Daniel-BarbuFundatia Pro Patrimonio a dat in judecata Ministerul Culturii fiindca institutia refuza sa dea organizatiei o copie a unui studiu de evaluare a patrimoniului de la Rosia Montana pentru care ONG-ul a platit, potrivit unui anunt facut luni de conducerea fundatiei. Mai exact, Pro Patrimonio sustine ca a platit 10.000 de lire sterline unor profesori de la Universitatile Oxford si Leicester pentru realizarea unui raport arheologic referitor la Masivul Carnic, unul dintre cei patru munti care fac parte din proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation, raport care a fost predat Ministerului Culturii, iar institutia neaga existenta lui.

In plus, fundatia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), fundatia ProDoMo si Asociatia Arhitectura, Restaurare, Arheologie (ARA) cer demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, si deblocarea procedurii de inscriere a Rosiei Montana pe lista preliminara a UNESCO.

„In perioada in care ministerul Culturii dorea salvarea Rosiei Montana si a cerut ARA sa pregateasca dosarul de clasare in lista UNESCO a spus ca nu are bani sa plateasca raportul de evaluare. Eu am spus ca un idiot ca pot face rost de bani si am vorbit cu membrii fundatiei. Am adunat 10.000 de lire si am platit pentru raport. Acest raport a fost predat ministerului, iar noi nu am primit nicio copie, intre Minister si cei trei experti existand probabil o clauza de confidentialitate”, a declarat Serban Cantacuzino, presedintele fundatiei Pro Patrimonio, Citat de Hotnews.ro.
Acum, intr-un raspuns adresat fundatiei, reprezentantii Ministerului Culturii spun ca nu detin acest raport. Asta dupa ce, potrivit lui Serban Cantacuzino, ministerul ar fi confirmat in 2010 primirea raportului. ONG-urile sustin ca Ministerul Culturii a ascuns in mod intentionat raportul de evaluare pentru ca acesta ar contine informatii care demonstreaza unicitatea sit-ului arheologic de la Rosia si care ar duce la blocarea proiectului de exploatare miniera a Rosia Montana Gold Corporation.

In plus, organizatiile non guvernamentale si OAR il acuza pe ministrul Culturii de dezinformare.
„Ma refer la declaratiile domnului Daniel Barbu privind patrimoniul cultural de la Rosia Montana. Ministrul ne reproseaza ca in studiile realizate in perioada 2001-2002 pentru Consiliul Local de la Rosia am fi afirmat ca patrimoniul de acolo ar fi lipsit de valoare din cauza exploatarii la suprafata din perioada comunista. Noi am scris despre distrugerile din perioada comunista in raport, insa concluzia nu a fost ca patrimoniul de acolo este lipsit de valoare, ci din contra. Deci, dl. ministru a denaturat informatia si a scos-o din context. Acest pasaj este folosit si in argumentatia RMGC, argumentatia ministrului fiind identica cu cea a RMGC, ceea ce demonstreaza ca textul ministrului este redactat de corporatie nu de cineva din institutie”, a declarat Stefan Balici, reprezentant ARA.

Acesta spune ca patrimoniul arheologic de la Rosia Montana este foarte important fiind vorba de o exploatare miniera care conserva urme de peste 3000 de ani, din preistorie, perioada romana, evul mediu, renastere si epoca moderna si indeplineste criteriile pentru a fi inscris in patrimoniul UNESCO.
Balici spune ca prin declaratiile facute in ultima vreme de reprezentantii Ministerului Culturii institutia s-a pozitionat la extrema opusa. „Ministrul a declarat ca patrimoniul de la Rosia este foarte bine conservat prin proiectul minier. Ceea ce nu este adevarat deoarece galeriile vechi, aflate in cei patru munti, vor fi aruncate in aer. Se distrug galeriile romane, cea mai mare parte a lor, se distrg si galeriile din evul mediu, renastere, perioada moderna. Ministrul spune ca Rosia va putea intra in lista UNESCO si dupa ce termina RMGC exploatarea. Acest lucru este insa fals deoarece dupa, acolo nu va mai ramane nimic”, a explicat Balici.
In plus, acesta sustine ca ICOMOS, unul dintre cele trei organisme consultative UNESCO, la fiecare intalnire din ultimii ani a emis cate o rezolutie cerand autoritatilor romane sa inceapa procedura de evaluare pentru inscrierea a sitului de la Rosia Montana in lista UNESCO si sa opreasca proiectul minier.

De asemenea, Balici a amintit ca Europa Nostra, o organizatie care reuneste circa 400 de organizatii care lupta pentru salvarea patrimoniului din Europa, au pus Rosia Montana pe lista celor mai periclitate monumente.

Reprezentantii ARA spun ca procedura de clasare in lista UNESCO se desfasoara in doua etape:
– prima, o scrisoare de intentie din partea statului pentru inscriere in lista tentativa si o fisa de evaluare, facuta deja de ARA.
– a doua, se face dosarul de evaluare a sit-ului care este trimis celor trei mecanisme consultative ale UNESCO care decid daca sit-ul se claseaza sau nu.

In concluzie OAR si cele trei organizatii pentru salvarea patrimoniului cer deblocarea procedurii de inscrierea a Rosiei Montana in lista tentativa a UNESCO, mai ales ca in 2011 Comisia Nationala a Monumentelor Istorice de pe langa Ministerul Culturii a votat in unanimitate acest lucru.

Pana acum mai multi specialisti au semnat o scrisoare deschisa prin care au cerut demisia ministrului Culturii: Monica Margineanu Carstoiu, Prof. dr. Dan Mohanu, Prof. Serban Cantacuzino, Arh. Serban Sturdza, Prof. dr. Andrei Pippidi, Prof. dr. Ioan Piso, Conf. dr. Stefan Balici, Dr. Virgil Apostol, Dr. Maria Alexandrescu Vianu, Dr. Gheorghe I. Cantacuzino, Maria Berza, Dr. Ioana Bogdan Cataniciu, Prof. dr. Mircea Babes, Prof. dr. Aurelian Triscu, Arh. Serban Tiganas, Dr. Radu Harhoiu, Dr. Iulian Barzescu, Dr. Florina Barzescu, Dr. Florian Matei, Prof. dr. Alexandru Avram, Dr. Alexandru Dragoman, Dr. Cristina Georgeta Alexandrescu, Dr. Nicusor Dan, Conf. dr. Mihaela Criticos, Prof. dr. Nicolae Lascu, Lect. dr. Stefan Vianu, Lect. dr. Celia Ghyka, Dr. Carmen Popescu, Prof. dr. Sorin Alexandrescu, Dr. Ioana Popescu, Dr. Ruxandra Nemteanu, Prof. dr. Rodica Crisan, Prof. dr. ing. Mircea Crisan, Conf. dr. Valeriu-Eugen Dragan, Conf. dr. Stefan Ghenciulescu, Conf. dr. Kázmér Kovács, Dr. Carmen Popescu, Lect. dr. Petru Mortu, Prof. dr. Ana Maria Zahariade, Lect. dr. Adrian Craciunescu, Arh. Mariana Celac,Dr. Mihaela Manucu Adamesteanu, Dr. Constanta Costea.