Scriind despre protestele din Romania impotriva exploatarii miniere de la Roșia Montana, cotidianul britanic The Guardian il citeaza pe expertul finlandez Jari Natunen, care atrage atenția ca viitoarea mina din Romania poate produce o catastrofa ecologica dupa cum a produs mina finlandeza in aer liber Talvivaara.
Jari Natunen este un biochimist cunoscut pentru implicarea lui activa in probleme de mediu. El a luat atitudine impotriva dezastrului ecologic produs de compania miniera Talvivaara, firma finlandeza cu operațiuni internaționale, listata pe piețele bursiere din Londra și din țarile nordice.
Compania afirma ca deține unul din cele mai mari zacaminte de nichel din Europa și are contracte de exploatare incheiate pe urmatorii zeci de ani pentru nichel, cobalt, zinc și uraniu. Firma exploateaza in mine deschise, ca și cea programata la Roșia Montana, și a creat inca de la inceput mari controverse din cauza impactului negativ pe care il are asupra mediului.
Jari Natunen a trimis anul acesta prin intermediul presei o scrisoare deschisa, acuzind politicienii ca refuza sa vada cit de importanta este poluarea și ca analizele chimice ale apelor contaminate sunt falsificate de instituțiile responsabile cu protecția mediului. El reamintește ca poluarea nu are loc doar in zona miniera, ci și in lacurile in care se varsa riurile poluate, unde ucid flora și fauna și pun in pericol sanatatea oamenilor.
Scandalul in jurul exploatarii miniere a inceput inca de acum cițiva ani, cind presa și asociațiile ecologice au semnalat in numeroase rinduri ca apele din preajma minei au nivele de substanțe poluante cu mult peste limita legala și ca mina a primit mult prea ușor autorizația de exploatare in zone impadurite populate apreciate pina atunci pentru curațenia mediului. Nivelul de sulf inregistrat in apele din zona a depașit de aproape 8000 de ori limita legala.
Praful rezultat din exploatarea miniera, alterarea biosistemului din riuri , mirosul foarte puternic sunt tot atitea riscuri pentru populație și natura. a fost dovedit ca un lucrator a murit din cauza concentrarii excesive de sulf, dupa cum au murit și pasarile. Compania a negat luni de zile orice impact negativ asupra mediului. Și guvernul, care este acționar majoritar al firmei, și unde mai mulți miniștrii sunt acționari individuali, s-a aliniat poziției firmei, afirmind ca toate masuratorile și autorizațiile respecta mediul.
Timp de ani de zile compania a continuat sa polueze apele, populația sa se plinga și oficialii sa nege orice incalcare a legii. O serie de accidente ecologice semnalate de presa, și mai ales de cel mai mare cotidian național, Helsinki Sanomat, care a afirmat ca firma este vinovata de o ” serioasa crima impotriva mediului” , au readus periodic compania in atenția publicului. Doi membri ai parlamentului au cerut in iunie 2012 Comisiei europene sa investigheze situația și modul in care oficialii finlandezi incalca obligațiile pe care țara lor și le-a asumat in protecția mediului.
Firma este investigata in prezent pentru impactul negativ asupra mediului. In total, compania a deversat in mai multe rinduri aproape 2 milioane de litri de apa poluata cu uranium și alte substanțe toxice care au ucis peștii și au crescut de 6 ori radioactivitatea in apele contaminate, facindu-le periculoase pentru consum. Apele riului Lumijoki, cunoscut pentru puritatea sa, s-au colorate in roșu și portocaliu din cauza poluarii.
Dupa ce i-a dat in judecata pe cei care au semnalat moarte pasarilor datorita poluarii, compania a interzis accesul jurnaliștilor la fața locului, continuind sa spuna ca ține situația sub control și ca se angajeaza sa curețe toata zona. Mai multe asociații au cerut o investigație guvernamentalea și inchiderea minei. Scandalul a dus anul trecut la demisia ministrului economiei.
Compania, care a inregistrat pierderi de milioane de euro atit anul trecut cit și anul acesta, afectind negativ și bugetul statului care este dupa cum am spus acționar majoritar, a schimbat conducerea incercind sa recistige increderea publicului.
Cind ne uitam la catastrofa produsa de exploatarea miniera facuta de aceasta companie ințelegem de ce activiștii finlandezi care doresc inchiderea firmei Talvivaara au susținut și popularizat pe pagina lor internet manifestația organizata in weekend in fața ambasadei romaniei din Helsinki pentru abrogarea proiectului Roșia Montana.
Exploatarea aurului, rezervat in proporție de aproape 60% din producția mondiala pentru bijuterii și mai ales pieței din China și Asia, unde este zestea mireselor, poate fi facut și cu un impact minim asupra mediului, dupa cum și-a propus o alta companie nordica și anume firma suedeza Endomines, care beneficiaza de finanțarea Uniunii Europene pentru dezvoltare regionala și care se mindrește ca ține cont de parerea locuitorilor din zona miniera și comunica in modul cit mai transparent cu putința.
Articol publicat de rfi.ro
…diferenta URIASA intre ce spune Mitomanul National si ce spun finlandezii!
Se pare ca LACUSTELE MONDIALE sint peste tot! De aceia mi-am permis anticipat sa ii numesc nu numai lacuste, dar si MONDIALE! THE WORLD’s LOCUSTS!
Dragi compatrioti,
Ei vor sa ne extermine cu TNT, noi trebuie sa-i terminam cu DTT!
Comentariile sunt închise.