arges1_62912800În vreme ce guvernanții se laudă cu tot felul de măsuri prin care să atragă bani la buget și pun noi taxe pe spatele românilor, statul pierde bani pe bandă rulantă prin întârzierea lucrărilor la Magistrala 5 de metrou. În plus, statul riscă să rămână și fără sume importante din fonduri europene, dacă termenele de execuție nu vor fi respectate. Valoarea totala a constructiei magistralei 5 se ridica la 1,2 miliarde de euro.

 

Statul român pierde zilnic 100.000 euro, bani care se duc pe lucrări de conservare şi întreţinere a utilajelor pe șantierul metroului de Drumul Taberei, mai exact pentru cele două freze. Pierderile imense sunt produse din cauza faptului că utilajele care trebuiau să sape galeriile stau de pomană în subteran.

Lucrările la metroul Drumul Taberei ar fi trebuit să dureze 3 ani, dar termenul este deja depasit cu 8 luni. Întârzierile s-ar putea prelungi și mai mult, fapt care ar putea crește pierderile și așa mari suportate de stat.

Desi oficialii au obtinut fonduri europene prin Programului Operaţional Sectorial pe Transporturi pentru constructia metroului, Guvernul trebuie sa dea mai intai bani de la buget si dupa aceea ii recupereaza de la Bruxelles. Potrivit specialistilor din domeniu, banii sunt platiti doar daca se respecta termene asumate. Cum termenele nu sunt respectate la nivel local, există riscul ca statul să piardă şi banii de la Uniunea Europeană.

In prezent se lucreaza doar la statiile de metrou din Drumul Taberei, insa principala activitate nu a inceput inca. Frezele uriase care urmeaza sa sape galeriile stau pline de praf in subteran, iar pe santierul metroului din Drumul Taberei se lucreaza într-un ritm foarte lent. Iar pentru ca banii de la guvern nu au fost platiti inca, nici cartitele care urmeaza sa sape galeriile in subteran nu si-au inceput activitatea. Astfel, pentru lucrari de conservare si intretinere România plăteşte zilnic 100.000 de euro. Din totalul de aproximativ 3,5 milioane euro, bani pe care trebuie să-i plătească lunar statul pentru conservarea lucrărilor, cele mai mari sume se duc pe intretinerea utilajelor, in special a aparatelor de forat in subteran.

Potrivit unor surse din Metrorex, lucrarile de forare din subteran ar putea incepe abia in a doua jumatate a lunii septembrie, deşi planul iniţial prevedea începerea săpăturilor în subteran din februarie.

 
Forajele reîncep luna viitoare

tmb2Compania Metrorex estimează că utilajele de forare vor porni, în sfârșit, să sape tunelele de metrou pentru Magistrala 5 de metrou, luna viitoare, după ce s-a obținut finanțare europeană pentru proiect. Asta în condițiile în care doar pentru conservarea celor două utilaje de foraj se cheltuiesc 100.000 de euro pe zi. Astfel, cu toate că până de curând promiteau, în mod oficial, că Magistrala 5 va fi inaugurată în 2015, responsabilii Metrorex revin cu termenul 2016.

 
În perioada imediat următoare (începutul lunii septembrie), se preconizează pornirea celor două utilaje de executat tunele şi se estimează că la începutul anului 2015 structura staţiilor şi tunelelor va fi gata, informează Metrorex, printr-un comunicat. Urmează lucrările de montare a căii de rulare, cele de automatizări şi finisajele. Termenul preconizat pentru darea în folosinţă a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este începutul anului 2016.

 
Lucrările avansează cu viteza melcului

Chiar dacă lucrările avansează în ritm de melc, oficialii Metrorex dau asigurări că „în acest moment pe şantierele deschise se lucrează intens”. Potrivit acestora, stadiul lucrărilor pe staţii se prezintă astfel:

– Staţia Academia Militară (cea mai avansată din punct de vedere al execuţiei, întrucât de aici vor fi lansate cele două utilaje de excavat tunele – TBM-uri), este realizată în proporţie de 75%. Lucrările de bază ce se execută în acest moment sunt: turnarea pereţilor-casetă la primul nivel de la suprafaţă şi pregătirile finale pentru lansarea TBM-urilor (Tunnel Boring Machine).

– Staţia Orizont – realizată în proporţie de 40% – se execută turnarea ultimei porţiuni din planşeul superior urmând să înceapă excavarea sub planşeu pentru execuţia următorului nivel.

– Staţia Favorit – realizată în proporţie de 50% – este excavat primul nivel de la suprafaţă – vestibul – şi se toarnă placa peste următorul nivel – peron – urmând ca şi excavarea acestui ultim nivel să înceapă în următoarele săptămâni. Trebuie specificat că activitatea la aceste staţii a fost mai intensă întrucât ele se află pe drumul critic şi de execuţia lor depinde demararea execuţiei tunelelor.

– Staţia Tudor Vladimirescu (Drumul Taberei 34) este finalizat planşeul superior şi a început excavarea următorului nivel.

– Staţia Sergiu Celibidache (Parc Drumul Taberei) se execută incinta de pereţi mulaţi, realizată în proporţie de 40%.

– Staţia Romancierilor se execută prima etapă din planşeul superior.

– Staţia Valea Argeşului (Brâncuşi) se execută planşeul superior – penultima etapă – şi urmează să înceapă excavarea următorului nivel.

– Staţia Râul Doamnei, se lucrează la incinta de pereţi mulaţi, executată în proporţie de 40% şi la devieri reţele edilitare.

– Staţia Eroilor 2 se lucrează la devieri de reţele edilitare.

– Staţia şi Depoul Valea Ialomiţei se lucrează intens pe toate planurile (devieri de reţele edilitare, pereţi mulaţi, montare grinzi prefabricate, turnare planşee, excavări), stadiul fizic fiind situat la 50%.

metrou30Potrivit Metrorex, suma alocată pentru anul în curs, până la această dată a fost în valoare de 250.000.000 lei. Faţă de această sumă alocată iniţial, la ultima rectificare bugetară fondurile alocate proiectului Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei – Universitate au fost suplimentate cu suma de 250.000.000 lei.

Pentru anul 2014 estimările sumelor, în limitele impuse prin scrisoarea cadru a Ministerului Finanţelor Publice, sunt în valoare de aproximativ 300.000.000 lei.

Acest proiect este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operational Sectorial –”Transport”.

În data de 28.03.2011, ca urmare emiterii Ordinului de începere a lucrărilor, a demarat execuţia viitoarelor staţii ale Magistralei 5 de metrou „Drumul Taberei – Pantelimon”, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor 2, inclusiv Depoul şi Staţia Valea Ialomiţei.

Cu o lungime totală de aproximativ şase kilometri, Magistrala 5 de metrou ar urma să aibă zece staţii. Tronsonul porneşte de la Râul Doamnei, trece prin dreptul străzilor Valea Argeşului, Valea Ialomiţei şi se opreşte la staţia Eroilor. Magistrala 5 urmează să deservească peste 300.000 de locuitori din sectoarele cinci şi şase ale capitalei. Staţile de metrou ar urma să fie date în folosinţă, conform noului grafic, în 2016. Desigur, aceasta presupune ca firmele care efectuează lucrările să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale, iar statul să asigure finanţarea continuă a proiectului.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.