Transportul public bucurestean se va privatiza in cel mai scurt timp, a anuntat edilul Capitalei, Sorin Oprescu. Primarul general se plange ca RATB nu aduce profit, iar cheltuielile companiei nu mai pot fi suportate de la bugetul local.
„Dansii nu produc decat 10%, restul acopera Primaria. Nu mai exista bani ca sa poti da cu nemiluita”, a spus Oprescu.
Scandalul între cele două instituţii a izbucnit în luna iulie, când directorul general al RATB, Adrian Câmpurean, a anunţat că a demisionat din funcţie, în principal din cauza subfinanţării instituţiei, al cărei buget pe 2013 este cu 25% mai mic decât cel propus de regie. Replica lui Oprescu nu a întârziat.
„Asta e o ipocrizie. La RATB, în fiecare an, mi-au cerut creşterea participării Primăriei. Au cerut mereu mai mult cu 30 la sută. Nu am putut sa le dau pentru că nu am buget“, a afirmat Sorin Oprescu.
Surse din CA al RATB au spus că de fapt demisia lui Câmpurean a fost mai mult demitere, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fiind cel care a cerut demisia şefului regiei. Motivul pentru care Oprescu a cerut debarcarea lui Câmpurean este scumpirea biletului de transport în comun. Potrivit surselor citate, Oprescu a cerut mărirea tarifului, iar Câmpurean s-a opus. Primarul general a spus însă că necesitatea majorării biletelor RATB „este o minciună“, ca să îşi acopere „ei“ cheltuielile, argumentând că „veniturile RATB din bilete reprezintă 10%“.
„La minciunile astea gogonate eu le spun: eu le asigur motorina, flotila e întreagă, 200 de maşini sunt încă în garanţie. Restul sunt invenţii“, a conchis Sorin Oprescu.
Privatizarea este un vis mai vechi de-al primarului Oprescu, pentru care a fost acuzat de nenumărate ori că singurul lui interes este să aibă acces neîngrădit la bugetul RATB. Declaraţiile legate de necesitatea transformării RATB în societate comercială şi, ulterior, privatizare, au venit după ce un control al Corpului de control al primului-ministru a depistat afacerile ilegale pe care le făceau şefii regiei. Cu această ocazie, Oprescu a anunţat că „RATB-ul va fi transformat în societate comercială. În momentul acela vor avea acces şi privaţii, însă majoritar va rămâne Primăria Generală, ca să nu avem discuţii“.
Primarul a decis înfiinţarea, în cadrul Primăriei Capitalei, a unei comisii de supraveghere a activităţii RATB condusă de viceprimarul Dan Darabont. Planul de acţiune a fost bătut în cuie: organizarea unei licitaţii pentru realizarea unui audit extern în termen de maxim şase luni, urmată de angajarea unei firme de consultanţă pentru continuarea procesului de transformare a regiei în societate comercială. Comisia de supraveghere trebuia să realizeze şi un plan de reorganizare şi restructurare a regiei, unde să se stabilească inclusiv măsurile pentru protecţia personalului angajat.
pai sa-l privatizeze, poate e mai ieftin, dar sa nu planga dupa aceea ca se blocheaza orasul ca opreste RATB-ul privat la fiecare fluturare de mana
Pui doctoru` sa administreze.El e obisnuit sa taie(macelar ce dracu`).Eficientizare nene,iti spune ceva cuvantul asta?
Comentariile sunt închise.