Comisia Europeană a propus deschiderea anticipată a pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti, ca să reducă impactul economic al deciziei Moscovei de a interzice importurile de băuturi alcoolice din Republica Moldova. Concret, Executivul european recomandă ca Uniunea Europeană să deschidă piaţa pentru vinurile moldoveneşti înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Republica Moldova şi cere Consiliului şi Parlamentului European să ţină cont cât mai repede de această propunere.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a spus că astfel, Uniunea Europeană va demonstra că „nu este doar un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii”. „Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean”, a mai spus oficialul european.
Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care ar trebui să fie parafat în noiembrie la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, prevede inclusiv crearea unei zone de liber schimb, în principiu din 2015. Dacă propunerea Comisiei va fi aprobată, piaţa europeană s-ar putea deschide pentru vinurile moldoveneşti înainte de acest termen, cel mai probabil în următoarele luni şi după avizul Consiliului şi Parlamentului European.
Propunerea Comisiei Europene vine în contrapartidă la recenta decizie a Moscovei de a suspenda importurile de vinuri moldoveneşti. Comisia Europeană şi Parlamentul European au avertizat deja Rusia că este „inacceptabil” să recurgă la ameninţări împotriva statelor foste sovietice care încearcă să aprofundeze relaţiile cu Uniunea Europeană prin astfel de măsuri. Rusia a interzis importurile de vinuri moldoveneşti, sub pretextul calităţii slabe a acestora, însă Chişinăul a denunţat o decizie politică „nedreaptă”, menită să sancţioneze apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană.
„Orice ameninţări din partea Rusiei legate de posibilitatea semnării acordurilor cu Uniunea Europeană sunt inacceptabile„, a reacţionat imediat Bruxelles-ul, iar ulterior şi Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care „invită” Rusia să înceteze presiunile „inacceptabile” asupra fostelor state sovietice. „Rusia trebuie să se abţină de la exercitarea de presiuni şi trebuie să respecte în întregime drepturile suverane privind opţiunile politice” ale statelor foste sovietice, se arată în rezoluţia Parlamentului European, care menţionează şase state pregătite să aprofundeze relaţiile cu Uniunea Europeană: Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan şi Georgia.
Pentru Republica Moldova, interzicerea exporturilor de vinuri către Rusia a fost o lovitură grea din punct de vedere economic: doar anul acesta, peste 24,8 milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice moldoveneşti au mers în Rusia.
Eu cumpar 4 sticle de vin moldovenesc /luna din Auchan.Voi face acest lucru timp de 1 an.
DRAGI ROMANI,GANDITI SINGURI!
Cred cu prisosinta ca e un pas necesar dar nu suficient in strangerea legaturilor dintre Basarabia si Romania , ca un pas premergator unificarii !
felicitari domnule Dacian Ciolos
Comentariile sunt închise.