoare si bun- simt e ZERO.

  13. Românii, din ce în ce mai săraci, nu mai năpustesc pe şosele la sfârşit de săptămână spre mare sau staţiunile montane.
    Românii tot mai săraci nu se mai deplasează la serviciu decât cu autobuzul, metroul sau bicicleta, şoselele marilor oraşe sunt pustii. N-am mai văzur un ambuteiaj în circulaţie de nu mai ştiu când. Cred că de 30 de minute.
    Lac să fie, că broaşte destule.
    Şi încă una: Nebun e cine dă, nu cine cere.
    Nu e de vină nici Năstase, nici Boc, nici Arici Pogonici. Concluzionaţi dumneavoastră cine este de vină.
    Convingerea mea este că şi la 10 lei litrul de benzină/motorină şoselele vor fi tot arhipline.

  14. Multi dau vina pe companii dar vina majora o constituie statul! La poarta companiilor pretul este de 370E/tona, accize 470 E/tona, taxa solidaritate pentru Bancorex (ca deh, noi soferii am praduito) 10E/tona, taxa de drum (ce se loveste cap in cap cu rovinieta), 200E/tona…peste toate acestea vine inca odata statul si aplica abuziv si ilegal TVA pe accize! Nastase este al doilea criminal dupa Ilici Iliescu!

    • si cu toate astea petrom face un profit fabulos ,pt ca noi suntem atat de fraieri si platim carburantul oricat de mare ar fi pretul.nu am stiut niciodata sa boicotam companiile petroliere , poate pt ca nu au fost interese din partea celor care pot manipula masele de oameni care sunt folosite ca marionete , sau nu suntem indeajuns de „barbati” incat sa le impunem legea bunului simt.

  15. Multumim din inima partidului si conducatorului iubit Adrian Nastase care a facut posibil asa ceva. Sint foarte fericit ca am contribuit si eu la bunastarea companiei cumparind motorina la 6 lei/l, 4 plinuri de 60 de litri pe luna, adica vreo 4000 euro pe an. Si cind te gindesti ca profitul rezultat este pe jumatate din venit din cauza accizelor, inseamna ca peste 2000 de euro s-au dus la Bugetul de Stat. Asta ma mai calmeaza putin 🙂

Comentariile sunt închise.