Sesiunea de depunerea a cererilor pentru ajutoare de minimis a dezamagit majoritatea firmelor implicate in proces. Bugetul de 500 de milioane de lei a fost epuizat, conform anuntului oficial, in 5 minute si 41 de secunde.
Potrivit site-ului finantare.ro, dupa doua amanari succesive, sistemul online care inregistreaza aceste cereri, pe site-ul Ministerului de Finante, ar fi trebuit sa devina operational astazi, incepand cu orele 8.30.
Solicitantii care au incercat sa se inregistreze s-au ciocnit in schimb de numeroase probleme tehnice si erori care i-au impiedicat sa-si depuna cererile si i-au pus cu nervii la pamant. Miza este cu atat mai mare, cu cat atribuirea finantarilor se face pe principiul “primul venit, primul servit”.
„Stiam din experienta sesiunilor anterioare ca vor fi astfel de probleme, ca sistemul poate ceda din cauza numerosilor utilizatori. Noi am pregatit 32 de proiecte si la fiecare proiect am avut cate un om pregatit de la prima ora, cu propriul calculator si propria conexiune. Din 32 de proiecte am reusit sa inregistram doar 4. Cei mai multi nici n-au apucat sa acceseze site-ul. Programul ajutoarelor de minimis a devenit un joc de noroc, un concurs de dactilografiere”, a declarat Adriana Draghici de la Ventrust Targu Mures.
“Am reusit sa inscriem doar 3 proiecte din 49, cate aveam pregatite. Altii n-au reusit sa depuna nici unul. Avem suspiciunea ca unele proiecte au fost inregistrate in sistem inainte de deschidere. Oricum, aceasta selectie de proiecte, pe principiul «primul venit, primul servit», nu este nici eficienta, nici sanatoasa. Hai sa aprobam proiectele pe baza de punctaj, si nu de viteza, pentru ca doar proiectele bine facute vor avea impact la nivel local si regional”, a subliniat Dana Ghinet, de la Acces Project Investment Iasi.
Candidatii la finantare si consultantii mai reclama lipsa de transparenta a oficialilor de la Ministerul de Finante si faptul ca acestia au facut publica procedura completa a inregistrarii cererilor de finantare cu doar o zi inainte de inceperea sesiunii.
Deocamdata, singura reactie din partea Ministerului de Finante este anuntul de inchidere al sesiunii de depunere a proiectelor. “Inregistrarea Cererilor de acord pentru finantare se suspenda atunci cand se constata ca finantarea solicitata prin Cererile de acord pentru finantare inregistrate atinge nivelul bugetului anual alocat schemei. Avand in vedere ca din finantarea solicitata prin Cererile inregistrate on-line bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat, incepandu cu data de 28.08.2013, ora 8.35.41, sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare (…) este declarata inchisa“, precizeaza comunicatul postat pe site-ul ministerului.
Sunt multe firme care s-au infiintat in 2012 , 2011 nici n-au ajuns sa produca si vor ajutor de stat , dupa CUI se poate verifica.
Comentariile sunt închise.