blocuriRomanii detin locuinte in cel mai mare procent din Uniunea Europeana – un nivel de 96,6% din intreaga populatie are o locuinta in proprietate personala, arata statisticile Eurostat.

Urmatoarele doua pozitii sunt detinute de Lituania, cu 92,3% si Croatia – 92,1%, in vreme ce la extrema cealalta se afla Elvetia cu 43,8%, informeaza balkaneu.com. Pozitiile intermediare sunt ocupate de Germania (53,4 %), Austria (57,5 %), Italia (72,9 %), Marea Britanie (67,9 %) si Spania (82,7 %).

In total, rata proprietarilor de locuinte in UE este de 70,9% din populatie.

Trebuie arata si ca Spania a construit aproximativ 800.000 de locuinte anual intre 2005 si 2007, mult mai mult decat Germania, Franta si Italia impreuna, ceea ce a condus, in cele din urma, la o oferta mai mare decat cererea. Ritmul accelerat de constructie a condus la o bula a imobiliarelor ale carei efecte inca nu s-au incheiat.

Spania are cum 700.000 de locuinte goale si rata celor ce detin o locuinta in proprietate scade, de la 92% in 2000 la 82,7% in prezent.

In ceea ce priveste Germania, rata scazuta a celor ce detin o locuinta are motive istorice, intrucat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial multe familii si-au pierdut casele. In mentalitatea comuna a germanilor, locuinta nu este asociat cu ceva valoros. In plus, chiriile sunt convenabile si oferta etse generoasa.

Situatia este diferita in Romania si alte tari din Balcani unde regimurile comuniste s-au asigurat ca toate familiile primeau un apartament de la stat si s-a dezvoltat un inalt simt al proprietatii, ce a continuat si dupa caderea comunismului. In Romania, piata imobiliara a crescut exagerat pana la criza din 2008, si sistemul de inchiriere este plin de probleme, chiriasii fiind deseori la mana proprietarilor.

4 COMENTARII

  1. pai stam prost, exact industria nu o mai detinem, comorile din pamant, pamantul pentru agricultura… Poate ajungem totusi inapoi spre 100%

    • Zi zău cu limba scoasă! Io nu mi-s snob. Tu din care popor faci parte? Ia mai meri în shengen!

      *snob m. (fr. snob, d. engl. snob, id., și „cîrpacĭ, ucenic de cizmărie„. Se zice și că la universitatea din Cambridge, după numele studenților nenobilĭ, se scria sine nobilitate, lat. ”fără boĭerie„, prescurtat snob, și de acĭ înț. actual). Acela care admiră fără să priceapă și se preface că pricepe, acela care se ține prostește de modă orĭ de obiceiurĭ prosteștĭ. – Fem. snobă, pl. e.
      Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de blaurb (http://dexonline.ro/definitie/snob)

  2. Si care-i problema? Va deranjeaza iarasi ca romanii sunt proprietari si nu chiriasii vostri, cum a vrut Ilici in ’90? Reiterati de 23 de ani aceeasi poveste mizerabila? Capitalismul inseamna proprietate! Daca romanii erau proprietari cu adevarat pe bunurile nationale, le mai dadeati voi, derbedeilor, „la fier vechi”, dupa „sfatul” lovilutionarului Petre „Romanul” & Co.?

Comentariile sunt închise.