ministrul de Interne francez Manuel VallsDupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat, la un post de radio bulgar, ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen si trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand, ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a declarat joi la postul de radio France Inter, ca este rezervat fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, precizand ca nu a fost luata deocamdata o decizie in acest sens.

Intrebat despre posibila intrare a Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, Valls a aratat ca „in acest moment nu exista nicio decizie cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen”.

„In calitatea de ministru de Interne, membru al consiliului de ministri de Interne ai Uniunii Europene, sunt, evident, mai mult decat rezervat la deschiderea frontierelor (Schengen – n.red.) in acest moment in conditiile in care Bulgaria si Romania nu au indeplinit o realizat o serie de eforturi”, a declarat Valls.

„Deci (intrarea in Schengen – n.red.) nu este astazi pe ordinea de zi si va spun foarte clar. Nu acum, nu la 1 ianuarie, atata timp cat nu sunt luate masuri pentru a asigura securitatea altor tari si cetatenilor acestora”, a subliniat oficialul francez.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat saptamana trecuta la un post de radio bulgar ca atat Romania cat si Bulgaria trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand, acesta reamintind ca libera circulatie a cetatenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand”, a declarat Barroso in interviul acordat postului public de radio bulgar.

„Nu trebuie sa cream cetateni europeni de rangul intai si de rang secund. Comisia Europeana este de partea celor care doresc o Europa puternica, unita si deschisa; vom face totul pentru ca tarile membre sa nu aiba statute diferite. (…) Cred in unitatea Europei si cred ca suntem mai puternici cand suntem uniti”, a adaugat Barroso.