“Presedintele unui fost stat comunist, afectat de criza economica, il desemneaza succesor pe un fost sef al serviciilor secrete. Vi se pare familiar?”, se scrie in preambulul  comentariului distribuit de Reuters.

„Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a numit pe vechiul sau aliat Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru, iar acesta va fi, cel mai probabil, candidatul partidului la presedintiie cand mandatul lui Basescu va expira in 2014, conform unor surse din PDL, o manevră similara cu decizia lui Boris Eltin de a-l promova pe Vladimir Putin, in Rusia, in urma cu peste zece ani”, comenteaza Reuters.

In material se mai spune ca fostul premier Emil Boc a adus tara pe linia de plutire, erodandu-si totusi imaginea prin masurile dure de austeritate adoptate.

„Ascensiunea unui fost sef al unui serviciu de informatii la conducerea unei tari care inca este traumatizata de Securitatea fostului regim comunist starneste nelinistea unora, dar asemanarile cu Vladimir Putin sunt limitate. In timp ce Putin a lucrat in KGB si a contribuit la initierea unui razboi impotriva separatistilor ceceni, Ungureanu este prea tanar pentru a fi lucrat pentru fosta Securitate si este improbabil ca el sa ia masuri impotriva minoritatilor, etnicii maghiari, cel mai mare grup minoritar, sunt parteneri ai coaliţiei guvernamentale”, adauga Reuters.

„Datorita faptului ca a studiat la Oxford, Ungureanu are o perspectiva pro-occidentala. In calitatea de ministru de externe, a colaborat cu SUA in cazul Irakului, iar in calitatea de director al SIE, a colaborat cu alte state membre NATO. Romania chiar a fost implicata într-un scandal cu Rusia în 2010, intr-un caz de spionaj care a avut ca efect expulzarea reciprocă a unor diplomaţi. Traian Basescu, liderul PDL pana ce a demisionat la preluarea presedintiei in 2004, are mult mai putina putere decat Boris Eltin”, speculeaza Reuters, adaugand totusi ca similitudinile celor doua scenarii Putin- Ungureanu sunt limitate

Comentariul Reuters a fost publicat, luni, sub semnatura lui Radu Marinas, autorul portretului prezidential de saptamana trecuta.

 

14 COMENTARII

  1. Preşedintele României a pariat pe loialitate.
    Nu loialitate faţă de persoana sa ci loialitate faţă de România.
    Mihai Răzvan Ungureanu are un proiect pentru România poate mai îndrăzneţ decât al lui Traian Băsescu şi are marele avantaj că poate capacita tinerii în proiectul său.
    Două nume vor putea aduce o schimbare în bine în viitor Ungureanu şi Neamţu (cel cu Noua Republică). Mi-aş dori ca destinele lor să se intersecteze într-un proiect comun pentru România.
    Sper să apară pe lângă ei şi un Românu.

  2. eu personal as vrea sa vad oameni care au fost in structurile romane fara a fi si in alte structuri nationale sau internationale sa fie scosi in fata si marketati. Sistemul facut functional de FSB prin Putin si compania este cu plusuri si minusuri insa ideea de baza este exceptionala. Acesti oameni sigur vor putea lua decizii dure atunci cand va fi nevoie, fine cand va fi necesar, etc
    Sotul meu o gandeste de peste 15 ani. Sunt multi ca el. Doar pe tv se mai pastreaza ura pentru securitate, in piata ea nu mai este reala

  3. NU INTIMPLATOR IN ULTIMUL TIMP SE VORBESTE BA CHIAR S-A TRECUT LA FAPTE DESPRE UN ALTFEL DE POLITICA(VEZI CAZUL ITALIA).SA NU MAI FIE NICI-UN FEL DE DISPUTA URMATORII 4 ANI, GUVERN TEHNIC DIN PERSOANE PREGATITE PE TOATE DOMENIILE. BASTA CU ACEST TIP DE CAPITALISM EXPIRAT.

  4. DACA SUBIECTELE CELOR DE LA REUTERS LE PROPUNE SI DEZVOLTA ANALISTI TIPUL:HUREZEANU.CTP,CIUVICA,NISTORESCU ATUNCI NU NE MIRA PAREREA LOR.

  5. Ma intreb si cu ce este incomod MRU pentru cei de la Reuteres – MRU nu este nici pe departe un Putin – daca studiati Cv domniei sale nu are in conun cu Putin decit faptul ca a lucrat 2 ani in servicii si cind????

    • diferenta ca de la cer la pamant intre cei doi(d.t.p.d.v.)…si mai e si problema varstei…nu stiu precis?! dar este destul de considerabila.

  6. bravo lor poate asa scapam de gunoaiele usl veki makar astia aduc avioane f16 da iliescu ce aducea ouale luate in cap clocite pe la mitinguri hahaha

  7. AS VREA CA FENOMENUL PUTIN SA SE REPETE SI IN ROMANIA NE AR FI MULT MAI BINE,AI DREPTATE STEFAN

  8. Asadar,REUTERS este alimentat din sursa romaneasca Radu Marinaș.Si eu,in naivitatea mea mă gindeam de ce nu stie REUTERS ce inseamnă NEPOTISM !

  9. Asemanarea este mult prea fortata. Diferentele sint foarte mari. Putin a apartinut structurilor KGB, ofiter activ, sub acoperire, etc.
    MRU a fost vremelnic director civil SIE si nu DIE a securitatii, nu a fost ofiter activ sau sub acoperire. Si multe altele…..

  10. Personal asi dori ca fenomenul PUTIN se repeta la ROMANIA :
    Mihai Razvan UNGUREANU Presedintele Romaniei Traian BASESCU Premierul ROMANIEI.

    Sunt sigur ca acest cuplu sa functioneze ca un ceas elvetian !!!

    • si eu mi-as dori acest lucru, dar nu cred ca Presedintele ar mai accepta. Oricum, PDL impreuna cu UNPR, impreuna cu toti care nu vor USL ar trebui sa lupte din rasputeri, ca nimicurile astea sa nu ajunga la Putere, ca e jale!

Comentariile sunt închise.