Institutiilor de stat nu reusesc sa se intretina din venituri, astfel majoritatea funtioneaza doar pe baza sumelor alocate de la stat, in timp ce altele reusesc sa aiba si venituri proprii.
208 miliarde de lei (adica 35,4% din PIB) au fost cheltuielile institutiilor bugetare in 2012, echivaland cu 10.400 de lei pe cap de roman. Cei mai multi bani au fost alocati pentru asistenta sociala (67 de miliarde), cheltuieli de personal (41 de miliarde) si bunuri si servicii (34 de miliarde de lei), scriu jurnalistii de la Capital.
Conform sursei citate, Institutul Cultural Roman are venituri de un milion de lei anual la cheltuieli de 43 de milioane, iar Camera Deputatilor, care obtine venituri proprii de sapte milioane de lei (cel mai probabil din inchirierea unor spatii din Palatul Parlamentului), cheltuieste de 30 de ori mai mult.
Cel mai bine stau institutiile care au monopol asupra anumitor bunuri, servicii sau taxe. Biroul de Metrologie Legala, de pilda, a avut in 2012 cheltuieli totale de 79 de milioane de lei si venituri de 78 de milioane, la Agentia Nucleara raportul a fost 69,7 milioane la 72,7 milioane.
In schimb, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care are in portofoliu actiunile detinute de stat la companii precum OMV Petrom, Oil Terminal, Romgaz, Transgaz, GDF Suez, E.On Gaz, CNH, SNLO, Romarm sau Oltchim si colecteaza dividendele de la acestea ori sumele incasate in urma vanzarii unor pachete de actiuni, a inregistrat cheltuieli de circa 2,7 milioane de lei in 2012, dar venituri uriase, de venituri de 1,663 miliarde de lei.