Consilierul onorific al premierului si membru UDMR, Gyorgy Frunda, considera ca guvernul premierului Victor Ponta probabil nu va rezista in actuala forma lunile urmatoare, pe fondul disensiunilor din cadrul Uniunii Social-Liberale referitoare la proiectul Rosia Montana, comenteaza revista germana Der Spiegel, in editia online.
Gyorgy Frunda crede ca e nevoie de o discutie „tete-a-tete” intre co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu: „Intotdeauna intr-o alianta exista riscul rupturii. Nu stiu cat va rezista sau nu va rezista acest lucru. Stiu ca ambele partide asculta de liderii lor. Cred ca este nevoie de o discutie tete-a-tete intre liderii USL-ului, Victor Ponta, Crin Antonescu si pe urma luarea unei decizii. A atrage mai departe aceasta caruta politica in diverse directii si diverse sensuri nu face altceva decat sa prevesteasca ceea ce este sfarsitul unei boli lungi, moartea acestei coalitii”.
In opinia consilierului onorific al premierului, „cu cat aceasta problema tergiverseaza mai mult, cu atat au de pierdut mai mult partidele care formeaza actuala coalitie guvernamentala si este un front larg de atac impotriva lor de catre Opozitie. Raspunsul Guvernului este ca nici cei care sunt acum in Opozitie si au fost ieri la guvernare n-au rezolvat aceasta problema. Pentru toata lumea, cred ca o decizie definitiva, realista trebuie luata intr-un termen cat mai scurt, mai rezonabil”.
Gyorgy Frunda crede ca declaratiile din ultima vreme pe tema Rosia Montana au fost mai degraba emotionale: „Constat ca in ultimele doua saptamani au fost niste nisipuri miscatoare in ceea ce priveste intentia de vot privind Rosia Montana. Aceiasi oameni care intr-o zi spuneau ca voteaza pentru raport, pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, a doua zi se declarau cei mai convinsi opozanti ai acestui proiect. Si invers, opozanti de azi devin sustinatori maine. Acest lucru se datoreaza unor analize si unor puncte de vedere emotionale si nu rationale in ceea ce priveste proiectul. De aceea, cel mai important, cred, eu, este intocmirea unui raport obiectiv, realist, profesionist, care sa curpinda toate argumentele pro si contra, pe baza caruia sa se poata lua o decizie”.
El declara ca „daca o tara are niste bogatii naturale, ele trebuie exploatate, pentru ca bogatiile naturale exploatate sunt cel mai ieftin mijloc de a ajuta in primul rand bugetul central al tarii si prin asta oamenii nevoiasi, de a-i ajuta sa traiasca putin mai bine. Aceste exagerari ale verzilor, sa nu te atingi de bogatiile tarii, ca ar fi o catastrofa sunt greu acceptabile, greu digerabile si se adreseaza unui public ingust”.
„Este clar, am invatat si eu acest lucru de la specialisti, ca la cantitatea de aur care este la mia de tona sau zece mii de tone de pamant, aurul nu poate fi altfel extras decat cu cianuri. Cianurile sunt folosite in alte numeroase tehnologii de extractie, nu numai aici s-ar folosi acest lucru. In alte tari se foloseste in siguranta. Eu am incredere ca muncitorii din zona pot construi acele bazine de decantare in siguranta, dar ca sa nu existe nici un dubiu, as aduce supraveghetori si cei care sa-si dea avizul final pe calitatea acestor bazine, i-as aduce pe nemti, pe finlandezi, pe suedezi, care au astfel de bazine si atunci nu ar exista nici un dubiu ca oamenii respectivi nu si-ar fi facut munca corect”, conchide Gyorgy Frunda.
m-am plictisit eu de cand tot moare
teatru ieftin, pentru oligofreni
Comentariile sunt închise.